Mica enciclopedie As

Redactia
Mica Enciclopedie As. Istorie Contemporana. "Am aflat ca-n Moldova se face o romanizare fortata cu sprijinul Bisericii Ortodoxe"Interviu cu Vladimir Jirinovski,. presedintele Partidului Liberal-Democrat Rus. Obiectele din biroul lui Jirinovski incearca sa ne previna asupra naturii stapanului lor. Rusul...

Mica Enciclopedie As
Istorie Contemporana

"Am aflat ca-n Moldova se face o romanizare fortata cu sprijinul Bisericii Ortodoxe"Interviu cu Vladimir Jirinovski,
presedintele Partidului Liberal-Democrat Rus

Obiectele din biroul lui Jirinovski incearca sa ne previna asupra naturii stapanului lor. Rusul manios, bine cladit - cum arata la prima vedere acest lider de mare renume in Rusia, imbracat intr-o camasa sclipitor de alba, groasa si moale - asteapta solemn sa se aseze zgomotele usoare, aduse de oaspeti si de echipa consilierilor sai, oameni cu fete tinere si priviri jucause, ca cele ale junilor anarhisti din secolul trecut. In spatele sau se afla un perete de carti, aliniate ca soldatii, purtand toate invelitori de piele neagra, incrustata cu argint. Pe birou sunt aliniate cateva crucifixe si o icoana uriasa a Mantuitorului. Mai tarziu, despre cartile din perete am aflat ca reprezinta opera politicianului furtunos si guraliv."Nu-mi pot explica de ce nu exista mai multe contacte intre Romania si Rusia"

