Forma maxima

Redactia
Tineretea si batranetea depind de eiHormoniiCum pot depasi femeile menopauza fara a suferi? Cum poate fi amanata imbatranirea?. Preparatele cu hormoni nu reprezinta un risc de aparitie a cancerului?. Hormonii sunt responsabili de mii de cazuri de cancer mamar si uterin. Tratamentele cu hormoni au aparu...

Tineretea si batranetea depind de eiHormoniiCum pot depasi femeile menopauza fara a suferi? Cum poate fi amanata imbatranirea?
Preparatele cu hormoni nu reprezinta un risc de aparitie a cancerului?
Hormonii sunt responsabili de mii de cazuri de cancer mamar si uterin

Tratamentele cu hormoni au aparut in urma cu circa 40 de ani, iar femeile au apelat la ele fiindca nu voiau copii sau tocmai pentru ca voiau, ca sa aiba tenul curat si neted sau ca o garantie impotriva imbatranirii, a starilor depresive, a pernutelor de grasime, a osteoporozei si a infarctului. Dar despre hormoni nu s-a vorbit numai de bine, ei fiind facuti raspunzatori si pentru producerea unor boli grave, precum trombozele si cancerul. Femeile au devenit circumspecte, iar medicii - mai zgarciti cu dozele prescrise, inlocuind tratamentul hormonal cu asa-numita "terapie de completare", adica inlocuirea stricta a hormonilor lipsa. Dar starea de "alarma" n-a durat mult si lucrurile au reintrat in "normal". Iata insa ca astazi, cercetarile de specialitate provoaca din nou neliniste: anual, in tarile europene, hormonii sunt responsabili pentru aparitia a zeci de mii de noi cazuri de cancer mamar si uterin. De curand, semnalul de alarma a fost tras si in Statele Unite, unde Institutul American pentru Studierea Cancerului a avertizat populatia asupra riscului ridicat de imbolnavire, cu deosebire in cazul terapiilor hormonale (de completare) de durata lunga. Un mesaj demn de luat in seama, daca ne gandim ca in tarile civilizate, o femeie din trei (intre 40-75 de ani) urmeaza un asemenea tratament pentru a depasi mai usor perioada menopauzei.
Intrebarea care se pune este: sa se renunte la medicamente, chiar daca asta inseamna, practic, nopti nedormite si, in general, reducerea calitatii vietii din toate punctele de vedere?
Pentru a veni in ajutorul cititoarelor noastre afectate de probleme legate de varsta, dar si ca avertisment pentru adolescente si femeile tinere, am preluat un interviu acordat de o specialista in tratamentele hormonale, postului de televiziune german Sat3. Este vorba de dr. Agneta Rajter, de la Clinica Naturista din Heidelberg.
- Medicii americani au tras un semnal de alarma legat de administrarea hormonilor. Ce le recomandati pacientelor dvs., sa arunce pilulele cu hormoni la gunoi?
- In nici un caz. Exista femei care sufera cumplit din pricina dereglarilor produse de menopauza, de fapt, de scaderea productiei de hormoni sexuali, iar singurul mod in care le pot ajuta este sa le recomand terapia complementara cu hormoni.
- Asta inseamna sa ne asumam riscul de a ne imbolnavi de cancer daca bufeurile si insomnia devin insuportabile?
- Trebuie sa spun din capul locului ca numarul cazurilor nou aparute anual, datorita - pare-se - tratamentelor hormonale, nu se bazeaza pana-n momentul de fata decat pe aprecieri. Din pacate, nu exista nici un studiu care sa confirme aceasta afirmatie. De aceea, medicul trebuie sa cantareasca exact avantajele si riscurile pe care le presupune un asemenea tratament de completare cu hormoni. Noi nu-i dam organismului decat ceea ce-i lipseste: hormonii de care are nevoie, in cantitatea de care are nevoie. Si dupa foarte scurt timp, femeile se simt evident mai bine.
- O insuficienta cantitate de hormoni poate provoca stari depresive sau caderea parului. De ce?
