Cosul cu targuieli

Redactia
Targul retetelor de Craciun. Reteta din Maramures. Piftie de porc. Ingrediente: Se folosesc picioare de porc, capatana, urechile si bucati de sorici, toate afumate, o capatana de usturoi, sare, boia dulce, piper.. Mod de preparare: Carnea se spala bine si se tine 2-3 ore intr-un vas cu apa rece. Apoi...

Targul retetelor de Craciun
Reteta din Maramures
Piftie de porc

Ingrediente: Se folosesc picioare de porc, capatana, urechile si bucati de sorici, toate afumate, o capatana de usturoi, sare, boia dulce, piper.
Mod de preparare: Carnea se spala bine si se tine 2-3 ore intr-un vas cu apa rece. Apoi se mai spala inca o data si se pune la fiert intr-o oala mai mare, cu aproximativ 10-12 litri de apa. Se fierbe 4-5 ore la foc foarte mic, fara sa fie acoperita oala, pana cand carnea se desprinde de pe oase. Nu se mai adauga alta apa in oala in locul celei evaporate. In tot timpul fierberii, se aduna spuma care se formeaza si grasimea, pentru ca piftia sa ramana cat mai limpede. Cand carnea se desprinde de pe oase, se trage oala de pe foc, se acopera si se lasa sa stea o jumatate de ora. Apoi, zeama se strecoara intr-un alt vas, carnea se ia si se aranjeaza pe platouri, in castroane sau farfurii adanci. In zeama strecurata se adauga piper si usturoi pisat, dupa gust. Se mai fierbe zeama 5 minute si apoi se lasa oala acoperita o jumatate de ora. Pentru a elimina toata grasimea din zeama, se folosesc servetele de hartie care se trec pe deasupra lichidului printr-o miscare rapida. Zeama se strecoara apoi, printr-o sita marunta, peste carnea asezata in farfurii. Farfuriile se tin la rece cateva ore, pentru ca piftia sa se inchege. Inainte de a fi data la masa, se pune pe deasupra boia dulce. Se pot pregati castroane individuale pentru fiecare mesean sau un singur platou mare pentru toti invitatii. In acest caz, gospodina va taia piftia in cubulete inainte de a aduce la masa platoul. Piftia din carne afumata de porc nu se orneaza cu zarzavaturi: morcovul, patrunjelul se folosesc pentru ornarea piftiei din pasare sau vitel. In Maramures, in seara de Craciun si in noaptea de Anul Nou, toti membrii familiei trebuie sa manance cate o bucata de piftie dintr-un platou comun in care se afla si ratul porcului, despre care se spune ca aduce succes. (Necazurile sunt scurmate si inlaturate.)
Reteta din Vrancea pentru Ajunul Craciunului
Scutece sfinte

Ingrediente: 500 g faina, 1 ceasca de apa calda, 200 g nuca macinata, 2 cani de zahar, esenta de rom, coaja de lamaie, sare.
Mod de preparare: Din faina, apa si sare se framanta o coca mai tare, din care se intind apoi foi cat mai subtiri, ca acelea pentru taietei. Din aceste foi se taie patrate mai mari, de 15-20 cm. Foile se coc pe plita incinsa, pe amandoua partile, sau pe o bucata de tabla pusa pe flacara aragazului. Intr-o tava se asaza apoi o foaie, peste care se toarna sirop preparat din zahar, rom, coaja de lamaie si apa. Se presara peste sirop nuca macinata si se pune apoi alta foaie care se insiropeaza si se presara cu nuca si tot asa, pana la terminarea foilor. Siropul din zahar, rom, apa, lamaie se fierbe 15 minute si se lasa la racit. Nu trebuie sa fie fierbinte cand se toarna peste foi. In Vrancea, toti membrii unei familii trebuie sa manance in seara de Ajun "scutece sfinte", ca sa aiba noroc in anul care vine.
Reteta ucraineana din Rona de Sus - Maramures
Ciulama de ciuperci cu zeama de varza acra

