Spectator

Redactia
Despre politica, cu un "analist" de pe Valea Putnei. Costel I. Dumitrescu taran liber din Tara Vrancei"Fratilor, nu va lasati mintiti! Exista deja un program de guvernare pentru urmatorii sapte-opt ani". Nici un popor, spunea Mircea Eliade, nu investeste mai multa energie in politica decat romanii. Ia...

Despre politica, cu un "analist" de pe Valea Putnei

Costel I. Dumitrescu taran liber din Tara Vrancei"Fratilor, nu va lasati mintiti! Exista deja un program de guvernare pentru urmatorii sapte-opt ani"

Nici un popor, spunea Mircea Eliade, nu investeste mai multa energie in politica decat romanii. Iar de cand exista o Poiana a lui Iocan eternizata de Marin Preda, putem afirma ca nici un roman nu ia mai in serios politica decat taranul. In fine, ca sa mergem si mai departe pe verticala, se stie ca nu-i taran mai... politic decat vranceanul. De la Stefan cel Mare la Unirea din 1859; de la colectivizarea agriculturii la neuitata diversiune "vin mosierii" - etapa simpatica a devenirii noastre postdecembriste - vrancenii s-au aflat in linia intai a eroismului popular si, mai apoi, a judecatilor de valoare. Traditia vranceana respinge privitul indiferent de pe margine, neimplicarea in viata cetatii, jemanfisismul (nepasarea) fata de evenimentele curente si fata de politica. Vranceanul, mai mult decat altii, este, cum spun sociologii, un "animal politic". Ca este adevarat m-am convins pe viu, stand de vorba cu un gospodar ajuns la varsta de 75 de ani, contemporan cu majoritatea evenimentelor notabile din acest secol. Pensionar in acte, dar nu in suflet si in constiinta, Costel I. Dumitrescu din Tichiris (Vidra) este unul din miile de "analisti" de pe Valea Putnei, pe care in calitate de elector si de "talpa a tarii" se cuvine sa-l ascultam si sa ii intelegem pozitia.Piatra vanata si lupta de clasa

- Ca absolvent al unei scoli agricole, ati avut cale libera spre a lucra intr-un asa-numit "ocol agricol" din zona. A fost o alegere inspirata?
- Pentru primii ani de dupa 1945, da. A urmat insa bolsevizarea tarii, iar vrancenii s-au vazut confruntati cu o curiozitate: intovarasirile. Au navalit apoi activistii analfabeti, cu pretentia de a ne invata cum se face agricultura, ca in mareata Uniune Sovietica. Ca urmare a faptului ca n-am dus graul la tratare cu piatra vanata, "sabotand astfel politica partidului", am fost dat afara de la Ocol. Era perioada luptei de clasa, astfel ca gestul meu a fost interpretat in fel si chip si a fost "prelucrat" in sedinte. Asa am ajuns un suspect pentru regim si, oricat m-am straduit dupa aceea, n-am scapat de amenintare si suspiciune. Conflictele si pericolul arestarii s-au tinut scai de mine. Cand a venit vremea colectarilor, tata, care fusese trecut la chiaburi, se intorcea dator de la arie, intreaga recolta de grau nefiind de ajuns pentru a-si achita cota. Nici cu porumbul nu statea mai bine: i-au luat o data tot ce aveam in patul, el si cu mine, si tot nu au acoperit "necesarul".
- Ascultand acestea, tinerii nu pricep, iar cei mai in varsta parca nu-si mai amintesc. De ce sa mai vorbim despre ce-a fost?
- Ca nu cumva sa se mai repete. Comunsimul este cel mai perfid sistem, care scoate capul unde si cand nu te astepti, in chipuri si sub masti surprinzatoare, profitand de larghetea democratiei si lovind invalorile liberale care-i permit, cu generozitate, sa coexiste.
- Este cunoscut ca vrancenii au fost unii dintre cei mai aprigi opozanti ai regimului comunist. Ati putea sa gasiti vreo explicatie?
- Vrancenii stiau ca se trag din baba Tudora Vrancioaia care si-a pus fiii in slujba lui Stefan cel Mare si aveau mandria de a fi urmasi ai acelor luptatori. Vrancenii au fost patrioti. In tinutul lor, la Focsani, a avut loc nunta capitanului Zelea Codreanu pe care, atunci, il vedeau ca pe Cel Ales sa calauzeasca poporul spre implinire nationala. La nunta au luat parte peste 100.000 de oameni, iar cand a fost sa fie judecat, din cauza manifestarilor locale, procesul a fost stramutat la Turnu-Severin.
- Cu toate sutele de mii sau milioanele de simpatizanti, legionarismul a esuat. De unde se vede, inca o data, ca masele nu au intotdeauna dreptate. Cat despre patriotism, vad ca vorbiti mereu la trecut. Nu mai sunt vrancenii patrioti?
- E regretabil ca patriotismul vrancean a decazut mult, lumea fiind astazi lipsita de cultura politica. Viata e mai grea, oamenii simt mai pronuntat unele lipsuri. In acest nou context, minciuna prinde mai usor. Oamenii nu au termeni de comparatie si iau de bun ceea ce li se spune cu cat mai multa insistenta. Cati dintre vrancenii de varsta mea, baza electorala a unor partide populiste, au iesit in strainatate? Cati inteleg cu adevarat ce inseamna Uniunea Europeana? Cati isi dau seama ca promisiunile din campania electorala nu vor putea fi indeplinite daca nu se incadreaza in Strategia de Dezvoltare a Romaniei, depusa la Bruxelles, pe care si-au pus semnatura toate partidele? De aceea spun ca nu exista cultura, iar urmele Vrancioaiei sunt tot mai firave in tinutul nostru.Sub sabia integrarii europene

