Asii adolescentilor

Redactia
Vama Veche. O poveste frumoasa,. la al 4-lea episod. Dupa patru ani de "vechime" in muzica romaneasca, cei patru membri ai formatiei Vama Veche sunt intr-o forma mai buna ca niciodata. Desi n-au plecat la drum cu ideea de a face bani sau de-a deveni faimosi peste noapte, ursitoarele au zambit "a succes...

Vama Veche
O poveste frumoasa,
la al 4-lea episod

Dupa patru ani de "vechime" in muzica romaneasca, cei patru membri ai formatiei Vama Veche sunt intr-o forma mai buna ca niciodata. Desi n-au plecat la drum cu ideea de a face bani sau de-a deveni faimosi peste noapte, ursitoarele au zambit "a succes" pe cand trupa se "nastea" in taina, in toamna lui 1996, in culisele Teatrului de Comedie din Bucuresti.
Apoi, totul a decurs ca o poveste frumoasa care nu se uita niciodata: doua albume ("Nu am chef azi" si "Vama Veche"), un turneu care a batut toate tentativele similare de la noi din tara, concerte peste concerte, deplasari, tristeti si bucurii, umor si multa melancolie. "Sunt patru ani care s-au scurs extraordinar de repede. Am trecut prin multe bucurii si necazuri, dar important e ca am ramas uniti."
- Anul acesta, pe 28 noiembrie, impliniti patru ani de activitate, patru ani in care ati intarit numele trupei si l-ati mentinut in topuri la fiecare aparitie. Cum va simtiti dupa atata timp petrecut impreuna?
Traian: - Suntem bucurosi ca am ajuns aici. Au trecut extraordinar de repede astia patru ani, parca ieri eram in Teatrul de Comedie, urland cu nesimtire, cat ma tinea gura, ca vom fi cei mai tari. Ei nu credeau asta...
Liviu: - Am vrea sa sarbatorim evenimentul printr-un concert, dar nu unul mare, din contra, unul intr-un club mic, plin de prieteni.
Traian: - Trupa asta s-a nascut dintr-o mare prietenie. Daca nu ne-am fi intalnit sau daca aceasta colaborare n-ar fi fost buna, n-ar fi existat nici muzica, nici Vama Veche. E si frumos, e si greu sa faci muzica din prietenie. De fapt, asta nici nu mai e prietenie, ci "casnicie" cu divorturi si impacari.
***

Desi muzica le ocupa mult timp, asta nu inseamna ca e singura lor activitate. Baietii de la VamaVeche isi gasesc timp si pentru alte lucruri. Liviu are o firma de catering, Traian are un atelier in strada Eminescu unde se repara faruri, stopuri si semnalizatoare auto, Lapi e, de putin timp, sef al unei mari firme, Tudor isi imparte timpul intre muzica si teatru. Iar cine se gandeste ca pasiunea pentru muzica inabusa viata personala se insala din nou. Cu exceptia lui Lapi (care inca nu si-a gasit partenera ideala), "vamesii" au renuntat la burlacie si au prietene stabile. Ba au chiar si hobby-uri, la care tin ca la ochii din cap. Traian e innebunit dupa baschet, ping-pong si asculta multa muzica clasica. Liviu e "client" mai vechi al sporturilor periculoase (gen bungee-jumping) pe care le practica cu placere. Tudor e dinamovist convins si promite sa mearga mai des la meciuri, mai ales ca acum fratele lui (Ionut Chirila) s-a intors ca antrenor si consilier la Dinamo. Iar Lapi e un impatimit al filmului si un fidel al bucatariei restaurantului "Smart"s". "Fiecare din noi poate sa-si faca meseria si sa-si vada de treburile lui. Asta e foarte clar. E important sa stii sa le impaci pe amandoua. La noi nu s-a pus niciodata problema schimbarii unui membru al trupei din aceasta cauza.""Nu ne mai trageti pe dreapta"

Vama Veche a intampinat toamna cu un nou produs muzical, maxi-single-ul "Nu ne mai trageti pe dreapta", dedicat Politiei romane. Discul contine piesa-titlu, inca alte cateva remix-uri (la "Hotel Cismigiu" si "Vara asta") si o varianta inedita a melodiei "Ana", inregistrata in ultimul concert din turneul acestei veri.
"Ceea ce trebuie sa stie publicul e ca a adopta un remix nu are nici o legatura cu ce canta Vama Veche; un remix inseamna cum vad alti muzicieni ceea ce cantam noi." Unul dintre remix-uri e psihedelic, celalalt e mai rapid si mai profund, iar melodia "Ana", pusa spre sfarsitul casetei, inclina din nou balanta spre melancolie.
Maxi-single-ul e insotit si de un videoclip difuzat deja pe posturile Tv. E vorba de "O parodie, o filmare comica, in care se folosesc multe gaguri. Se porneste de la un mic amanunt care se dezvolta si ajunge in final dezastru national. E filmat pe pelicula, intr-o maniera Louis de FunUs".Inspiratia vine cu usa inchisa

Daca va intrebati de ce nu i-ati vazut si la Festivalul de la Mamaia, raspunsul e simplu - "N-am vrut sa participam decat cu conditia de a ni se asigura sonorizare, ca sa nu fim nevoiti sa facem play-back" - si acesta caracterizeaza o trupa care s-a impus numai prin concerte adevarate. De ceva timp, cantarile ei sunt bine condimentate cu armonii de vioara si chitara (reteta extinsa de concert), care dau un farmec in plus melodiilor.
Dupa o vara scurta si calduroasa si dupa tomnatica lansare de disc, Vama Veche e pregatita sa-si traga obloanele pentru o pauza de liniste si de odihna.
Cei patru baieti vor incepe sa lucreze la noul album, pentru ca... nu-i asa?... povestea trebuie sa mearga mai departe.Dia Radu