Cosul cu targuieli

Redactia
Bucatarie latina. Din Franta in Spania, trecand prin Portugalia si Italia,. rudele noastre intru imparatul Traian gatesc minuni. Omleta cu jumari. (reteta portugheza). Ingrediente (pentru 4 persoane): 6 oua, 200 g jumari de porc, 2 cepe mici, 1 legatura de patrunjel verde, 2 linguri de untura, sare, pip...

Bucatarie latina
Din Franta in Spania, trecand prin Portugalia si Italia,
rudele noastre intru imparatul Traian gatesc minuni

Omleta cu jumari
(reteta portugheza)

Ingrediente (pentru 4 persoane): 6 oua, 200 g jumari de porc, 2 cepe mici, 1 legatura de patrunjel verde, 2 linguri de untura, sare, piper.
Mod de preparare: Spargeti ouale intr-un castron, sarati-le, piperati-le, bateti-le bine cu furculita, impreuna cu jumatate din patrunjelul verde tocat. - Curatati si tocati ceapa. Puneti-o sa se caleasca intr-o lingura de untura incinsa, pana se aureste. Adaugati jumarile taiate in bucatele mici si lasati-le sa se incalzeasca un minut. - Separat, puneti sa se incinga intr-o alta tigaie grasimea ramasa. Puneti in ea ouale bine batute si amestecati pentru a se lega. Micsorati focul, pentru ca omleta sa nu se prinda de tigaie si lasati-o sa se coaca cateva minute, adunand marginile spre centru cu o spatula de lemn. - Presarati omleta cu jumarile si ceapa calita din prima tigaie (cu grija, sa fie fierbinti), apoi patrunjelul ramas (tocat). Cand omleta e gata, rasturnati-o pe un platou. Se mananca alaturi cu muraturi.
Ardei capia umpluti cu sardele
(reteta din Tarile Basce)

Ingrediente (pentru 4 persoane): 4 ardei capia rosii, 500 g fileuri de sardele (dezosate), 4 catei de usturoi, 70 g unt, 60 g faina, 600 ml lapte, 2 fire de cimbru, 2 foi de dafin, 3 linguri de untdelemn fin, 3 linguri de otet aromat, 1 fir de patrunjel, sare, piper.
Mod de preparare: - Puneti sardelele sa se desareze (se cumpara gata marinate de la magazinele de peste). - Puneti untul sa se topeasca intr-o tigaie, adaugati faina si lasati sa se rumeneasca un minut, amestecand. Stingeti cu lapte, adaugati doi catei de usturoi trecuti pe razatoare, lasati sa clocoteasca rantasul la foc foarte mic, amestecand. Puneti sare si piper. - Zdrobiti sardelele cu furculita si amestecati-le cu sosul de faina si usturoi. Sarati, piperati. - Scoateti codita si semintele ardeilor, fara sa le taiati carnea din interior. Scufundati-i trei minute in apa care clocoteste. - Scoateti ardeii, lasati sa se scurga si sa se raceasca, apoi umpleti-i cu compozitia de peste. - Ungeti o tava cu untdelemn, puneti pe ea ardeii, mai stropiti-i si pe deasupra cu untdelemn, apoi puneti otetul si cei doi catei de usturoi ramasi, curatati si taiati in doua. Lasati-i sa se coaca 10 minute la cuptor. Serviti-i presarati cu patrunjel.
Chec moale cu legume
(reteta frantuzeasca)

Ingrediente (pentru 6 persoane): 2 dovlecei, 2 morcovi, 1 ardei rosu, 150 g fasole verde, 4 oua, 100 g branza topita, 150 g faina + inca 2 linguri, 50 ml lapte, 50 ml smantana, 1 pachetel de drojdie, 120 g unt + inca 20 g, 1 varf de cutit de nucsoara rasa, sare, piper.
Mod de preparare: - Curatati morcovii si spalati-i impreuna cu celelalte legume. Curatati ardeiul de seminte si de membrane. Taiati toate legumele in cubulete si puneti-le sa fiarba in apa care clocoteste, 10 minute fasolea verde si morcovii, 5 minute dovleceii si ardeiul. Strecurati-le si lasati-le sa se raceasca. - Intre timp, incalziti laptele si smantana si puneti in ele branza sa se topeasca, amestecand intruna. - Tavaliti legumele fierte prin faina. - Incalziti cuptorul. - Preparati aluatul. Separati albusurile de galbenusuri. Amestecati untul putin incalzit cu galbenusurile, puse unul cate unul, amestecand mereu cu telul, pana ce obtineti o masa spumoasa. - Adaugati progresiv faina, drojdia si crema de lapte - smantana cu branza. Lucrati aluatul pana ce devine omogen. Sarati, piperati, adaugati praful de nucsoara. - Amestecati legumele date prin faina cu aluatul, apoi adaugati albusurile batute spuma. - Ungeti o forma de chec cu unt. Turnati compozitia si bagati-o la cuptor o ora. Scoateti-o din forma si lasati-o sa se raceasca. Se serveste taiata in bucati, asortata cu orice fel de salata.
Salata rece de macaroane
(reteta italieneasca)

Ingrediente (pentru 4 persoane): 200 g macaroane scurte, 1 vanata, 2 rosii, 6 linguri ulei de masline, 2 linguri de sare grunjoasa, 1 catel de usturoi, 1 lingurita de seminte de pin (se gasesc la raioanele de condimente), 6 linguri de cascaval ras, 30 g unt, 4 fire de cimbru, sare, piper.
Mod de preparare: - Spalati vanata si taiati-o in felii de 1 cm, presarati peste ele o lingura de sare si lasati-le o ora, asezate pe-o farfurie. Clatiti-le cu apa de la chiuveta si uscati-le cu hartie absorbanta. - Puneti rondelele de vinete pe o tava acoperita cu pergament si bagati-le la cuptor, ungandu-le pe fiecare in parte cu untdelemn. Lasati-le sa se coaca sub grila cuptorului vreme de 5 minute, rasturnandu-le o data. - Opariti rosiile, curatati-le de pielita, taiati-le in doua pentru a le scoate semintele, apoi tocati-le marunt. - Mixati catelul de usturoi, semintele de pin, 4 linguri de cascaval cu sare, piper si 3 linguri de untdelemn, pentru a obtine o crema onctuoasa. - Fierbeti pastele vreme de 5-8 minute, conform indicatiilor de pe ambalaj. - Strecurati-le, puneti-le intr-o salatiera, adaugati deasupra rondelele de vinete si tocatura de rosii. Puneti untul taiat bucatele si turnati deasupra mixtura de parmezan si usturoi. Amestecati bine si presarati deasupra cimbru faramitat. Serviti imediat, adaugand restul de parmezan. (Delir!)
DulciuriPrajitura vacarului

Puneti intr-un castron 250 g faina alba amestecata cu 100 g zahar tos si doua prafuri de sare. Faceti-i o gaura la mijloc si puneti in ea 250 g branza de vaci (bine scursa) si doua oua batute. Amestecati incet, pornind de la margini spre centru. Cand aluatul e gata, puneti in el 50 g stafide inmuiate in rom. Puneti compozitia intr-o forma care se poate demonta. Presarati deasupra cateva bucatele de unt. Bagati la cuptor (210C) vreme de 30 de minute. Scoateti forma afara, lasati-o sa se raceasca putin, scoateti prajitura si mancati-o rece.