O Stea la "Ploaia de stele"Cosmin Cernat"Sunt un om cu sentimentul raspunderii, al echilibrului si, zic eu, cu bun simt"
Are doar 25 de ani, dar este o adevarata vedeta: un profesionist format intr-o televiziune cu mare traditie (Televiziunea Nationala), in spiritul bunului simt si al respectului fata de telespectator. Stilat, manierat, elegant, "normalitatea" lui ne spala de improscarea mitocaneasca, revarsata in valuri la alte televiziuni. Incercat inca de mic de viata, Cosmin Cernat a invatat mai devreme ca altii ca masura valorii ti-o dau doar munca, educatia si frica de Dumnezeu. Ar fi putut deveni un excelent profesor de sport, dar a preferat lumea televiziunii, devenind jurnalist sportiv. Mai apoi, datorita seductiei sale, compusa din farmec, buna crestere si o tinuta de lord englez, Cosmin Cernat a fost ales si ca prezentator de emisiuni de divertisment. Il vedeti in fiecare seara de vineri ca animator (excelent) al "Ploii de stele", l-ati vazut la Mamaia, sigur pe el si vorbind corect si gramatical romaneste, il auziti comentand meciuri de baschet sau handbal pe Romania 1 si Eurosport. Ei bine, revista noastra le da posibilitatea fanilor lui Cosmin sa asiste la un dialog cu el in direct.Sub aripa unui inger de paza: bunica
- Cosmin Cernat, tragi foc continuu din toate directiile: imaginea ta - e-adevarat, seducatoare si telegenica - ne intampina si la emisiunile sportive, si la cele de divertisment, ba, asta-vara, ai prezentat si Festivalul de Muzica Usoara de la Mamaia. Cine esti tu, de fapt, atunci cand nu apari ca vedeta pe micul ecran?
- Sunt un om cu sentimentul raspunderii, al echilibrului si, zic eu, cu bun simt. Acesta din urma, mai ales, mi l-a insuflat bunica mea, ea fiind cea care m-a si crescut (mama s-a prapadit cand eu aveam sase ani, iar fratele meu mic, doar trei). Sigur, a fost o ruptura atunci in viata mea, dar cred ca am trecut cu bine peste acest soc emotional, pe care l-am trait la o varsta atat de frageda. Am ramas insa cu o sensibilitate accentuata. Mai tarziu, universul familiei mele s-a mai completat, cat de cat, cand l-amdescoperit pe tata, cu care, in timp, am devenit prieten bun. Bineinteles, desi am 25 de ani (sunt nascut pe 12 septembrie 1975), bunica mea inca imi sta alaturi si ma sprijina ori de cate ori am nevoie. Ma rog la Dumnezeu s-o mai tina langa mine. In afara faptului ca, moldoveanca de la Botosani fiind, ea imi face cele mai gustoase galuste cu prune, mi-a mai dat si invatatura aceea simpla, a omului trecut prin viata, prin vremuri grele, de razboi, prin lipsurile epocii comuniste, care sa ma ajute sa trec cu capul sus prin viata. Ea m-a invatat ce inseamna modestia, onestitatea, frica de Dumnezeu. Relatia noastra e deosebita. Ii datorez foarte mult din ceea ce sunt astazi bunicii mele. Ea e foarte mandra de mine, isi doreste foarte mult sa-mi mearga bine si se roaga pentru mine... Sunt sigur ca bunica ma va veghea si din ceruri, cand se va intampla sa ma despart de ea aici, pe pamant. De fiecare data se uita cu drag la televizor, de fiecare data cand apar. Fie ca e la Sport, fie ca e la "Ploaia de stele", imi aduce critici sau laude in legatura cu felul in care s-a desfasurat emisiunea. La fel si tata, inginer de profesie, si fratele meu, care e student la Filologie, sectia araba-franceza.
