Cosul cu targuieli

Redactia
Amintiri din vacanta. Daca drumurile vacantei v-au dus pana pe tarmul Mediteranei, regasiti savoarea acelor zile in aromele din farfurii. Dar chiar si cei care si-au petrecut vacanta acasa, merita sa incerce retete culese din Antalya, Creta, Sicilia si Sardinia. Au gust divin, sunt ieftine si lesne d...

Amintiri din vacanta
Daca drumurile vacantei v-au dus pana pe tarmul Mediteranei, regasiti savoarea acelor zile in aromele din farfurii. Dar chiar si cei care si-au petrecut vacanta acasa, merita sa incerce retete culese din Antalya, Creta, Sicilia si Sardinia. Au gust divin, sunt ieftine si lesne de preparat
Supa cretana de fasole uscata

Ingrediente (pentru 6 persoane): 450 g fasole uscata alba, 400 g varza dulce, 4 rosii, 2 morcovi, 2 fire de praz, 3 fire de telina, 2 catei de usturoi, 1 ceapa rosie, 2 crengute cimbru, 7 linguri untdelemn fin, 6 felii paine neagra, sare, piper.
Mod de preparare: - Lasati fasolea sa se inmoaie in apa rece vreme de doua ore. Scurgeti apa, clatiti si rasturnati boabele intr-o oala. Puneti-le sa fiarba intr-un litru de apa rece, timp de o ora. - Spalati si curatati morcovii, prazul si telina, taiati-le marunt si caliti-le intr-o tigaie in untdelemnul incins, fara sa se rumeneasca prea tare. Opariti rosiile, curatati-le de pielita si de seminte, taiati-le marunt si adaugati-le peste legumele calite impreuna cu usturoiul pisat si cimbrul faramitat. - Lasati sa fiarba la foc mic vreme de 5 minute, amestecand continuu, apoi adaugati varza taiata ca taieteii. - Scoateti de la fiert un sfert din cantitatea de fasole si dati restul prin sita ca pentru fasole batuta. Varsati piureul obtinut peste legumele calite, lasati sa dea un clocot, apoi mutati totul intr-o oala mai mare. Sarati, piperati, adaugati un litru de apa rece si lasati sa fiarba 30 de minute la foc mic. (Daca supa vi se pare prea groasa, mai adaugati apa rece.) - Cu 5 minute inainte de sfarsitul fierberii, adaugati si boabele de fasole ramase intregi. - Prajiti cateva felii de paine neagra si asezati-le pe fundul unor farfurii adanci (sau castroane). Turnati supa si puneti deasupra ceapa rosie, taiata inele subtiri.
(Important: timpul de fierbere a boabelor de fasole variaza in functie de calitatea lor. Gustati-le regulat si opriti fierberea numai cand sunt bine inmuiate.)
Taietei sicilieni cu masline

Ingrediente (pentru 4 persoane): 300 g taietei proaspeti (se gasesc in comert), 300 g masline negre fara samburi, 100 g costita afumata, 200 g sampinioane proaspete, 100 g cascaval ras, 250 ml frisca nebatuta sau smantana dulce, 4 catei de usturoi, 6 fire de patrunjel, 2 linguri de ulei de masline (sau altul fin), sare, piper.
Mod de preparare: - Taiati costita feliute subtiri. Prajiti-o intr-o tigaie pana se aureste, fara sa adaugati grasime suplimentara. Trageti-o deoparte. - Spalati si curatati ciupercile, indepartand coditele, taiati-le in felii subtiri si caliti-le 5 minute in ulei de masline. Presarati usturoiul si patrunjelul tocate marunt. - Amestecati slaninuta rumenita cu ciupercile si maslinele tocate, piperati, adaugati frisca lichida, o jumatate din cascavalul ras si puneti sa fiarba inabusit trei minute. - Fierbeti taieteii in apa sarata vreme de patru minute (daca sunt proaspeti) sau conform indicatiilor de pe cutie, daca ii cumparati uscati. Strecurati-i si impartiti-i pe farfurii incalzite inainte. Turnati deasupra sosul de ciuperci si masline si cascavalul ras ramas. Serviti imediat.
Stufat de crap din Izmir

Ingrediente (pentru 4 persoane): 1 kg de fileuri de crap (se gasesc in comert), 3 cartofi, 2 rosii, 2 cepe, 2 lamai, 2 catei de usturoi, 1/2 legatura de patrunjel, 4 fire de marar, 6 linguri de untdelemn, sare, piper.
Mod de preparare: - Daca fileul de crap e format dintr-o singura bucata, taiati-o felii in grosime de 2-3 cm. - Curatati si spalati cartofii si morcovii, taiati-i in bucati potrivite. Curatati si tocati ceapa. Prajiti toate legumele vreme de 10 minute intr-o cratita. - Adaugati rosiile cojite si tocate, usturoiul pisat si 150 ml apa. Adaugati sare si piper. Lasati sa scada mancarea pe foc viu, apoi puneti bucatile de peste peste legume. Acoperiti mancarea cu o lamaie taiata felii. Acoperiti cratita si lasati sa mijoteasca pe foc mic, vreme de 15 minute. - Inainte de a servi stufatul, scoateti bucatile de lamaie. Presarati patrunjel si marar tocat. Decorati mancarea cu sferturi de lamaie si serviti-o imediat.
DulciuriTurta andaluza cu struguri, stafide si nuci

Ingrediente (pentru 6-8 persoane): 350 g faina, 120 g zahar, 450 g struguri negri, 100 g stafide, 100 g miez de nuca, 20 g drojdie proaspata, 120 ml apa calduta, 100 ml vin alb dulce (natural), 20 g unt, 1 varf de cutit de sare.
Mod de preparare: - Inmuiati drojdia in apa calduta si lasati-o zece minute. Inmuiati stafidele in vin. - Puneti faina pe planseta de prajituri. Faceti o gaura la mijloc si turnati in ea drojdia cu apa. Amestecati, ducand faina de la margini spre mijloc. Incorporati 100 g zahar si sarea si framantati aluatul pana ce devine omogen si nu se mai lipeste de degete. - Acoperiti-l cu o panza curata si lasati-l sa creasca intr-un loc caldut vreme de doua ore, pana ce-si dubleaza volumul. - Curatati boabele de strugure de samburi (cu un ac de par). - Impartiti aluatul in doua parti egale. Prima parte se intinde pe fundul unei forme rotunde (care se poate desface) unse cu unt. Presarati jumatate din struguri, jumatate din stafidele scurse si din nucile taiate marunt. - Intindeti deasupra a doua bucata de aluat si presarati peste ea strugurii, stafidele si nucile ramase. Pudrati cu zaharul ramas. Lasati turta sa creasca in forma, pana ce isi dubleaza din nou volumul. - Bagati prajitura la cuptor 40 de minute. Cand e coapta, lasati-o sa se raceasca si scoateti-o din forma pe un gratar. - Se serveste calduta sau rece.