Bucatariseli...
Despre peste
•Pestele proaspat se recunoaste dupa culoarea branhiilor: daca sunt rosii - cumparati-l, daca sunt albicioase - pestele este vechi. Dar atentie: unii pescari incearca sa-si insele clientii, imbiband branhiile cu sange de animal. Cand cumparati peste, frecati-i urechile cu degetele. Daca se murdaresc cu rosu, e semn ca pestele a fost "spoit".
•Pestele cu ochii bombati si stralucitori e proaspat. Pestele cu ochii cazuti in orbite e vechi.
•Pestele proaspat e tare. Daca de la coaste in jos e moale, nu-l cumparati.
•Pestele proaspat are solzii luciosi si se desprind usor. Daca solzii sunt tepeni, lipiti de trup, pestele este vechi.
Despre legume
•Vinetele sunt bune si proaspete numai cand au culoarea lucioasa.
•Bamele sunt tinere si proaspete cand nu sunt prea mari, cand nu inteapa prea tare si cand au o culoare verzuie.
•Legumele proaspete se pun la fiert totdeauna in apa fierbinte, iar legumele uscate - in apa rece.
•Legumele proaspete nu se pun dintr-o data in apa care clocoteste, fiindca ea se opreste din fiert si ele se intaresc. Puneti-le pe rand, astfel incat apa sa nu se opreasca din clocotit.
Despre paine
•Nu cumparati niciodata paine expusa afara, fiindca e plina de praf.
•Strangeti o felie de paine intre degete: daca, dupa ce-i dati drumul, revine la loc, e proaspata, daca ramane lipita, e necoapta.
•Painea "rece" (veche de o zi) e mai digesta si mai hranitoare decat painea proaspata, fiindca a pierdut o parte din apa pe care o continea.