Medicina naturista

Redactia
Invatati apiterapia de la profesori. Vasile Andritoiu"Stupul este o farmacie in care gasesti leac pentru orice boala". D-l Vasile Andritoiu este un personaj aparte. La prima vedere, nici n-ai crede ca in spatele figurii aspre, de om de munte, se ascunde un profesor bland si sfatos. Istoria e cartea lu...

Invatati apiterapia de la profesori

Vasile Andritoiu"Stupul este o farmacie in care gasesti leac pentru orice boala"

D-l Vasile Andritoiu este un personaj aparte. La prima vedere, nici n-ai crede ca in spatele figurii aspre, de om de munte, se ascunde un profesor bland si sfatos. Istoria e cartea lui de capatai: citeste chirilica, traduce slavona, a scris peste o suta de studii si doua carti de istorie. Chiar daca-si face meseria cu drag, predand istoria la un liceu din Targu-Jiu, acest om este pur si simplu indragostit de stuparit. O pasiune care il poarta in fiecare an din campie in munti, de primavara pana toamna, in cautare de flori de sezon. Iar dupa el vin cateva milioane de albinute, gata sa zboare in cautarea nectarului. Veti spune desigur ca asa fac toti stuparii si chiar nu veti vedea nimic deosebit in acest lucru. Insa obisnuinta studiului l-a determinat pe profesorul Andritoiu sa se aplece cu atentie asupra valentelor terapeutice ale produselor stupului. Si fiindca s-a convins singur de puterea tamaduitoare a acestora, s-a apucat serios de apiterapie. De atunci, a scris o carte despre apiterapie, dar a realizat si cateva produse originale, cu efecte terapeutice deosebite.
- D-le profesor, de unde se trage pasiunea dvs. pentru albinarit?
- M-am nascut si am crescut intre stupi, iar stupina noastra s-a mostenit vreo sase generatii la rand. Am invatat tainele apiculturii, vrand-nevrand, in familie. A fost o traditie si, sincer vorbind, sunt mandru sa duc mai departe ceea ce au inceput stramosii mei.
- Dar spre apiterapie cand ati facut primul pas?
- Veneau oameni, uneori de departe, pentru a cere mamei mele produse apicole sau buruieni de leac. Nu pot spune ca ma interesau pe atunci asemenea lucruri, dar cate ceva tot am tinut minte. Eu insumi am fost beneficiarul valorii profilactice a produselor apicole: n-am fost internat niciodata in spital, n-am inghitit nici o pastila si n-am facut nici o injectie. Cu vreo 22 de ani in urma, sotia mea suferea de ulcer, hipocalcemie (ajunsa in stadiul spasmofiliei), astm bronsic si chisturi ovariene. Medicul i-a recomandat operatia, dar tocmai atunci, toamna fiind, ulcerul se reactivase, provocandu-i probleme serioase. Inghitise farmacii intregi de medicamente sintetice, mancase cantitati insemnate de biscuiti si toata coaja de pe painile cumparate pentru masa, dar nu se putuse vindeca. Cu destula greutate, eu insumi nefiind deplin convins de eficienta lor, am determinat-o sa foloseasca unele produse si preparate apicole. Asa cum m-am priceput atunci, incercam sa-i atenuez macar crizele provocate de ulcer si accesele de spasmofilie. Rezultatele au fost uluitoare: hipocalcemia, ulcerul si astmul s-au vindecat. Luandu-ne cu treburile zilnice, cu cresterea celor doi copii ai nostri, aproape uitaseram de chisturile ovariene. Dupa vreo cinci luni, a facut un control medical. Surpriza a fost la fel de mare si pentru medic, dar si pentru noi: chisturile disparusera! Acesta a fost "clopotelul" care m-a determinat sa rascolesc satele, in cautarea batranilor care stiau taine ale tamaduirilor, dar si sa studiez metodic tot ceea ce se publicase despre apiterapie. Fascinat de puterea tamaduitoare a produselor apicole, am facut diverse combinatii si am pus la punct cateva preparate noi. Eficienta lor in tratarea unor afectiuni ale membrilor familiei, prietenilor sau cunoscutilor m-a determinat sa-mi sintetizez experienta acumulata de 20 de ani incoace in domeniul apiterapiei, publicand in 1999 cartea "209 retete apiterapeutice". De un lucru sunt sigur: stupul este o farmacie in care gasesti leac pentru orice boala.