- Cum ai ajuns sa-ti definesti drumul pe care il urmezi acum, cum te-ai molipsit de televiziune?
- Cand eram mic, voiam sa devin medic, sa alin suferintele oamenilor, sa salvez vieti. Dar in timpul liceului (am facut liceul sportiv), mi-am dat seama ca iubesc foarte mult sportul si mi-am ales, initial, o cariera in acest domeniu, terminand Academia de Educatie Fizica si Sport. Deci, pe langa calitatea de prezentator de televiziune, o am si pe aceea de profesor de sport si antrenor de baschet. Inca din timpul facultatii, am inceput sa lucrez ca jurnalist sportiv la "Dimineata". Dupa aceea, am dat un concurs pentru postul de prezentator de emisiuni sportive in Tvr si din aprilie 1996 si pana in prezent lucrez in aceasta celebra institutie din Calea Dorobantilor. Multe lucruri m-au surprins cand am intrat in aceasta lume, pentru ca televiziunea inseamna mult pentru cine o face, e un microb de care nu scapi toata viata. Pulsul marit al emisiunilor de stiri sportive, mai ales, unde ritmul de lucru e foarte alert, fastul cu care incercam sa rasfatam emisiunile de divertisment te captiveaza, te fac prizonierul acestei lumi: cea care exista doar pe platoul de televiziune.O iubire statornica: Televiziunea Nationala
- De unde fidelitatea aceasta pentru o singura televiziune?
- Cei care trec prin Televiziunea Nationala simt ca in jurul acestei institutii exista o forta foarte puternica. Are o mare greutate in mintea telespectatorilor sai si in sufletul lor. Din acelasi motiv, majoritatea oamenilor de televiziune care au plecat din Tvr s-au intors. In ceea ce ma priveste, eu am si invatat meserie aici si, pe urma, de felul meu sunt un tip statornic, asezat. Desi am avut oferte, nu am avut nici un motiv sa plec din Tvr. E totul O.K., ma simt foarte bine si in colectivul de comentatori sportivi, si in cel de la emisiunea de divertisment "Ploaia de stele".
- Cine te-a initiat in munca de televiziune, pe langa cine ai "crescut"?
- Sunt multe persoane carora ar trebui sa le multumesc acum, una dintre ele este Cristian Topescu. Nea Cristi e un mare comentator sportiv si un om de televiziune extraordinar. De la el am invatat micile trucuri ale comentariilor in direct, ale meciurilor sportive (uite, chiar in seara aceasta trebuie sa comentezun meci de baschet transmis in direct pe Eurosport). Trebuie sa fii cu ochii-n patru: monitor, hartie, calculator, stadion. Dar e pasionant, e o incarcatura emotionala pe care o filtrez foarte bine si, de aceea, daca m-ai intreba ce-mi place mai mult in momentul acesta ti-as raspunde: sa comentez. Un exemplu pentru a ilustra ceea ce vreau sa spun este faptul ca eu am comentat cursa de 5000 de metri a Gabrielei Szabo, cand a luat aurul la Sidney, la Olimpiada. Am avut un sentiment extraordinar, de parca as fi alergat si eu o data cu ea. Sportul e o disciplina inaltatoare, intr-adevar, cum spuneau romanii: "Mens sana in corpore sano".
Cu ocazia Olimpiadei, am fost pentru prima oara in Australia. Organizarea acestui mare eveniment al anului a fost impecabila, oamenii erau foarte amabili, zeci de mii de voluntari, oameni care au venit de dragul ideii de sport si de olimpiada. A fost un fenomen. Ne-am bucurat alaturi de sportivii nostri pentru performantele lor, ne-am intristat pentru dusurile reci pe care le-am primit, nemeritat, prin acele nefondate acuzatii de dopaj. Sigur, toti am simtit ca e nedrept, dar intr-o competitie sportiva uriasa cum este Olimpiada n-a fost singurul lucru nedrept petrecut acolo.