- Desi locuiti departe de centrul politic al tarii, vorbiti de Strategia de Dezvoltare ca un cunoscator. Cum va informati aici, in satele de pe Valea Putnei?
- Din presa si de la televizor. Important e sa doresti cu adevarat acest lucru si sa nu te bazezi doar pe ce se spune la "radio-sant", la o partida de septic la Ocolul Silvic sau la targul saptamanal din Barsesti, unde circula zvonurile mai abitir decat undele hertziene.
- In campania electorala se promit multe de catre toti, de la stanga la dreapta. Cum va descurcati in hatisul de oferte, in padurea de lideri si in stufarisul de programe? Nu veti avea greutati cand veti intra in cabina de vot?
- Campania prezentata este una cum n-a mai fost, aflata sub sabia integrarii europene. De aceea, le spun consatenilor mei: fratilor, nu va lasati mintiti! Oricine ce v-ar promite ramane vorba in vant daca nu vrea Europa. Care va sa zica, exista deja un program de guvernare pentru urmatorii sapte-opt ani! Este Strategia despre care vorbeam. In care se spune clar ce e de facut, in toate domeniile: agricol, economic, industrial etc. Sunt trecute acolo termenele de realizare, sursele de finantare (Buget, Ue, Fmi, Bm etc.), efectele sociale pe termen scurt si lung, modalitatile de depasire a eventualelor crize, responsabilitatile si tot ce inseamna act de guvernare. Europa a zis "bine", si-a introdus planurile romanesti in calculatoare si acum asteapta alegerile, ca sa vada cui va da banii. Daca cineva, un partid sau mai multe, ar avea nefericita, sinucigasa idee de a incalca unul dintre aceste programe, imediat robinetul cu bani s-ar inchide, iar pierderea in planul imaginii ar fi groaznica. Nu mai vorbim despre ce s-ar intampla cu economia si cu ramanerea tarii de caruta euopeana. Pur si simplu, daca as fi politician, chiar de extrema stanga, dar as avea un dram de minte si de patriotism, n-as indrazni macar sa gandesc ca pot ignora Europa in contextul actual.
- Domnule Dumitrescu, vad ca i-ati luat-o inainte lui Moromete. Cu atatea ziare si televiziuni, pareti mai informat decat celebrul personaj si, desigur, decat multi oraseni. Parca ati fi un politician deghizat.
- Sunt un om modest, care-si vede de ale lui, dar nu va inceta de a le atrage atentia consatenilor asupra adevarului din politica. Caci exista un adevar si in acest domeniu.
- Stiu ca ati fost membru al Pntcd si ati detinut functii judetene pe linie de partid. De ce ati renuntat?
- Taranistii au fost infiltrati de prea multe lichele, de jos pana sus. Partidul nu e inca pierdut, cum le-ar placea unora sa creada, dar va avea de luptat cu infiltratii si oportunistii. Sub umbrela Cdr, a intrat la guvernare alaturi de adversari (Pd, acum Pnl), ceea ce a dus la imposibilitatea trecerii prin Parlament a legilor proprietatii in forma promisa. Pe de alta parte, a dus o politica a cedarilor, pana si-a cedat ca Napoleon, la Sedan, si dintii. Un consilier pedeserist mi-a spus: nu activitatea noastra, care nu prea exista, ne aduce la putere, ci voi, taranistii, prin greselile voastre.Vitrina cu lideri si partide