- Ne vorbeati de preparatele dvs. originale, realizate din diverse combinatii ale produselor stupului. Puteti sa ne dati cateva exemple?
- Studiind efectele terapeutice ale produselor stupului, am observat ca o valoare terapeutica importanta o au unele combinatii ale acestora, dintre care as aminti cateva. - Miere cu laptisor de matca - folositoare in toate afectiunile, profilactic si terapeutic. Este anticancerigena, combate anemia, stimuleaza metabolismul, are efect imunodepresor. - Miere cu apilarnil - recomandata in hipogonadism, disfunctii sexuale, infertilitate, pubertate intarziata, menometroragii, mastoze, noduli mamari, hipertrofie de prostata. - Miere propolizata cu extract moale de propolis - recomandata in anemii, hipoglicemii si osteoporoza. - Propolis natural - folosit ca dezinfectant bucal impotriva cariilor dentare, pentru afectiuni respiratorii, paradontoza, intretinerea acuratetii vocii. - Tinctura de propolis - cu indicatii terapeutice cunoscute de toata lumea (boli de piele, infectii urinare, boli de prostata, antiviral de exceptie etc.). - Miere cu hrean - indicata in afectiuni cardiace. - Miere cu telina - indicata in disfunctii sexuale. - Miere propolizata cu laptisor de matca - un produs cu efecte antivirale deosebite, eficient in tratamentul virusului herpetic, dar si impotriva virusului hepatic B.
De-a lungul timpului, am realizat o serie de preparate in conceptie proprie. - Miere cu germeni de grau - indicata in avitaminoze, remineralizarea organismului, afectiuni digestive, adjuvant in boli neoplazice, arterita, artroza etc. - Miere cu suc de orz verde - folosita in tratamentul avitaminozelor, afectiunilor respiratorii, tuberculozei pulmonare, afectiunilor hepatice, pancreatitelor, circulatiei sangvine deficitare, fiind totodata si un produs geriatric de exceptie. - Sirop din miere si muguri de brad cu extract de propolis - folosit cu succes in combaterea tusei, tratarea afectiunilor respiratorii si a celor ale sistemului nervos. - Sirop din patlagina si miere propolizata - indicat in afectiuni respiratorii, cu rezultate de exceptie in bronsite si astm bronsic. - Untul-pamantului propolizat - o frectie eficienta in reumatisme, lumbago, spondilite si spondiloze. - Nikeprop - unguent folosit impreuna cu untul-pamantului propolizat pentru afectiunile amintite. - Nikederm - o solutie deosebit de eficienta in terapia bolilor de piele, a nodulilor mamari, a furunculozelor si a efectelor terapiei radioactive. - Hemofort - unguent indicat in circulatie sangvina deficitara, boli de piele, psoriazis, Zona Zoster, edeme, tumori de suprafata, noduli mamari, furuncule. - Venosan - unguent folosit pentru tratamentul varicelor si al fragilitatii capilare. - Hemorstop - supozitoare pentru tratarea hemoroizilor interni si a fisurilor anale. - Forteviz si Mipromat - indicate in terapia afectiunilor oculare (keratite, keratoze, conjunctivite, cataracta). - Otet "Prisaca" (din miere, mere, macese, malaiul-cucului si tarate de grau) - remineralizant, regleaza metabolismul. - Lichior hipotensiv "Prisaca", vin tonic "Prisaca" (din miere, macese, malaiul-cucului si coacaze negre).
- Cum explicati eficienta terapeutica a produselor si preparatelor apicole?