- Care crezi ca sunt atuurile unui bun comentator sportiv?
- O voce buna, dictie impecabila, fluenta in vorbire, prezenta de spirit, sa ai imaginatie, sa simti ce se intampla pe stadion, pe teren sau pe partia de schi (imi place sa comentez si sporturi de iarna).
- Cum a venit "Ploaia de stele" in viata ta, emisiune care te-a consacrat ca vedeta de televiziune?
- A fost o surpriza si pentru mine. Titus Munteanu, directorul Tvr, mi-a spus sa particip la casting-ul pentru prezentator la o noua emisiune. Am dat o proba, caseta a plecat in Spania, la Valeriu Lazarov, marele nostru realizator de emisiuni de divertisment din epoca de pionierat a Tvr, acum director la Prime Time World - care produce aceasta emisiune (si "Surprize, surprize"), care m-a ales pe mine. Pana atunci, mai aparusem pe ecran doar ca sa prezint stirile sportive. Nu credeam ca pot sa fac si divertisment, credeam ca ma pricep doar la sport. Dar am invatat repede abc-ul. Sunt mai mult decat prezentator la "Ploaia...", sunt un fel de gazda pentru tinerii emotionati care vor sa fie vedete pentru o seara. Pentru asta, trebuie sa fii un om cald, placut, sa zambesti frumos, si celor care intra in concurs, si parintilor sau prietenilor lor, care sunt invitati spre a-i sustine, de pe platou.
- Cum poti sa faci un tanar sa se simta stea pentru cateva minute, sa-l faci sa creada ca este o adevarata vedeta?
- Este o munca extrem de complexa si de laborioasa. De la infatisarea starului pe care-l idolatrizeaza si pe care vrea sa-l imite pana la gesturile si starea de spirit - totul este asigurat prin munca unei intregiechipe, de la machioza la regizorul de platou, care se poarta cu concurentul respectiv ca si cum ar fi chiar un star. E foarte interesant ce se intampla cu tinerii care bat la usile acestei emisiuni, pentru faza de preselectie, si cum se pot ei metamorfoza cand ajung pe scena: e o cale ca de la larva la fluture. E fascinant! E o mare bucurie si pentru ei sa se poata transforma, ca sub atingerea unei baghete magice, si pentru noi, sa-i putem privi cum isi desfasoara aripile. Unii dintre ei, chiar au noroc si pornesc intr-o noua cariera, chiar de pe platoul acestei emisiuni, primind vreo oferta spre a merge la festivaluri sau semnand vreun contract pentru a incepe inregistrari sau a sustine spectacole. Cu multi dintre ei raman in relatii de amicitie, dupa ce emisiunea se termina. Cam toti isi doresc sa urmeze o cariera artistica, dar e foarte greu sa accezi la aceasta conditie; iti trebuie, pe langa talent, si bani spre a te sustine singur, la inceput, pana se afla de tine. Aceasta, in conditiile in care muzica romaneasca a avut o adevarata explozie in ultimii ani, se canta, se danseaza muzica romaneasca in discoteci, se asculta muzica romaneasca la radio - lucru pozitiv, de altfel.O reteta de mare succes: Bunul simt
- Care este explicatia ta pentru succesul de care se bucura emisiunea "Ploaia de stele", cand oferta de show-uri de divertisment promovata de televiziunile comerciale, in general, este foarte larga?