- Domnule Jirinovski, dupa cum v-ati dat seama in timpul vizitei dvs. in Romania, sunteti un om cunoscut la noi. Ce relatie aveti cu partidele romanesti?
- Relatiile mele cu romanii sunt foarte slabe. Cu cativa ani in urma, ma intalneam foarte des cu consulul roman in Rusia, care ne invita la vremea aceea la ambasada. Se putea spune ca mai aveam unele contacte. Cu partidele romanesti, in schimb, nu am nici un fel de contacte. Poate si pentru ca departamentul nostru pentru relatii externe lucreaza prost... Dar nici din partea romanilor n-a existat vreo initiativa. Insa nici la nivelul popoarelor noastre nu se sta mai bine. Nu mai exista nici un fel de relatii intre rusi si romani. Pe timpul comunistilor, al lui Gheorghiu-Dej sau al lui Ceausescu, existau multe schimburi, contacte, dar acum - nimic.
- Cum va explicati ca relatiile intre Rusia si Romania au cazut deodata?
- E un mare pacat ca aceste relatii, as spune traditionale, au slabit atat de mult. Pe vremea cand eram elev, am purtat multe din articolele voastre de imbracaminte. Stiam de camasile, de sacourile voastre care, chiar daca nu erau de o calitate prea buna, in schimb erau ieftine. Multa vreme, pana am absolvit facultatea, m-am imbracat cu asemenea haine. Romanii erau, intr-un fel, apropiati rusilor la vremea aceea. Pe timpul scolii generale, am frecventat un cerc de dans, unde am invatat sa joc sarba romaneasca. Pe vremea aceea, multi rusi plecau pe litoral, la Mamaia. Romania are un potential destul de mare, mai ales in domeniul turismului. Nu stiu de ce rusii au cam uitat de litoralul vostru, in special tinerii. Lumea noastra pleaca in vacanta in Turcia. Poate de vina este si faptul ca i se face o prea mica publicitate Romaniei. Nu-mi pot explica de ce nu mai exista relatii intre Romania si Rusia.
- Sunteti un om politic important. Aveti acces la informatiile vehiculate la nivelul guvernului Rusiei sau al presedintiei. Credeti ca aceasta ruptura este de natura politica?
- Ruptura este mai mult decat politica. Relatiile nu sunt dorite de conducatorii nostri... Dar nu sunt dorite nici de diplomati, nici de jurnalisti. In primul rand, nu exista informatii despre Romania in Rusia. Pe vremuri, existau cateva publicatii. Aparea, de exemplu, o publicatie numita "Iskra" ("Scanteia" - n.r.). Acum nu mai exista nici un fel de publicatie, poate asta este cauza lipsei de informatii.
- Din ideile programului partidului dvs. reiese faptul ca militati pentru o Rusie mare. Si noi, romanii, am dori sa avem o Romania Mare. Ce s-ar intampla daca Republica Moldova se va alipi la Romania?
- In acest caz, relatiile vor deveni mai incordate. Relatii incordate vor fi intre Rusia si Romania, dar si intre Ucraina si Romania. Eu inteleg ca, din punct de vedere istoric, Romania si Moldova sunt inrudite. Relatiile dintre ele seamana cu relatiile Rusiei cu Bielarus. Ar fi fost bine ca aceasta unire, dorita de unele partide din Romania, sa se fi facut in perioada sovietica. Ar fi bine ca aceste tari sa ramana independente. Sa fie independente Romania, Republica Moldova si Transnistria. Nici intr-un caz nu ar fi bine sa se schimbe granitele. Am aflat ca in Moldova se face o romanizare fortata cu sprijinul Bisericii Ortodoxe a Moldovei. Acest lucru este foarte rau pentru pacea din zona.
- Dvs. vorbiti de o Transnistrie independenta, dar aceasta independenta nu este recunoscuta nici la noi, nici in Moldova. In ce masura Transnistria, cu independenta ei, este sustinuta de Moldova?
- Ar mai fi o solutie in legatura cu Moldova... Partea de vest sa treaca la Romania, iar estul sa ramana o republica independenta ruseasca. Transnistria este teritoriu rusesc. Orasele de acolo sunt rusesti, cum romanesti sunt Chisinau, Balti sau Cernauti. E bine ca lumea sa vorbeasca limba pe care o doreste. Ei singuri trebuie sa hotarasca daca vor sa se inteleaga in rusa, in romana, in moldoveneasca sau in ucraineana. Eu sustin ideea hotarelor libere. Iata, Europa in care vrea sa se integreze si Romania si-a deschis hotarele. De ce nu se inteleg moldovenii cu cei din Transnistria? In Transnistria traiesc oameni foarte de treaba. Comertul ei ar trebui sa se extinda si spre Romania, si spre Moldova, si spre Ucraina. Transnistria are o industrie foarte buna. Cred ca stiti ca Moldova are datorii mari catre Transnistria, mai ales la plata energiei electrice. Sa se dezvolte independent economia si cultura, fiecare sa vorbeasca limba pe care o vrea. Dar exista si un lucru comun pentru noi toti: toti suntem ortodocsi. Ce avem de impartit in acest sens?
- Ceea ce spuneti dvs., pastrarea unei Moldove departe de Romania, a fost stabilit de Pactul Ribbentrop-Molotov. Acest pact cu consecinte nefaste este in momentul de fata caduc. Pactul a fost dezavuat chiar de conducerea Partidului Comunist al Uniunii Sovietice, in ultimii ani ai lui Gorbaciov. De ce ar mai trebui sa stea in picioare consecintele acestui pact?
- A fost un pact catastrofal. E adevarat, Basarabia a trecut la Uniunea Sovietica si astfel a fost formata Republica Moldoveneasca. Hitler si cu Stalin au crezut ca vor reusi sa imparta toata lumea in acest fel. Dupa ei, partea de vest a Romaniei urma sa fie a Germaniei, cu Balcanii, iar partea de est, a Rusiei. In orice conditii, Tiraspolul ar fi fost in componenta Rusiei. Tot in conditii normale, Cernautii ar fi fost la voi... Fara acest pact, totul ar fi fost la locul lui."Nato este o organizatie antirusa. Romania ar trebui sa ramana neutra"

