Cosul cu targuieli

Redactia
Conopida. Pana in luna noiembrie, conopida se lafaieste-n gradina alaturi de sfecla, varza albastra si alba, ultimele legume ale sezonului. Daca o cumparati acum, o cumparati cu soare cu tot, cu gust, cu aroma, cu vitamine date in parg. O leguma despre care se spune ca vindeca cancerul si ne apara s...

Conopida

Pana in luna noiembrie, conopida se lafaieste-n gradina alaturi de sfecla, varza albastra si alba, ultimele legume ale sezonului. Daca o cumparati acum, o cumparati cu soare cu tot, cu gust, cu aroma, cu vitamine date in parg. O leguma despre care se spune ca vindeca cancerul si ne apara sistemul imunitar. Cateva mici "corectii" trebuie totusi aplicate pentru ca gustul si rostul ei sa fie depline. - Inainte de a o pune la fiert, curatati-i micile frunzulite verzi: sunt foarte indigeste. - Dupa ce o desfaceti in buchetele, varati-o in apa cu otet: are viermisori si oua de fluturi, invizibile cu ochiul liber. - In apa in care o fierbeti, puneti doua linguri de lapte: ramane alba. - Ca sa vedeti cand este gata, apasati-o cu degetul. Daca ramane scufundata o vreme, e O.K. - Nu turnati niciodata apa cu legumele in sita. Luati buchetelele afara cu o lingura de spumuit. Apa in care a fiert conopida e extrem de gustoasa si se poate folosi ca baza pentru orice alta supa sau ciorba de sezon.
Conopida a la Richelieu Ingrediente (pentru 6 persoane): o conopida, 15 g sare, 50 ml lapte, 100 g svaiter ras, 100 g ciuperci, 100 g sunca fiarta. Pentru sos Bechamel: 100 g unt, 100 g faina, 500 ml lapte, un galbenus si zeama de lamaie.
Mod de preparare: Se fierbe conopida in apa clocotita cu sarea si laptele. Se lasa sa se raceasca, se taie in doua la mijloc, in sens transveral, se pune un rand de svaiter ras, un rand de ciuperci taiate Julien, un rand de svaiter ras, un rand de sunca taiata ca taiteii, iarasi un rand de svaiter si iarasi sunca, se pune deasupra jumatatea cealalta de conopida si se face un sos Bechamel, care se drege cu un galbenus de ou; cine vrea pune si zeama de lamaie. Se toarna deasupra, se da cinci minute la cuptor si se serveste pe deasupra cu svaiter ras sau parmezan.
Budinca de conopida

Ingrediente (pentru 6 persoane): o conopida, sare, sos Bechamel din 80 g unt, 50 g faina, 250 ml lapte, 2 galbenusuri, parmezan ras, 50 g sunca, 200 ml smantana.
Mod de preparare: Se fierbe conopida in apa cu sare, se raceste. Se prepara sosul Bechamel din unt, faina, lapte, la care se adauga galbenusurile de ou, putin parmezan ras. Se unge o forma, se pune conopida desfacuta, se amesteca cu sunca tocata, se toarna deasupra sosul de mai sus, se pune la cuptor o jumatate de ora. Cand e gata, se presara cu parmezan si se serveste cu sos de smantana.
Conopida cu tocatura de pui (braziliana)

Ingrediente (pentru 6 persoane): un kilogram conopida, 100 g unt, 2 piepti de pui, 100 g ciuperci si verdeata, putin piper, 5 g sare, putina nucsoara, 25 g ceapa prajita, un ou, 50 g pesmet si 150 g grasime.
Mod de preparare: Conopida fiarta se inabusa in unt. Se prepara apoi o tocatura din carne de pui (poate fi si de vita), se amesteca cu ciupercile inabusite si tocate, verdeata, piper, sare, nucsoara si ceapa prajita. Cu aceasta compozitie se impresoara buchetelele de conopida, li se da o forma de chiftele, apoi se dau prin ou si pesmet si se prajesc in grasime incinsa. Se serveste cu sos tomat in care s-au pus putina zeama de lamaie si zahar, sau chiar cu un sos Bechamel.
Conopida a la grecque

Ingrediente (pentru 6 persoane): o conopida, o lingura lapte dulce, 15 g sare, 100 g maioneza, un ou intreg fiert tare, patrunjel verde.
Mod de preparare: Conopida fiarta si racita se aranjeaza pe o farfurie, acoperindu-se cu maioneza si se garniseste cu albusul si galbenusul fiert tare dat prin sita, presarat cu patrunjel verde.
Piure de conopida

Ingrediente (pentru 6 persoane): 750 g conopida, 250 g cartofi piure, 50 ml smantana, 50 g unt proaspat.
Mod de preparare: Conopida fiarta se trece prin sita, se amesteca cu piureul de cartofi, se adauga smantana si untul (pe plita), se amesteca bine si se serveste ca garnitura la friptura. Se poate face si fara cartofi.

Dulciuri
Tort cu pere si migdale

Ingrediente (pentru 4-6 persoane): 1 ceasca si 1/4 faina, 1/4 ceasca zahar pudra, 90 g unt taiat bucatele, un galbenus batut usor, 2 linguri apa de la gheata. Umplutura: 2 pere mari, 50 g unt, 1/4 ceasca zahar tos, 1 ou batut usor, 1 lingurita esenta de vanilie, 2 lingurite faina, 50 g migdale macinate, 2 linguri gem de caise (incalzit si trecut prin sita).
Mod de preparare: Se freaca bine (de preferat in robotul de bucatarie) zaharul si untul, pana ce masa devine nisipoasa, apoi se adauga galbenusul si aproape toata apa si se amesteca circa 20 de secunde, ca sa se lege bine (daca e nevoie, se mai adauga apa). Se pune aluatul astfel preparat pe o planseta infainata sise framanta in continuare (cu mana) pana ce se inmoaie. Se unge o forma dreptunghiulara (35 x 11 cm) cu unt topit sau ulei si se intinde aluatul, in asa fel incat sa acopere si fundul si marginile formei. Se acopera cu o folie de plastic si se tine 20 de minute la frigider. Se-ncinge cuptorul la 180?C, se intinde peste aluat o coala de hartie pentru copt si deasupra se-mprastie boabe de fasole uscata sau orez (pentru ca aluatul sa ramana plat), se baga la cuptor si se coace 10 minute. Apoi se scoate, se indeparteaza hartia si boabele respective, se introduce din nou in cuptor si se mai coace 10 minute pana ce se rumeneste. Umplutura: Se curata perele de coaja, se taie in doua si se indeparteaza partea lemnoasa si semintele, dupa care se introduc intr-o craticioara cu apa clocotita si se fierb 10 minute, la foc mijlociu, pana ce se-nmoaie. Se scurg, se lasa sa se raceasca si se taie felii subtiri. Se freaca spuma untul si zaharul (cu mixerul), se adauga putin cate putin din oul batut, apoi esenta de vanilie si se amesteca bine. Apoi se incorporeaza - cu o lingura de metal - faina si migdalele si se toarna compozitia astfel preparata peste aluat. Deasupra, se aseaza feliile de para, se baga tortul la cuptor si se coace 20 de minute, pana se intareste si se rumeneste frumos. Se scoate din cuptor si, cat mai e cald, se ung perele cu un strat subtire de gem de caise.