- Pentru ca in organismul nostru, fiecare hormon preia - la comanda creierului - anumite sarcini de control, deci "comunica" in mod permanent cu celulele nervoase sau imunitare. Hormonii ajung - prin sange - la nervi si la organe si le "transmit" celulelor ce trebuie sa faca. Daca aceasta orchestra, atat de fin acordata, iese din ritm, in organismul nostru apar dereglari.
- Caror paciente le prescrieti tratamente cu hormoni?
- Femeilor carora dereglarile produse de menopauza le afecteaza grav calitatea vietii. Si nu ma refer aici la simple bufeuri sau la uscarea tenului. Din cauza haosului hormonal iscat in organism, unele femei devin brusc depresive, iar starea lor este atat de insuportabila, incat pur si simplu nu mai vor sa traiasca. Sau sunt coplesite de senzatia de spaima, si in acest caz, progesteronul, de pilda, este foarte eficient.
- Ce efect are progesteronul?
- Combate starile depresive, netezeste tesuturile, stopeaza bufeurile si ajuta la evitarea incontinentei (pierderea de urina), care apare frecvent la o varsta mai inaintata. Dar atentie: prea mult progesteron provoaca o stare de oboseala permanenta. Si - la fel ca toate preparatele cu hormoni sexuali - amplifica riscul trombozelor si al calculilor biliari.
- La ce ajuta estrogenii (hormonii feminini)?
- Intaresc oasele, improspateaza creierul si invioreaza mucoasele, netezesc pielea si previn unele simptome neplacute ale menopauzei, cum ar fi: palpitatiile, insomnia si iritabilitatea. In plus, "captureaza" radicalii liberi care distrug celulele.
- Cine nu trebuie sa ia hormoni?
- Femeile cu afectiuni hepatice, cu probleme de coagulare a sangelui, cu tromboze sau cu cancer dependent de hormoni.
- E adevarat ca exista femei care nu au nici un fel de probleme la instalarea menopauzei?
- Cel putin o treime din numarul total al femeilor nici nu observa aceasta transformare hormonala: brusc, nu mai au ciclu si pana sa se dumireasca de ce, menopauza a si trecut. O alta treime au necazuri nesemnificative si doar o treime sufera realmente.
- Femeile mai grase si cele active sufera mai putin?
- Da, exista studii care arata ca la femeile constiente de valoarea lor, cu activitate profesionala intensa, aceasta schimbare trece - de cele mai multe ori - fara urma. Iar la femeile plinute, celulele adipoase continua sa produca hormoni (din colesterol), chiar daca ovarele au sistat de mult productia de estrogeni. Dezavantajul: din cauza acestei productii continue de estrogeni, la femeile supraponderale exista, din pacate, si un risc mai ridicat de cancer mamar sau uterin.
- Cat de riscant este tratamentul hormonal de lunga durata?
- Studiile efectuate contin indicii ca riscul imbolnavirii creste paralel cu durata tratamentului. Oricum, dozajul preparatelor hormonale recomandate de noi astazi este mult mai redus decat cel folosit in studiile clinice mai vechi. Ginecologii si specialistii in hormoni au cazut de acord asupra unei formule, si anume ca terapia hormonala de completare, cu o durata de pana la 5 ani, nu este nociva.
- Americancele iau in cantitati uriase Dhea - un hormon la mare moda - impotriva imbatranirii, a crizelor produse de inaintarea in varsta si a tulburarilor de menopauza...
- Adevarat, dar nici aici riscurile nu sunt foarte clare. Dhea participa la producerea de energie, la regularizarea stresului si la descompunerea grasimilor, invioreaza celulele creierului si este o componenta importanta a hormonilor sexuali. Studiile au aratat ca el poate amplifica apetitul sexual si placerea femeilor (aflate la climacteriu), cu conditia ca acestea sa fi avut un deficit de Dhea. Dar in experientele efectuate pe animale el a declansat cancerul hepatic."Extrasele din plante sunt la fel de eficiente ca si preparatele chimice cu hormoni"

