Cosul cu targuieli

Redactia
Bucatarie rapida. Salata de cartofi cu crenvursti sau polonezi. Ingrediente (pentru 4 persoane): 250 g cartofi, 1 ceapa mare rosie, 1 ou fiert tare, 1 legatura de patrunjel. Pentru sosul aioli - 5 catei de usturoi, 2 galbenusuri, 300 ml untdelemn fin, 1 lingura de suc de lamaie, 1 cartof fiert in coa...

Bucatarie rapida

Salata de cartofi cu crenvursti sau polonezi

Ingrediente (pentru 4 persoane): 250 g cartofi, 1 ceapa mare rosie, 1 ou fiert tare, 1 legatura de patrunjel. Pentru sosul aioli - 5 catei de usturoi, 2 galbenusuri, 300 ml untdelemn fin, 1 lingura de suc de lamaie, 1 cartof fiert in coaja, sare, piper.
Mod de preparare: Sosul - Se curata cateii de usturoi si se dau pe razatoarea mica. Se fierbe cartoful, se cojeste si se da si el pe razatoarea mica, cat este inca fierbinte. Se adauga galbenusurile, sarea, piperul si sucul de lamaie. Se amesteca bine, adaugand putin cate putin untdelemnul, ca la maioneza. Salata - Se fierb cartofii in coaja si se curata cat sunt inca fierbinti, apoi se taie felii. Se fierb crenvurstii sau polonezii si se taie bucati (1 cm). Se curata ceapa rosie si se taie ineluse subtiri. Se amesteca toate ingredientele cu sosul aioli. Se presara patrunjelul tocat si oul taiat bucatele.
Supa pasata de dovleac

Ingrediente (pentru 8 persoane): 1,5 kg dovleac, 300 ml apa fiarta cu Vegeta sau concentrat de legume, 500 g smantana, 2 linguri zeama de lamaie, sare, piper, 50 g seminte de dovleac fara coaja.
Mod de preparare: Se curata dovleacul de coaja, seminte si nervuri. Se taie bucati mai mici si se pun la fiert in apa cu Vegeta sau concentrat de legume, pana cand devin foarte moi. Se dau prin sita, cu zeama cu tot, si se adauga smantana, apoi zeama de lamaie, se potriveste de sare si de piper. Se presara semintele de dovleac usor prajite.
Pastrav sau salau cu miez de graham

Ingrediente (pentru 4 persoane): 2-3 pastravi sau salai (circa 1,2 kg), 4 rosii, 2 lamai, 1 legatura patrunjel verde, 2 fire marar, 4 felii de paine graham, 4 linguri ulei de masline, 40 g unt, sare, piper.
Mod de preparare: Se curata pestele, se spala bine, se zvanta si se sareaza in interior. Rosiile spalate si sterse se taie felii mai groase, la fel si una din lamai. Verdeata se spala si se taie marunt (cu foarfeca). Se asaza feliile de rosii - ca solzii de peste - intr-o forma mare, dreptunghiulara, termorezistenta, se sareaza, se pipereaza si se presara cu jumatate din verdeata tocata. La mijlocul formei se pun pestii, peste ei feliile de lamai, si deasupra se toarna 2 linguri de ulei de masline. Se sareaza, se pipereaza, se presara miezul de paine de graham si se baga in cuptorul incins. Se lasa sa se rumeneasca 20 de minute. Intre timp, se topeste untul pe bain-marie (vas cu aburi) impreuna cu uleiul ramas si zeama celei de-a doua lamai. Se gusta de sare si piper si, la urma de tot, se adauga verdeata. Pestii se servesc calzi, cu sosul de unt alaturi.
Pui cu ardei gras si masline

Ingrediente (pentru 4-5 persoane): 1 pui de 1,5 kg taiat bucati, 125 g slaninuta afumata (taiata fasii), 4 rosii, 2 ardei grasi, 2 cepe, 4 catei de usturoi, o jumatate de lamaie, 80 g masline verzi, 80 g masline negre, o frunza de dafin, 4 linguri ulei de masline, sare, piper, 1 lingurita sofran (pulbere) diluat in 150 ml apa.
Mod de preparare: Rosiile spalate se taie in patru, la fel si ardeii curatati de nervuri si seminte. Ceapa se curata si se taie rondele. Se inmoaie maslinele verzi in apa clocotita in care s-a turnat zeama de la o jumatate de lamaie si se lasa trei minute, dupa care se scurg. Intr-o cratita, se rumenesc rondelele de ceapa - circa 5 minute - in uleiul bine incins, apoi se scot si se pun la prajit fasiile de slaninuta. Se pun in cratita bucatile de pui, ceapa rumenita si slaninuta. Se adauga rosiile, ardeii, cateii de usturoi (curatati) si foaia de dafin. Deasupra se toarna sofranul diluat in apa, se sareaza, se pipereaza si se lasa sa fiarba la foc potrivit 30 de minute. Se incorporeaza maslinele verzi (scurse) si maslinele negre si se lasa sa mijoteasca inca 10 minute. Puiul astfel preparat se serveste cald, cu o garnitura de paste fainoase.

Dulciuri
Tarta Tatin, cu coaja de portocala

Ingrediente (pentru 6 persoane): 250 g aluat de placinta (foetaj), 1,5 kg mere cu miezul tare (de ex., Parmen auriu), 1 portocala, 200 g zahar, 130 g unt.
Mod de preparare: Se incinge cuptorul la 150?C. Cu un cutit ascutit se curata portocala, iar coaja (cat mai subtire) se taie bastonase. Intr-o cratita se pune zaharul sa se topeasca cu o lingura de apa si se lasa sa fiarba pana ce se-nchide la culoare (devine maroniu). Se ia cratita de pe foc, se incorporeaza untul, se amesteca bine si se toarna compozitia intr-o forma cu marginile inalte. Se curata merele de coaja si de partea cu samburi, se taie in patru, se asaza bucatile unele langa altele (cat mai strans) in forma, iar printre ele se presara coaja (taiata) de portocala. Se baga la cuptor, se coace 50 de minute, dupa care se scoate si se lasa sa se raceasca. Se face focul mai mic, se intinde aluatul, se taie un cerc de marimea formei si se asaza peste mere. Se baga tarta din nou la cuptor si se rumeneste circa 25 de minute. Calduta, se rastoarna pe un platou si se serveste imediat - eventual cu frisca. Atentie: tarta se rastoarna mai usor daca, in prealabil, se introduce tava in apa calda.