- Acest lucru se intampla firesc intr-o democratie: Opozitia vine la putere "pe mana" guvernantilor. Vi se pare periculoasa ascensiunea in sondaje a Pdsr-ului? Cum comentati pozitia celorlalte partide?
- Asa cum am spus, chiar daca vine la putere, nici Pdsr si nici alt partid nu va putea sa modifice Strategia de Aderare pe care a semnat-o. Daca ameteste lumea cu alte promisiuni, este vorba de demagogia specifica acestui partid. Aplicand prevederile din Strategie, isi va pierde in scurt timp sustinerea populara, deoarece este vorba de masuri dure, de reforma. Eu vad insa lupta deschisa si nimic nu este batut in cuie. Celelalte partide au inca un cuvant de spus, iar Cdr-2000 se va situa, probabil, pe locul al doilea. Nu este exclus ca Pdsr sa castige alegerile, dar sa nu poata forma Guvernul, fiindca va avea probleme in crearea unei aliante majoritare. Partidele mai mici (Pd, ApR, Pnr, Pnl) nu vor fi prea fericite sa mearga alaturi de "Big Brother". Si atunci, probabil, va fi preferata o alianta de egali intre egali care va prelua guvernarea. In mare, tot partidele de azi, cu o redistribuire mai echitabila a mandatelor. Ceea ce ar fi si de dorit, si intelept, si drept, fiindca ele sunt cele care, pana la urma, au creat o pozitie favorabila Romaniei pe plan international si au inscris tara pe drumul negocierilor europene.
- Cum se vad, de la Tichiris, celelalte partide pe care le numiti mici?
- Sa-i iau pe rand. Liberalii mai au inca de lucrat la capitolul onestitate. Ei ar trebui sa nu mai priveasca gloata de deasupra capului in sus. Pedistii lui Roman sunt ciocoi tineri, care ar fi cazul sa mai lase din aroganta. S-au imbogatit peste poate, dar plang pe umerii saracilor. Pesederistii lui Cunescu imiamintesc de pesederistii lui Titel Petrescu. Rolul de azi al lui Athanasiu l-a jucat candva Stefan Voitec, care a dus partidul in bratele comunistilor. Bietul Cunescu a fost ignorat, dupa modelul predecesorului sau, in luarea deciziei de fuziune cu Pdsr. Daca, in urma cu 50 de ani, pestele mic (Pmr) l-a inghitit pe cel mare (Psdr), azi s-a intamplat invers. Un partid aflat la pescuit este ApR-ul lui Melescanu. El asteapta sa vada cum merge votarea, ca sa faca o alianta convenabila. Despre Prm, doar o vorba: cand il conduce un poet de curte, ce incredere poti avea in sinceritatea sa? Pe de alta parte, da de gandit daca nu cumva Marian Munteanu a fost si inainte omul lui Magureanu (Pnr). Altfel, cum sa interpretezi alianta dintre victima si calau (vezi 14 iunie 1990)?
In privinta alegerilor pentru presedintie, ar fi dezastruos ca Iliescu sa le castige; ar fi un eveniment contra naturii. Acord sanse mari lui Isarescu, este omul care ar spala obrazul natiei. Sanse bune are si Stolojan, dar slabe - Roman, Melescanu, Frunda si care-or mai fi.
- Creionati o atmosfera electorala si postelectorala sumbra. Care ar fi totusi partidul viitorului? In cine sa avem incredere?
- In nepotul meu Mihai, elev de liceu, si in generatia lui. Ei vor crea acest partid nou si vor primeni viata politica devenita prea toxica. Ei vor minti mult mai putin, fiindca ii vor trage computerele de maneca.Ion Longin Popescu
Fotografii de Emanuel Tanjala