Cosul cu targuieli

Redactia
Retete pentru sarbatori. Sosuri. Putine mancaruri dedicate sarbatorilor iernii, Craciunul si Anul Nou, ne scot atat de usor din incurcatura ca sosurile. Simple sau compuse cu maioneza, ele transforma un castron de legume intr-un regal culinar. Retetele pe care vi le propunem astazi, combinate cu salat...

Retete pentru sarbatori

Sosuri
Putine mancaruri dedicate sarbatorilor iernii, Craciunul si Anul Nou, ne scot atat de usor din incurcatura ca sosurile. Simple sau compuse cu maioneza, ele transforma un castron de legume intr-un regal culinar. Retetele pe care vi le propunem astazi, combinate cu salatele pe care le vom descrie in numarul nostru viitor, se constituie intr-o sugestie ideala de antreuri, pentru seara de Mos Craciun

Sos cu branza de vaci si verdeata

Ingrediente: 250 g branza moale de vaci, 1 legatura patrunjel verde, 2 crengute tarhon, 3-4 frunze menta, 2 codite de ceapa verde, 2 rosii mici, zeama de la 1/2 lamaie, 1/4 lingurita sare, piper proaspat macinat.
Mod de preparare: Se oparesc rosiile, se curata pielita si se taie cubulete. Se amesteca bine branza cu zeama de lamaie si se gusta de sare si piper. Se taie (cu foarfeca) verdeturile si menta si se incorporeaza in branza de vaci impreuna cu bucatile de rosii.
Sos cu marar

Ingrediente: 2 iaurturi, 2 lingurite cu varf de marar verde tocat, 1 catel de usturoi zdrobit (presat), 1 lingura zeama de lamaie, 1/4 lingurita sare, piper proaspat macinat.
Mod de preparare: Se amesteca bine iaurtul cu usturoiul si zeama de lamaie, se gusta de sare si piper si la sfarsit se incorporeaza mararul verde tocat.
Sos genovez

Ingrediente: 1 crenguta de tarhon, 1 crenguta de hasmatuchi (patrunjel cret), 1/2 legatura patrunjel verde, 20 g fistic, 20 g migdale taiate marunt, 2 galbenusuri, zeama de la 1/2 lamaie, 1/4 lingurita sare, 300 ml ulei de masline, piper macinat.
Mod de preparare: Se introduc ierburile aromate cateva minute in apa clocotita, se lasa pana se raceste apa, se scurg si se maruntesc in mixer. Separat, se toaca marunt fisticul, se amesteca cu migdalele (tocate si ele) si se leaga cu galbenusurile. Se adauga zeama de lamaie, sarea, piperul, ierburile maruntite si uleiul - putin cate putin - amestecand ca pentru maioneza.
Maioneza andaluza

Ingrediente: o portie de maioneza obisnuita + 3 rosii mici, 1 ceapa mica, 1 lingura ulei de masline, 1/2 gogosar (ardei gras rosu).
Mod de preparare: Se curata rosiile de pielita si de seminte, se taie foarte marunt si se calesc in putin ulei de masline, impreuna cu ceapa taiata marunt, pana ce se evapora toata apa. Se adauga gogosarul (ardeiul) copt taiat cubulete, se mixeaza, iar piureul astfel obtinut se incorporeaza in maioneza obisnuita, preparata in prealabil (sau cumparata). Se decoreaza cu cateva cubulete de gogosar.
Aioli - sau unt provensal

Ingrediente: 5 catei de usturoi, 2 galbenusuri, 300 ml ulei de masline, 1/2 lingura zeama de lamaie, 1 cartof fiert in coaja, sare, piper.
Mod de preparare: Intr-un bol se zdrobeste usturoiul curatat impreuna cu cartoful cald (fara coaja). Se adauga galbenusurile, sare, piper si zeama de lamaie si se amesteca intruna, turnand uleiul putin cate putin (ca la maioneza), pana ce sosul devine consistent.
Maioneza tartar

Ingrediente: O portie de maioneza obisnuita + 2 oua fierte (tari) taiate marunt, 1 ceapa alba tocata, 1/2 legatura codite de ceapa verde (sau de arpagic) taiate fasii.
Mod de preparare: Se incorporeaza toate ingredientele de mai sus in maioneza obisnuita, preparata in prealabil. Ca sa fie cat mai picanta, se pot adauga: castraveciori murati, capere, patrunjel verde sau tarhon.
Sos cu mustar si sfecla rosie

Ingrediente: 50 g sfecla rosie fiarta, cateva boabe de piper rosu, 3 linguri mustar, 30 ml ulei de masline, 1 lingura apa.
Mod de preparare: Se mixeaza (cu robotul) sfecla cu putina apa si cu smantana. Se adauga mustarul si se amesteca bine, turnand uleiul putin cate putin. Se varsa intr-o sosiera si se incorporeaza boabele de piper rosu.

Dulciuri Pentru Seara De CraciunBrownies (prajituri americane cu ciocolata si nuci)

Ingrediente (pentru 12 bucati): 100 g unt, 100 g ciocolata amaruie (cu 70% cacao), 300 g zahar, 1 varf de cutit sare, 1 fiola esenta de vanilie, 3 oua mari, 125 g faina, 2 linguri cacao (25 g), 100 g miez de nuca. Pentru glazura: 7 linguri frisca, 100 g ciocolata amaruie.
Mod de preparare: - Se pun la topit untul si ciocolata. Se pune untul intr-o cratita mijlocie si se lasa sa se topeasca la foc slab, amestecand intruna cu o lingura de lemn. Ciocolata se rupe bucatele, se introduce in unt si se lasa si ea sa se topeasca, amestecand in continuare. - Se adauga zaharul. Se incinge cuptorul la 180?C. Se ia cratita de pe foc, se incorporeaza zaharul, sarea si esenta de vanilie si se amesteca bine. - Urmeaza ouale. Se sparg ouale unul cate unul si se introduc in compozitie, amestecand mai departe cu lingura de lemn, pana ce se leaga bine cu restul ingredientelor. Apoi se varsa compozitia intr-un castron. - Se prepara aluatul. Se amesteca faina cu praful de copt, iar miezul de nuca se taie bucatele (mai mari). Compozitia din castron se freaca spuma - circa 1 minut - cu mixerul, dupa care se adauga mai intai miezul de nuca, si apoi amestecul de faina si cacao si se mai freaca aproximativ un minut. - Se pune prajitura in tava. Se tapeteaza o tava dreptunghiulara (circa 28 x 23 cm) cu hartie pentru copt, se toarna aluatul si se intinde in mod egal pe fundul tavii. Se coace circa 30 de minute, se scoate si se lasa sa se raceasca (in tava) aproximativ 15 minute. - Se intinde glazura cu un cutit. Se desprinde prajitura de marginile tavii, se rastoarna si se indeparteaza hartia pentru copt, apoi se intoarce pe partea cealalta si se lasa sa se raceasca. Se unge cu glazura, se tine o ora la rece si se taie in 12 bucati. Pentru glazura: Se pune frisca pe foc sa dea cateva clocote, se ia cratita de pe foc, se introduce ciocolata si se lasa sa se topeasca.