•Albusurile de ou se transforma foarte bine in spuma, daca, inainte de a le bate, puneti in ele un praf de sare si ungeti vasul cu o felie de lamaie.
•Galbenusurile pentru prajituri se freaca usor, daca zaharul care se pune in ele este cald.
•Galbenusurile dobandesc o culoare vie, daca, inainte de a fi amestecate, se adauga in ele un praf de sare.
•Ouale moi nu trebuie fierte niciodata in apa care clocoteste prea tare, pentru ca albusul se intareste, iar galbenusul ramane lichid. La foc potrivit, vor fierbe deopotriva amandoua.
•Ouale nu mai crapa la fiert, daca puneti pe fundul vasului o farfurioara intoarsa cu gura in jos.
•Cartofii trebuie fierti totdeauna la foc potrivit. Daca focul este prea tare, coaja se sfarama la suprafata, iar interiorul ramane crud.
•Trei catei de usturoi pusi in apa in care fierbeti cartofii le vor da acestora un gust excelent.
•Cartofii fainosi trebuie fierti in apa in care se adauga si o cana de zeama de varza acra. Coaja lor nu se va sfarama.
•Cartofii pusi la copt in cuptor nu plesnesc, daca sunt intepati inainte cu o furculita.
•Cartofii prajiti se sareaza abia la urma, altfel, sarea se amesteca cu grasimea si cartofii se inmoaie si devin lipiciosi.
•Prajitura si cozonacul se coc frumos, daca punem pe fundul cuptorului un vas cu apa, care produce aburi.
•Alimentele gatite nu trebuie pastrate in vase de arama, fiindca acestea coclesc si produc o otrava care ne poate imbolnavi.
(Tanco Alexandrina - str. Tarnita nr. 5, bl.A2, ap. 16, Cluj-Napoca, jud. Cluj)