- Ce impact va avea in Rusia intrarea Romaniei in Uniunea Europeana si atragerea, dupa ea, a Republicii Moldova? Dupa cum stiti, si Moldova si-a exprimat intentiile de a intra in Uniunea Europeana.
- Nu cred ca Europa este atat de interesata de tari sarace, cum sunt Romania si Moldova. Este adevarat ca Romaniei ii este greu in situatia in care se afla. Ea se afla intre slavii de sud si de nord, adica intre Ucraina si Rusia. Ar fi fost mai bine daca toata zona aceasta ar fi fost ocupata numai de slavi! Dar asa, sunt multe discordii... Romania este pro-occidentala, desi e ortodoxa. Poate ar fi mai bine sa formam si noi o comunitate gen Piata Comuna. N-as vrea sa exagerez, dar daca va intra Romania in U.E., ea va sluji Europa de Vest.
- Romania doreste sa intre in Nato pentru a-si asigura stabilitatea si linistea. De ce nu vede cu ochi buni Rusia intrarea in Nato a fostelor tari comuniste?
- Nato este o organizatie antirusa. Asa a fost ea infiintata in 1949. Uniunea Sovietica nu mai exista de aproape zece ani, iar aceasta organizatie creste de la an la an. Eu inteleg aceasta extindere ca pe o agresiune la adresa Rusiei. Au forte in Kosovo, la Sarajevo si intentioneaza sa-si aduca trupele si la Bucuresti, si la Chisinau. Parerea mea este ca Romania ar trebui sa fie neutra. De ce trebuie neaparat sa se bage sub aripa cuiva? Sa fie neutra si sa-si dezvolte turismul. Pe malul Marii Negre sa organizeze tabere pentru elevi, scoli pentru invatarea limbii franceze sau italiene. Dar chestiile astea cu armata, cu Nato, cu trupe, ce vor da Romaniei? Zona aceasta a noastra ar trebui sa fie deschisa. Sa avem o miscare libera a oamenilor si marfurilor. Lumea de la noi sau din Ucraina ar vrea poate din nou sa mearga la Mamaia, la Belgorod - Dnestrovsk (fosta Cetate Alba) sau la Chisinau. De ce sa se razboiasca unii cu altii? Prin Nato isi urmaresc interesele Statele Unite care vor sa se apropie de granitele Rusiei. Vor intra intai in Romania, apoi in Ucraina. Tancurile Nato vor ajunge la Kurdsk sau Orel. Iar prin Tarile Baltice, se vor deplasa spre Smolensk. Si iata, vor fi la 400 km de Moscova. Noaptea vor porni de la Smolensk, iar dimineata vor fi la Moscova."Rusii nu mai vor comunism"