- Aici sunt foarte multe lucruri de lamurit. Albina aduna din plante numai lucruri folositoare. In produsele apicole gasim proteine, enzime, aminoacizi, minerale, vitamine, substante hormonale, factori de crestere, substante antibiotice, citostatice etc. Spre exemplu, mierea contine 22 din cele 24 de elemente care compun sangele, iar impreuna cu laptisorul de matca, pastura si polenul au si o importanta actiune hematopoietica (de refacere a sangelui). Este demonstrat faptul ca valoarea alimentara, profilactica si terapeutica a acestor produse are la baza inestimabile proprietati biostimulatoare, imunodepresoare, antidepresive, decongestionante, inhibitorii, antibiotice, bactericide, antivirale, gerontologice, antitoxice, analgezice, anestezice etc. In diverse afectiuni, spre exemplu, medicii recomanda cure cu polivitamine, dar rezultatele nu sunt cele asteptate. Pacientul ar trebui sa primeasca si mineralele necesare. Vitaminele A, B, C, E si Pp actioneaza in procesul de osteogeneza, dar numai daca in organism exista cantitati suficiente de calciu, cobalt si cupru. Apiterapeutul stie ca toate acestea (vitamine si minerale) se afla in pastura, iar propolisul este substanta care nu are rival in fixarea calciului necesar "masinii" umane. Metabolismul are de suferit in lipsa mineralelor, enzimelor, vitaminelor si hormonilor. Or, indubitabil, toate acestea se afla in produsele apicole.
- Ati avut numerosi pacienti. Ce boli au raspuns cel mai bine la tratamentele dvs.?
- Cele mai bune rezultate le-am observat in tratamentul urmatoarelor boli: anemii, hipocalcemii (chiar in stadiul de spasmofilie), leucoree, fibroame uterine, Zona Zoster (la care aplic si apipunctura), afectiunile oculare amintite anterior, chisturi ovariene, hipogonadism, afectiuni digestive (inclusiv ulcere cu nisa), parodontoza, afectiuni ale pielii (chiar si radiodermite).
- Cum se impaca apiterapia cu celelalte terapii complementare?
- Acolo unde este nevoie, apelez - alaturi de produsele si preparatele apicole - la fitoterapie, hidroterapie sau reflexoterapie. In ceea ce ma priveste insa, acestea sunt adjuvante ale apiterapiei. Spre exemplu, in tratarea afectiunilor hepatice, inclusiv a cirozelor, produselor apicole le-am asociat si unele plante, printre care pedicuta este nelipsita. Evident, in unele cazuri, si regimurile alimentare restrictive sunt necesare.
- Sa lamurim un aspect oarecum controversat: ce eficienta are apiterapia in bolile tumorale?
- Exista afectiuni in care apiterapia este remediul unic si suficient, iar in altele reprezinta doar un adjuvant. M-am documentat indelung si nici acum nu inteleg motivul pentru care medicii oncologi nu folosesc pastura, polenul si laptisorul de matca in lupta impotriva cancerului. S-a demonstrat ca acestea au certe proprietati antitumorale, citostatice. In plus, depasesc orice medicament prin valoarea lor biostimulatoare, imunodepresoare. Apiterapia, dar si celelalte terapii complementare vor fi apreciate la reala lor valoare doar atunci cand medicina alopata, renuntand la mitul chimioterapiei, va recurge la acestea acolo unde este cazul.
- D-le profesor, exista contraindicatii in apiterapie?
- Terapia cu produse si preparate apicole poate fi urmata simultan cu oricare alte tratamente, fara nici o contraindicatie sau incompatibilitate. O antibioterapie, spre exemplu, nu poate fi decat potentata prin folosirea produselor apicole. Evident, sunt unele probleme legate de varsta pacientului, de dozarea cantitatilor, de toleranta diferita a subiectilor sau de starile alergice pe care le poate provoca veninul de albine si, in cazuri foarte rare, propolisul. O anumita prudenta se cere si in curele cu laptisor de matca: luat in doze prea mari si pe perioade prea lungi de timp, poate provoca unele dereglari hormonale. De asemenea, mierea nu poate fi folosita de bolnavii cu diabet zaharat.Florentin Popa D-l profesor Vasile Andritoiu poate fi contactat la tel. 053/21.21.04, 095/52.96.46
sau in scris, la adresa: str. Unirii, bl. 4, sc. 3, ap. 45, Targu-Jiu, jud. Gorj, cod 1400