Cosul cu targuieli

Redactia
Bucatarie rapida. Vinete cu sos de busuioc. Ingrediente (pentru 4 persoane): 4 vinete lungi si subtiri, 1 catel de usturoi, 1 lamaie, 6 fire de patrunjel, 2 fire de busuioc, 3 linguri de faina, 250 ml untdelemn, 1 lingura ulei de masline, sare, piper.. Mod de preparare: - Turnati faina intr-o farfuri...

Bucatarie rapida
Vinete cu sos de busuioc

Ingrediente (pentru 4 persoane): 4 vinete lungi si subtiri, 1 catel de usturoi, 1 lamaie, 6 fire de patrunjel, 2 fire de busuioc, 3 linguri de faina, 250 ml untdelemn, 1 lingura ulei de masline, sare, piper.
Mod de preparare: - Turnati faina intr-o farfurie plata. - Spalati vinetele, apoi stergeti-le cu un prosop. Taiati-le transversal, in felii de marime egala (o jumatate de centimetru). - Puneti untdelemnul sa se incinga intr-o tigaie mare. - Tavaliti feliile de vinete prin faina, apoi puneti-le pe rand in grasimea incinsa. Intoarceti-le pe ambele parti, iar cand sunt gata, scoateti-le afara cu o furculita si asezati-le pe o hartie absorbanta, ca sa-si piarda prisosul de untdelemn. - Cand toate rondelele de vinete au fost prajite, asezati-le pe un platou. - Stoarceti lamaia, amestecati sucul cu o lingurita de ulei de masline, cu usturoiul curatat si dat pe razatoarea mica, cu patrunjelul si busuiocul tocate marunt. Bateti compozitia cu o furculita pana devine emulsie, apoi turnati-o peste rondelele de vinete. Gustati de sare si de piper, apoi puneti platoul vreme de o ora la rece.
Taietei cu ficatei de pasare

Ingrediente (pentru 4 persoane): 250 g taietei lati (sau lasagne), 400 g ficatei de pasare, 1 cutie de 250 g ciuperci (sampinioane), 2 morcovi, 1/2 ardei rosu, 2 fire de busuioc, 1 tableta de supa (concentrat de pasare), 1 lingura smantana, 5 linguri untdelemn, sare, piper.
Mod de preparare: - Spalati ficateii de pasare. Taiati-i in doua sau, daca sunt mari, in patru. - Curatati morcovii. Taiati-i pe lung, in fasii subtiri, apoi in patratele. - Taiati ardeiul in doua, spalati-l, uscati-l si taiati-l in felii subtiri. Spalati si tocati busuiocul, scoateti ciupercile din conserva si clatiti-le. - Puneti sa se infierbante doi litri de apa, adaugati tableta de concentrat de supa de pasare si o lingurita de untdelemn. Sarati usor. Cand apa fierbe, puneti taieteii si lasati-i sa fiarba zece minute. Strecurati-le si tineti-le la cald intr-un castron. - Intre timp, puneti sa se incinga doua linguri de untdelemn si prajiti ficateii pana se rumenesc. Adaugati ciupercile bine scurse, morcovii, ardeiul si jumatate din busuiocul tocat. Sarati, apoi piperati. Lasati sa fiarba incet, vreme de 6-8 minute, amestecand cu o lingura de lemn. Cand ficateii sunt bine patrunsi, adaugati restul de untdelemn si smantana. - Varsati ficateii peste taietei. Piperati din nou. Presarati busuiocul ramas. Serviti imediat.
Pui "cinci continente"
(reteta frantuzeasca)

Ingrediente (pentru 4 persoane): 4 pulpe de pui, 250 g carnati de porc, 2 cepe, 6 rosii, 150 ml vin alb sec, o conserva de boabe de porumb scurse de zeama, sare, piper, 5 linguri untdelemn.
Mod de preparare: - Puneti untdelemnul sa se incinga intr-o cratita. Adaugati cepele tocate marunt si lasati-le sa se rumeneasca. Trageti vasul de-o parte, scoateti ceapa afara si puneti in locul ei cele patru pulpe de pui si carnatii taiati rondele. Lasati-le sa se rumeneasca cinci minute. Adaugati ceapa rumenita anterior, apoi cele sase rosii oparite, decojite si taiate felii, vinul alb, porumbul scurs, sare si piper. Lasati sa fiarba totul inabusit pe foc potrivit, vreme de 30 de minute. Serviti mancarea alaturi de orez fiert sau paste fainoase.
Salau sau cod umplut

Ingrediente (pentru 4 persoane): 1,5 - 2 kg fileuri de cod sau de salau, 4 linguri suc de lamaie, 200 g costita afumata, 400 g ciuperci, 2 linguri pesmet, 1 ou, 1 plic arome pentru peste (se gaseste la pravalii), sare, piper, 100 g unt, 1 lamaie intreaga, 2 vinete lungi si subtiri.
Mod de preparare: - Se spala fileurile de peste, se zvanta in hartie absorbanta si se stropesc cu zeama de lamaie. Se taie costita in feliute, apoi se prajeste intr-o tigaie, pana devine crocanta. In untura lasata, se calesc ciupercile spalate, curatate si taiate in sferturi sau in jumatati (in functie de marime). Jumatate din costita prajita se amesteca cu ciupercile, pesmetul, oul si condimentele pentru peste, se gusta de sare si de piper. - Se unge bine tava cuptorului cu unt si se asaza pe ea unul din fileurile de peste. Se intinde deasupra umplutura de ciuperci, apoi se pune al doilea file de peste. Se topeste untul si se rastoarna peste pestele de deasupra, apoi se pune lamaia taiata felii. - Se curata vinetele de coaja, se taie felii subtiri si se pun alaturi de peste, in tava. Se baga la cuptor si se lasa 40 de minute. Cand e gata, se presara restul de costita prajita.

DulciuriPrajitura moale cu mere

Ingrediente: 3 mere mari, sucul de la o lamaie, 3 oua, 180 g faina, 150 g unt topit, 180 g zahar tos, 1 pachetel zahar vanilat, 1 lingurita praf de copt, 2 linguri tuica de prune sau pere. Pentru ungerea formei: 20 g unt, 1 lingura faina, 1 lingura zahar tos.
Mod de preparare: - Curatati merele, scoateti casuta de la mijloc si semintele, taiati-le felii subtiri, apoi stropiti-le cu suc de lamaie ca sa nu se innegreasca. - Ungeti cu unt o forma de tort care se deschide. Pudrati-i fundul si marginea cu o lingurita de faina si o lingurita de zahar tos, amestecate. Rasturnati forma cu gura in jos pentru a elimina excedentul. - Porniti cuptorul. - Intr-un castron, amestecati untul cu zaharul tos si cu zaharul vanilat pana se formeaza o crema omogena. - Incorporati ouale unul dupa altul (asteptati ca amestecul sa devina omogen inainte de a-l pune pe al doilea). - Puneti tuica, apoi faina amestecata cu praful de copt. Amestecati bine. - Puneti un sfert din aluat in forma. Asezati deasupra feliile de mar si turnati apoi aluatul ramas. Bagati forma in cuptor si lasati prajitura sa se coaca 40 de minute. - Cand e gata, desfaceti forma si lasati prajitura sa se raceasca.