Asii adolescentilor

Redactia
Un an bun pentru muzica... bunaCu toate problemele lui, anul 2000 nu le-a stins romanilor cheful de a canta si a dansa. Hanno Hofer. "A fost un an plin, cu multe turnee in tara si in strainatate". - Asemenea greierului din fabula, ati cantat si publicul a dansat cu voi toata vara. Cum a fost anul ce t...

Un an bun pentru muzica... bunaCu toate problemele lui, anul 2000 nu le-a stins romanilor cheful de a canta si a dansa
Hanno Hofer
"A fost un an plin, cu multe turnee in tara si in strainatate"

- Asemenea greierului din fabula, ati cantat si publicul a dansat cu voi toata vara. Cum a fost anul ce tocmai se incheie pentru formatia Nightlosers?
- A fost un an plin, cu multe turnee in tara si in strainatate. In 2000 ne-am plimbat mai mult prin Europa. Am fost de doua ori in Belgia, am cantat in Cehia, Polonia, Germania, Olanda atat in cluburi, cat si la festivaluri mari de blues. Pot sa spun ca am fost bine primiti, am participat si la cateva emisiuni de radio de mare audienta in Belgia si Germania, acolo unde Radioul are un impact mult mai mare ca la noi. Exista insa si o parte mai putin vesela pentru Nightlosers, si anume faptul ca Sorin "Gaga" Campean, bateristul nostru, va emigra in ianuarie, cu familia, in Canada. Pentru concertele noastre in tara vom canta cu un alt baterist, dar in strainatate "Gaga" ni se va alatura din nou.
- Muzica noastra, bazata pe imbinarea intre blues-ul american si ritmurile folclorice romanesti trebuie ca are mare succes in Occident. Sunteti una din putinele trupe romanesti ce ar putea da lovitura acolo.
- Se poate, dar pentru asta ai nevoie de un manager foarte bun si de o organizare perfecta. Aici, te suna cineva, "Avem poimaine un festival, haideti sa cantati", si te duci, pe cand acolo lucrurile sunt aranjate cu sase luni in avans. Pentru anul ce vine, avem deja stabilit un turneu de zece spectacole in Belgia, plus festivaluri de blues in Austria si Norvegia. Avem, de asemenea, un plan de distributie a albumului "Plum Brandy Blues" in Tarile Scandinave. Noi credem ca acest album nu a fost exploatat asa cum trebuie nici in tara, si nici "afara".
- Muzica nu este singurul domeniu la care te pricepi. Cum iti merge pe celelalte planuri?
- Particip la o emisiune saptamanala, "Academia de Presa", ce a demarat in decembrie pe Tv Romania 1, si il are ca moderator pe Mircea Toma. Ca regizor, in 2000 nu am facut nici un film, insa mi s-a aprobat bugetul de la Onc pentru o pelicula la care o sa incep sa lucrez prin martie-aprilie. In rest,mi-am insotit filmul de anul trecut, "Dincolo", la diferite festivaluri europene: Clearmond-Ferrand, Montpellier, Valencia, Salonic.
- Cu ce ganduri intri in noul an, care sunt marile dorinte pentru 2001?
- In ianuarie vom lansa un maxi-single cu cinci piese proprii, in romaneste, si preluari din repertoriul clasic de blues. Invitata pe acest single, numit "Varza a la Cluj", este Ada Milea, iar in videoclipul pe care l-am realizat apare si prietenul nostru, Gil Dobrica. Deci, pentru anul urmator imi doresc sa iasa filmul asa cum vreau, apoi sa facem un disc bun, sa ne mearga treburile in turneele din strainatate si, daca se poate, sa castigam bani, pentru ca asta, din pacate, a ramas o problema. Nu ne vaitam, noi traim din muzica, nu cine stie cum, dar traim, complicatiile vin atunci cand trebuie sa investesti, sa-ti iei instrumente noi etc.
- Spuneai acum trei ani ca este fascinant felul in care se dezvolta societatea romaneasca...
- Acum este si mai fascinant, desi alegerile din noiembrie au fost pentru mine un soc, o lovitura sub centura. Pana la urma, sa speram, totusi, ca o sa iasa bine.Zoltan Andras
"Anul 2000 a fost de-a dreptul benefic pentru <<Sarmalele Reci>>"

- Sfarsitul de an a insemnat pentru Sarmalele Reci un concert aniversar, cu prilejul implinirii a sapte ani de existenta...
- Da, este deja un obicei pentru noi sa intampinam Craciunul in fiecare an alaturi de prieteni si de fani printr-un concert. Anul 2000 a fost pentru noi un an al schimbarilor, al reformularilor, dar chiar si asa, n-am stat deloc degeaba. Am avut un set de turnee in primavara si vara, iar apoi, dupa o scurta pauza, am pornit din nou la drum, in toamna, iar decembrie ne-a gasit in Ardeal, apoi la Craiova, Galati, Iasi. Peste tot, oamenii ne-au primit cu bratele deschise. Sunt dornici sa discute, sa comunice cu noi, pot spune chiar ca ne-am facut in 2000 mai multi prieteni ca in anii precedenti. Alt lucru important pentru noi este faptul ca am reusit sa lansam piese noi, ca in 2000 nu ne-au lipsit harnicia si inspiratia. Ce mai, a fost de-a dreptul un an benefic, in care formatia Sarmalele Reci a fost inconjurata de o atmosfera extraordinara.
- Si pe plan personal?
- Sunt multumit ca am reusit sa pastrez o imagine buna a trupei prin aparitii in diferite emisiuni, prin interviuri, intre care un mare succes l-a avut cel din "Formula As" (nu o spun deloc din politete, asa e). Altfel, m-am ocupat de casa mea din Bucuresti si de cea de la tara, din satul ardelean unde am copilarit. Sunt foarte bucuros ca, dupa ce ani de zile nu am avut timp sa ne apropiem, de aceasta data, relatiile mele cu familia ramasa acolo au devenit mult mai stranse.
- Ce-ti doresti pentru anul ce vine?
- Imi doresc sa scoatem un nou album si sa pot pastra acelasi ritm intens de lucru. Dupa cum vezi, numai lucruri care depind de mine. Nu astept nimic de la altii, dar daca vor veni si din alte parti surprize, bucuria va fi cu atat mai mare.Iulian Ignat
(Fotografiile autorului)