- Ecourile primite prin scrisori din partea publicului telespectator, care sunt, in marea lor majoritate pozitive, dovedesc ca "Ploaia de stele" are o audienta foarte mare. Am ajuns la editia cu numarul treizeci si sapte si calitatea emisiunii isi spune cuvantul, tonul ei rezonabil, care nu frizeaza ridicolul sau vulgarul. Televiziunea poate sa educe gustul publicului, are acest rol, cu atat mai mult Televiziunea Nationala si chiar televiziunile comerciale. Din pacate, in tara asta, se urmareste doar profitul imediat si nu efectele in plan psihologic, pe care le are o asemenea graba de a obtine castigul. Prostul gust si mitocania cultivate pe micul ecran ar trebui arestate, pana nu produc victime. Eu m-am gandit foarte mult inainte de a accepta sa ma implic intr-o emisiune de divertisment. Dar m-am convins ca "Ploaia de stele" are o mare calitate: este o emisiune de mult bun simt! Lucru pe care romanii, inca, il apreciaza. Si daca ma gandesc un pic, pionierii divertismentului in Tvr au fost Lazarov, Bocanet, Vornicu - oameni care au insemnat ceva in istoria acestei institutii. La fel ca si Doina Anastasiu, director de program la emisiunea "Ploaia de stele", si ea din "vechea garda".
- De ce nu ti-ai ales o cariera in invatamant, ca profesor de sport?
- Daca va fi reconsiderata ideea sportului de masa, ca acesta sa intre in preocuparile oamenilor, poate ca m-ar tenta aceasta idee, a unei cariere pedagogice. Dar atata vreme cat in sistemul de invatamant, disciplina Educatie Fizica ocupa un loc codas, nu prea! Copiii fug de sport, iar parintii se grabesc sa le faca rost de scutiri medicale. Asta e vina sistemului, pentru ca pana in clasa a doua sau a treia toti copiii fug de la ore, ca sa stea pe maidan, sa bata mingea, deci dragoste pentru sport exista. Un studiu recent arata ca 80% din populatia Romaniei este neincorporabila din punct de vedere medical, iar alte statistici arata ca rezistenta fizica a romanilor a scazut considerabil in ultimii ani. Ar trebui facuta o campanie nationala pe tema sportului de masa.
- Iti lipseste cosul de baschet? Ce faci in timpul liber?
- Da, foarte mult! Mai joc, uneori, cu prietenii, am facut, la un moment dat, chiar o echipa a jurnalistilor sportivi. Dar e foarte greu sa ne punem de acord cu timpul liber, ca sa ne putem intalni toata echipa. Cand am un pic de ragaz, prefer sa citesc, sa merg la teatru sau la cinema (da, prefer sala de cinema vizionarii unei casete pe video, acasa). Am foarte putin timp liber pentru mine, anul acesta pot spune ca nu am avut timp pentru mine mai deloc. Chiar daca am o gramada de admiratoare, am o prietena cu care sunt de un an de zile impreuna, e actrita, se numeste Marcela Motoc. Imi doresc o familie, cu copii, cred in institutia aceasta care se numeste familie si mai cred ca oricate zeci de emisiuni ai face, oricat te-ai dedica profesiei, cel mai frumos lucru pe care-l poti lasa in urma ta sunt copiii.
- Privesti cu optimism mileniul care incepe curand? Ce-ti doresti pentru tine si pentru cei care cred in tine si in stele norocoase?
- Profesional, am avut un salt extraordinar anul acesta, Ii multumesc lui Dumnezeu de fiecare data. Doresc multa liniste si sanatate pentru toata lumea. Sper ca politicienii care se pregatesc acum pentru campania electorala sa se gandeasca macar acum, in prag de nou mileniu, si la poporul care-i alege, si sa se gandeasca la programe care sa ne aduca mult dorita prosperitate si liniste. Pentru ca, dupa parerea mea, sunt politicieni care nu se gandesc deloc la popor - ei intra in istorie in sens negativ, sunt unii care doar se afla in treaba in politica -, ei nu vor ramane nici macar in cartile de istorie, si sunt politicieni care se gandesc putin si la popor, aceia intra in istorie. Iar tinerilor, celor care vor construi, realmente, societatea romaneasca viitoare, le spun sa nu caute castigul imediat, sa-si urmeze vocatia si sa spere, indiferent ce timpuri ne asteapta.Corina Pavel