- N-ar fi mai bine sa apelam la farmacia naturii si sa scapam de depresii consumand hormoni vegetali?
- Ba da, iar eu le recomand unora dintre pacientele mele - celor cu sindrom premenstrual sau celor cu dereglari de menopauza - produse pe baza de plante care rezolva cu succes unele probleme mai putin grave. Astazi, stim cu totii ca extrasele din plante sunt la fel de eficiente ca si preparatele chimice cu hormoni.
- Dar si la fel de periculoase?
- Nu. Dupa cate stim in momentul de fata, hormonii vegetali nu sporesc riscul aparitiei cancerului, ba dimpotriva: estrogenii vegetali, de exemplu genisteina, existenta in boabele de soia, protejeaza sanii si mucoasa uterina de cancer. In plus, estrogenii vegetali mentin tinere vasele de sange si "inarmeaza" oasele impotriva fragilitatii. Singurul dezavantaj: femeile tinere care consuma multa soia si vor sa ramana gravide ar putea avea probleme. Pentru ca soia in cantitati mari prelungeste ciclul si intarzie ovulatia.
- Se stie ca femeile din Japonia isi rezolva problemele hormonale mancand mult tofu...
- ...Si au in sange de 43 de ori mai multa genisteina decat europencele, un ciclu prelungit la 32 de zile si un risc de cancer la san cu 75% mai redus decat la femeile din tarile occidentale. Iar osteoporoza este mult mai putin frecventa. Ca sa nu mai spun ca in limba japoneza nu exista cuvant echivalent pentru "tulburari de menopauza".
- Le recomandati pacientelor dvs. si un gen de regim alimentar antimenopauza?
- Da. Deficitul de estrogeni poate fi compensat cu doar 50-100 mg de tofu sau cu 1/2 l de lapte de soia pe zi (si in Romania se comercializeaza produse de soia - n.r.), la care se adauga 1-2 linguri de seminte de in si 5 portii de legume si fructe, fiindca ele contin albumine care leaga hormonii din sange (cancerigeni sunt considerati doar estrogenii "nelegati").
- Alcoolul si zaharul sunt "prohibite"?
- Da, pentru ca alcoolul ridica evident nivelul estrogenilor din organism, care, la randul lor, sporesc riscul imbolnavirii de cancer. Zaharul ar trebui evitat, pentru ca intensifica productia de insulina. Iar in prezent, acest hormon este suspectat de stimularea dezvoltarii celulelor canceroase.
- Oare femeile aflate la menopauza trebuie sa treaca pe la sala de sport?
- Ca profilaxie in combaterea osteoporozei, eu recomand saptamanal trei ore de antrenament de forta pentru coloana vertebrala plus de trei ori pe saptamana jogging sau mers cu bicicleta. In felul acesta, inima, circulatia sangelui si vasele sangvine sunt in forma maxima. Programul sportiv asigura o irigare mai buna cu sange si producerea amplificata de hormoni (ai fericirii) care "pun pe fuga" depresiile provocate de menopauza.
- Si chiar inlocuieste acest program sportiv si alimentar pilulele cu hormoni?
- La majoritatea femeilor, da. Iar dupa ce necazurile au trecut, multe dintre ele se-ntreaba: oare de ce nu mi-a spus doctorul ca e asa de simplu si m-a lasat sa ma indop cu hormoni?
(In numarul viitor: "Barbatii si... menopauza")

Medicamente Hormonale Naturale
Semintele de marar

Sunt considerate un elixir al tineretii si al feminitatii deopotriva. Secretul aparent banalelor seminte de marar este efectul lor similar cu cel al hormonului estrogen, cel care de la varsta de 40 de ani incepe sa fie secretat in cantitati mai mici. Efectele tratamentului cu seminte de marar, 3 lingurite de pulbere luate pe stomacul gol, zilnic, este spectaculos:
- sanii devin mai fermi si mai plini;
- pielea devine mai stralucitoare si mai catifelata;
- secretiile vaginale devin mai abundente (nu este deloc vorba de un fenomen patologic; glandele secretoare, care in mod normal se atrofiaza cu varsta, devin mai active);
- ritmul de crestere a parului de pe corp se reduce simtitor.
Totusi, semintele de marar sunt contraindicate in toate bolile in care se observa o secretie prea abundenta de hormon estrogen in organism: fibrom si adenofibrom uterin si mamar, cancer genital, sindrom premenstrual.Mugurii de zmeur