- Noi, in Romania, stim ca Partidul Comunist este foarte puternic in Rusia. El are un procent care oscileaza intre 25% si 40%. Cat de puternici sunt comunistii in Rusia?
- Rusii nu mai vor comunism, desi vor sa traiasca ca pe timpul lui Brejnev. Ca in anii "65-"80. Si, pentru mine, acei ani au fost cei mai buni. Viata era cenusie, dar era mai multa siguranta. Imi puteam permite sa fac orice lucru in timpul meu liber, adica in concedii. Oamenii puteau sa-si cumpere haine, sa mearga la mare. Familia parintilor mei nu prea era instarita. Dar nu am fost nefericit din aceasta cauza. Am avut totdeauna o haina buna si ce manca. Astazi, conditiile sunt grele in Rusia. Exista o patura de vreo trei milioane de oameni bogati, iar restul traiesc in mizerie. Au iesit ca din pamant grupari mafiote debanditi sau sarlatani. Oamenii sunt speriati. Pe vremea tineretii mele ma puteam plimba singur noaptea. Acum e foarte periculos sa mai faci asemenea lucru. De aceea, majoritatea batranilor ii sustin pe comunisti.
- Cum caracterizati viata politica si clasa politica din Rusia? Am observat ca in Rusia oamenii sunt mai mult nemultumiti de cei care ii reprezinta.
- Oamenii s-au saturat de minciuna. Toti ii mint. Comunistii, democratii, patriotii... Lumea a obosit. Nu mai stie pe cine sa creada. Si-au pierdut increderea. Oamenii nu mai stiu cine le este dusman si cine nu. In spatele oamenilor politici stau anumite structuri - industria petroliera, de exemplu, sau presa. Iata, in spatele cuiva este Gazprom-ul. Altii au in spate industria aluminiului. Acesti oameni puternici au in mana totul: bani, putere, presa, informatii sau organizatii banditesti.
- De ce a fost atat de bine primit Putin de rusi? Este Putin un om cu mana de fier?
- Rusia are nevoie de o mana mai puternica, ar avea nevoie de un militar. Bineinteles, nu avem nevoie de un dictator. Cand spun militar, inseamna ca avem nevoie de disciplina si patriotism. Putin a avut avantajul ca a fost la putere. A avut tot ce-i trebuie ca sa fie ales. Dar a facut lucruri bune, de exemplu, in Cecenia. Ar fi fost indicata o atitudine mai dura. Exista trei mari amenintari pentru Rusia... Le-am spus-o deseori strainilor, dar si rusilor, ca sa inteleaga. Acestea sunt: musulmanii, Nato si chinezii. In jurul Rusiei exista foarte multi musulmani. Si in Rusia exista multi, aproape 20 de milioane.
- Cu toate acestea, ati declarat unui post de televiziune francez ca romanii sunt tigani italieni. Aceasta declaratie a facut multa cariera in presa romaneasca. De ce i-ati numit pe romani astfel?
- Sincer sa va spun, acesta nu este si nu a fost vreodata punctul meu de vedere. Nu rusii sunt adversarii vostri. Poate bulgarii sau ungurii trambiteaza aceasta idee. Printre altele, as vrea sa va spun ca noi avem relatii bune cu tiganii. Eu am o parere buna despre romani... Am invatat franceza si stiu ca romana, ca si franceza, ca si italiana, face parte din grupul de limbi romanice. Sa fie clar. In Rusia nu exista o atitudine dusmanoasa fata de romani. Nu au nimic de impartit intre ei. Mie, romanii imi plac si nu are sens sa ii vorbesc de rau. Si chiar daca eu am scapat la adresa lor acea afirmatie, aceasta le-a ajuns la urechi prin adversarii lor. Romanii nu sunt tigani. Ei alcatuiesc un popor cu o cultura distincta. Romania este un stat suveran, incepand din 1918. Chiar daca ati luptat alaturi de nemti impotriva noastra, asta a fost ceva de domeniul trecutului. In ultimii ani, insa, ati fost, prin Tratatul de la Varsovia, cu noi. Nici pe Ribbentrop n-ar trebui sa-l mai pomenim. Sa lasam Bucurestii in pace. Sa lasam Chisinaul si Tiraspolul in pace. Nu e nevoie insa de o romanizare fortata in Moldova. Asta va duce la respingerea romanilor. Dimpotriva, lumea va invata romana benevol, caci romana este o limba frumoasa.Ilarion Constantin

Vladimir Jirinovski este liderul primului partid inregistrat juridic in fosta U.R.S.S., in 1989, dupa caderea partidului unic, Partidul Comunist. Este nascut la 25 aprilie 1946, la Alma-Ata, capitala Kazahstanului. Orasul se afla la o distanta mai mica de China decat de Moscova. A absolvit Facultatea de Limbi Orientale din cadrul universitatii moscovite, unde a studiat limba turca. A urmat dupa aceea si cursurile Facultatii de Drept, pe care a absolvit-o in 1989. A lucrat ca traducator, mai intai in Turcia, apoi la Moscova. Cariera sa politica incepe dupa 1989. In 1991, a participat la primele alegeri prezidentiale libere din Rusia, ocupand pozitia a treia. Presa ruseasca sustine ca Partidul Liberal Democrat Rus reprezinta interesele micii paturi a negustorilor rusi, aflata in formare, si a patriotilor, cum sustine liderul partidului. Dupa succesul din 1991, atat partidul, cat si Jirinovski au scazut progresiv in popularitate, astfel incat la alegerile prezidentiale din acest an, candidatura sa nu a mai avut nici o insemnatate.