Ucrainenii din Romania sarbatoresc Craciunul dupa stilul vechi, pe 6 ianuarie. In seara de Craciun, ei pun pe masa o tava cu fan si o paine cu o lumanare bagata in ea. Se mananca numai la lumina data de aceasta lumanare. Pe masa se pune si tamaie, cu care gospodarul tamaiaza toate acareturile din gospodaria sa. In mod obligatoriu, pe masa trebuie sa fie 9 feluri de mancare de post: fasole verde cu usturoi, ciuperci prajite in ulei, ciulama de ciuperci cu zeama de varza acra, sarmale de post cu pasat, ciuperci sau orez, grau fiert cu zahar, bobi cu usturoi, prune uscate fierte, galuste cu nuci, clatite dospite. La mare cinste este ciulamaua de ciuperci cu zeama de varza acra.
Ingrediente: 500 g ciuperci uscate, 1 ceapa, 6 linguri faina, 1 morcov, sare, piper, cimbru, zeama de varza acra, ulei.
Mod de preparare: Ciupercile se lasa la inmuiat in apa calduta 2-3 ore, apoi se taie in bucati potrivite si se calesc in ulei impreuna cu ceapa taiata marunt si cu morcovul dat pe razatoare. Se prepara in alta tigaie sosul din faina si 2 linguri de ulei. Cand faina s-a rumenit, se stinge cu zeama de varza acra (cam 1/2 l). Se dau 2-3 clocote si apoi se toarna sosul peste ciuperci. Se presara cu cimbru uscat.
Retete macedonene din Dobrogea
Cucurudu machedon

Ingrediente: Se aleg bucati potrivite de splina, momite, ficat, seu, carne slaba de miel (vita sau oaie), sare, piper, hrean.
Mod de preparare: Se insira pe o frigare bucatile alese, bine sarate si condimentate, avand in vedere sa nu fie doua bucati de acelasi fel una langa alta. Bucatile sunt apoi infasurate in mate bine curatate. Frigarea se prajeste uniform la foc potrivit, dar nu direct in flacara, ci la caldura jarului. Daca se prepara din carne de oaie, preparatul va fi mai gras si se serveste la masa numai fierbinte, insotit de hrean. Preparatul din oaie se numeste "spilandru" si se condimenteaza cu oregano. Se pregateste pentru fiecare mesean cate o frigare.
Placinta armaneasca din malai ("Pispilita")

Ingrediente: 500 g malai, 100 g faina de grau, 20 g drojdie, 1 cana iaurt sau lapte batut ("strigliatu"), sare, piper, marar, telemea, ulei.
Mod de preparare: Drojdia se dizolva in iaurt si se face o plamadeala din faina de grau. Se lasa la cald 20 de minute, dupa care se adauga celelalte ingrediente si se obtine o compozitie putin mai groasa decat smantana. Se lasa la cald compozitia, acoperita, cam o jumatate de ora. Apoi se ia din compozitie cu lingura si se prajesc in ulei incins turtitele. Se mananca numai calde, cu telemea rasa pe deasupra.
Reteta ungureasca din zona Ardealului
Gulas de varza

Ingrediente: 2 verze acre, 1 kg carne de porc, 1 ciolan afumat, 2-3 bucati de slanina afumata, cimbru, smantana, sare, piper.
Mod de preparare: Se toaca varza cat mai marunt si carnea de porc se taie in bucati mici. Intr-o cratita mai mare se asaza in straturi varza si carnea - un strat de varza, unul de carne, si tot asa. Pe fundul cratitei se pun bucatile de slanina. Primul strat trebuie sa fie din varza. La mijlocul vasului, dupa al patrulea strat, se pune un ciolan afumat. Nu se pun mai mult de 7 straturi (4 de varza si 3 de carne). Asa e traditia - cate un strat pentru fiecare zi a saptamanii. Ultimul strat este din varza si se orneaza cu cimbru. Cratita se pune la cuptor 40-50 de minute la foc potrivit.
La masa de Craciun, se serveste direct din cratita in care a fost preparat gulasul, dupa ce s-a turnat deasupra un strat de smantana. De aceea, este potrivit sa se prepare gulasul in oala de lut, care este mai decorativa.Retete adunate de Otilia Teposu