Mugurii indragitului zmeur sunt un adevarat prieten al femeilor de toate varstele. Ei sunt considerati un progesteron natural si, mai ales, un extraordinar reglator al activitatii ovarelor. Se folosesc pentru mentinerea sub control a tuturor fenomenelor care tin de menopauza: bufeuri, usturimi in zona genitala, tulburari emotionale, hirsutism etc. Femeile care fac tratamente de lunga durata cu muguri de zmeur vor incetini considerabil procesele de imbatranire. Ei sunt, de asemenea, un antidot si o completare pentru remediile si medicamentele cu efect estrogen foarte puternic, deci si pentru semintele de marar.
Femeile care vor sa renunte la controversatele anticonceptionale pot recurge, de asemenea, la tratamentul cu muguri de zmeur pentru a preintampina tulburarile ce pot aparea.
Se mai folosesc cu efecte terapeutice spectaculoase si in tratamentul chistului ovarian, a fibromului uterin, a nodulilor mamari, indiferent de natura, si a sindromului premenstrual.
Mugurii se culeg primavara devreme si se conserva zdrobiti in miere naturala sau se usuca si se folosesc ca pulbere (o lingurita de patru ori pe zi).
Va recomandam, de asemenea, extractul de muguri de zmeur obtinut la Cluj, de firma "Plantextrakt". In farmaciile naturiste gasiti aceste extracte cu denumirea latina a zmeurului: Rubus idaeus.Inflorescentele de morcov

Florile si semintele aparent banalelor legume au uimit lumea stiintifica cu efectele lor hormonale. Daca semintele de marar au efect estrogen, florile de morcov actioneaza asupra glandei hipofize si a ovarelor, deopotriva. Efectul curei cu inflorescente de morcov asupra femeilor care se apropie de varsta a treia este de incetinire a proceselor de degradare a organismului sau, mai simplu, de prelungire a tineretii organismului. Atrofierea ovarelor, care atrage intreg lantul de fenomene pe care il numim imbatranire, este mult incetinita sau chiar oprita cu ajutorul acestor flori.
Iata cum se face o cura de intinerire cu flori si frunze de morcov. Se pune de seara pana dimineata o mana de planta tocata (frunze si inflorescente) la inmuiat intr-un litru de apa. Dimineata se stoarce si se bea in trei reprize pe stomacul gol tot acest preparat. Cura dureaza minimum trei luni si este folosita si in insuficienta ovariana, care apare la femeile tinere. Cel mai eficient este tratamentul cu planta proaspata, dar in timpul iernii se foloseste cu mult succes si planta uscata la umbra, preparata in acelasi mod.Regimurile de cruditati

Cel mai puternic si sigur "medicament" hormonal pentru femeile de varsta a treia raman regimurile cu hrana netrecuta prin foc. Legumele si fructele crude, sub forma de salata sau suc, consumate in cantitati mari, au niste efecte care pentru cei care nu au vazut cu ochii lor aceste fenomene par incredibile:
- pielea se curata si se netezeste de la sine; petele de batranete dispar in cel mult doua luni;
- apare o imunitate (verificata in mii de cazuri) la boli cum ar fi: cancerul mamar, cancerul genital, alte forme de cancer, tumori benigne;
- este relansata activitatea hormonala, ceea ce concret inseamna reaparitia dorintei erotice, in multe cazuri redeclansarea ciclului menstrual, incetarea proceselor de atrofiere a aparatului genital;
- imbunatatirea memoriei, cresterea tonusului psihic;
- ameliorarea spectaculoasa sau prevenirea aparitiei osteoporozei.Ilie Tudor