Cosul cu targuieli

Redactia
Masa de Craciun. Salate. Pentru amatorii de carne care nu se despart de traditie, adica de sarmale, de fripturi si carnati, prezenta pe masa festiva a unor farfurii cu salate este ca apa in desert. In ce-i priveste pe amatorii de vegetale (numarul oamenilor care se abtin de la carne creste vertiginos)...

Masa de Craciun
Salate
Pentru amatorii de carne care nu se despart de traditie, adica de sarmale, de fripturi si carnati, prezenta pe masa festiva a unor farfurii cu salate este ca apa in desert. In ce-i priveste pe amatorii de vegetale (numarul oamenilor care se abtin de la carne creste vertiginos), ei vor fi fericiti sa nu flamanzeasca privind in farfuriile celorlalti. In concluzie: daca vreti ca musafirii pe care ii poftiti de Craciun sa petreaca la dvs. o seara de neuitat, puneti-le la indemana si cateva salate proaspete si usoare, asezonate cu sosurile pe care vi le-am prezentat in numarul trecut al revistei. Sunt foarte gustoase si mult mai optimiste la infatisare decat eternii carnati
Salata cu branza si nuci
(Se serveste cu sos tartar)

Ingrediente (pentru 4 persoane): 2 felii paine alba sau integrala, 50 g unt, 3 felii costita afumata (kaiserfleisch, bacon etc.), 1 capatana salata verde, 100 g branza Bucegi (Roquefort) sau branza proaspata de burduf (faramitate), 50 g nuci zdrobite sau taiate felii subtiri.
Mod de preparare: - Feliile de paine se taie in bucatele de circa 1 cm (coaja se inlatura) si se rumenesc in untul incins. Se scot si se lasa sa se scurga pe o hartie absorbanta. - Se pune costita afumata in tigaie, lasand-o sa se prajeasca pana devine crocanta. Se scoate si ea si se lasa sa se scurga. - Intr-un castron se pun frunzele de salata spalate si taiate fasii, painea prajita, costita afumata, branza faramitata si nucile. Se amesteca omogen cu sosul tartar.
Salata gurmanda cu piept de pui
(Se serveste cu sos de mustar cu tarhon)

Ingrediente (pentru 4 persoane): 2 piepti mari dezosati de pui, 1 salata verde, 1 conserva mica creveti, 1 lingura unt, 2 linguri suc de lamaie.
Mod de preparare: - Se spala salata, se zvanta si se taie fasii. Se amesteca uniform cu sosul de mustar cu tarhon. - Se taie pieptul de pui in fasii subtiri si se rumeneste in untul bine incins. Se scoate carnea pe o farfurie. In acelasi unt se pun sa se prajeasca usor si crevetii scosi din conserva, trecuti repede printr-un jet de apa si bine scursi. Se scot si ei pe farfuria cu piept de pui.?In grasimea ramasa se pune sucul de lamaie, se lasa sa se incinga putin, apoi se toarna peste carnea de pui si creveti, care se pun peste salata cu sos.
Salata de orez cu ton si dovleac
(Se serveste cu maioneza verde)

Ingrediente (pentru 4 persoane): o conserva ton in ulei (125 g), 100 g boabe porumb (din conserva), 1 felie dovleac (curatat de seminte si coaja si taiat in bucati de 1 cm), 1 lingura unt, 2 portocale, 1/2 lamaie, sare, piper, 150 g orez fiert (cu bobul lung).
Mod de preparare: - Se curata portocalele de coaja si se taie in bucati potrivite (la fel ca dovleacul). Se incinge untul si se caleste dovleacul pe toate partile pana se inmoaie. Se sareaza, se pipereaza si se scoate pe o farfurie. In untul ramas, se trec repede si portocalele, lasandu-le pe foc circa 1-2 minute. Se scot si se amesteca cu dovleacul. - Se scot din conserva si se scurg tonul si porumbul. Tonul se faramiteaza putin. Intr-un castron se amesteca orezul fiert si scurs cu pestele, dovleacul, portocalele si porumbul. Se serveste cu maioneza verde.

Prajituri Marunte
Batoane cu ciocolata si alune

Ingrediente (pentru circa 60 bucati): 225 g unt moale, 100 g zahar pudra, 1 zahar vanilat, 3 galbenusuri, 2 varfuri de cutit scortisoara, 200 g faina, 40 g cacao, 1 lingurita praf de copt, 125 g alune macinate, glazura de ciocolata.
Mod de preparare: - Se freaca untul spuma si se incorporeaza pe rand zaharul pudra si zaharul vanilat, galbenusurile si scortisoara, apoi faina amestecata cu cacao si praf de copt, si la urma de tot alunele macinate. - Se toarna compozitia intr-un cornet si se formeaza direct pe tava tapetata cu hartie pentru copt batoane lungi de circa 4 cm. - Se coc 10 minute in cuptorul incins la 180?C, se lasa sa se raceasca si se inmoaie capetele intr-o glazura de ciocolata. Pentru glazura: se inmoaie 100 g ciocolata in 30 g apa fierbinte, se adauga 100 g zahar pudra si se lasa pe foc pana cand se leaga. Se da deoparte si se incorporeaza 200 g unt frecat spuma.
Cantuccini cu ciocolata

Ingrediente (pentru circa 65 de bucati): Pentru aluat - 300 g faina, 2 lingurite cacao, 1 lingurita praf de copt, 170 g zahar, 1 plic zahar vanilat, 2 oua intregi, 1 galbenus, 1 varf de cutit de sare. In plus - 150 g migdale intregi (necojite), 1 galbenus de ou, 2 linguri lapte cald.
Mod de preparare: - Se framanta un aluat din ingredientele pentru aluat, in care se incorporeaza migdalele. Se imparte in trei portii mari, din care se formeaza suluri cu diametrul de circa 2,5 cm. - Se bat galbenusurile cu laptele, se ung sulurile si se asaza intr-o tava unsa si infainata. Se coc aproximativ 20 de minute in cuptorul incins la 180?C. - Se scot din cuptor, se lasa putin sa se raceasca si se taie oblic felii groase de 1/2-1 cm. Se asaza inapoi in tava cu fata taiata in jos si se mai coc 5-7 minute. Apoi se scot si se lasa sa se raceasca.
Batoane cu rom

Ingrediente (pentru circa 75 de bucati): Pentru aluat - 120 g zahar pudra, 200 g faina, 125 g unt moale, 1 varf de cutit sare, 30 g cacao, 2 linguri apa. In plus - 3 oua, 240 g zahar, 100 ml rom, 125 g migdale macinate.
Mod de preparare: - Se framanta un aluat sfaramicios din ingredientele pentru aluat, se presara intr-o tava tapetata cu hartie pentru copt, dupa care se apasa bine pe fundul tavii si se coace 18 minute in cuptorul incins la 180?C. - Ouale, zaharul si romul se bat spuma si apoi se incorporeaza migdalele. Se scoate aluatul din cuptor si peste el se intinde compozitia cu oua, migdale si rom. Se mai coace 15 minute, se scoate si se taie - fierbinte - batoane (7x2 cm) cu un cutit uns cu putin ulei. Acestea se pot presara - eventual - cu cacao.