Traseele vacantei

Redactia
Pe cararile toamneiRasnov. Fie ca vii de la Brasov, fie de la Bran, la egala distanta intre ele (15 km) vei putea admira de departe o veche cetate ce se inalta pe culmea unui deal impadurit. Oraselul ce se intinde la poalele sale are un farmec aparte, dat de verdele naturii ce-l inconjoara, de cetate...

Pe cararile toamneiRasnov

Fie ca vii de la Brasov, fie de la Bran, la egala distanta intre ele (15 km) vei putea admira de departe o veche cetate ce se inalta pe culmea unui deal impadurit. Oraselul ce se intinde la poalele sale are un farmec aparte, dat de verdele naturii ce-l inconjoara, de cetatea asezata pe varful dealului, dar si de cetatile in miniatura, casele sasesti ce se intind de-a lungul stradutelor inguste, ce mai pastreaza parfumul de alta data al unui burg prosper.Atractii turistice

Biserica veche
Biserica Sfantul Nicolae Ciudovoret din Rasnov a fost ridicata in secolul al Xiv-lea, fiind o ctitorie a lui Radu Voda, tatal voievodului Mircea cel Batran. In interiorul bisericii s-au descoperit circa 5-6 straturi suprapuse de pictura, dar in lipsa unor fonduri pentru restaurare, peretii sunt impodobiti cu icoane si tablouri donate de credinciosi. De o deosebita importanta arhitectonica, biserica este cel mai vechi monument istoric din Tara Barsei, fiind considerata totodata cea mai veche biserica romanica de rit ortodox din sud-estul Transilvaniei.

Cetatea Rasnovului
Dupa 20-30 de minute de gafaiala pe o coasta de deal, aveti posibilitatea sa vedeti ca-n palma Rasnovul, cel vechi si cel nou, si sa va intrebati cum ar fi putut cuceri cineva o fortareata asa de puternica. Ridicata de sasi in secolul al Xii-lea, ca o cetate de aparare in calea navalirilor tataresti si turcesti, cetatea a trecut prin parjol, molime si razboaie, pentru ca in secolul al Xv-lea sa ajunga una dintre cele mai importante cetati transilvane. Acum, cetatea atrage turisti prin muzeul sau si prin panorama pe care o ofera. Marginita de Piatra Craiului si Bucegi, vestita Tara a Barsei se intinde sub soarele toamnei, asemenea unui taram de basm.

Cheile Rasnoavei
Din Rasnov, soseaua ce duce la Predeal (12 km pana la Paraul Rece) serpuieste pe plaiuri superbe. Intinsele pajisti, spatiile largi, orizontale, lasa in zare loc Muntilor Bucegi, ce se inalta gigantici si maiestuosi, dand viata unui tablou de o rara frumusete. Un drum se desprinde la stanga din sosea si se indreapta spre Cheile Rasnoavei. Prima parte a drumului este asaltata de amatorii de picnicuri si plimbari la iarba verde, care impanzesc locul cu gratare si corturi. Mai sus, o data cu intrarea in Chei, peisajul se-aduna, devine mai salbatic si mai abrupt - o veritabila imparatie pentru iubitorii de sporturi extreme. Cheile Rasnoavei sunt un loc de intalnire a alpinistilor si a celor ce practica bungee jumping-ul - sariturile in gol cu coarda elastica (Relatii la tel. 094/43.40.39).Cazare

Cabana Cheia
Amatorii de drumetii isi pot petrece noaptea la aceasta cabana ce se afla la inceputul drumului spre Cheile Rasnoavei. Are 32 de locuri de cazare dispuse in camere de cate doua, trei, patru sau cinci paturi. Pret: 60.000 lei/persoana. Tel. 068/23.01.10.

Pensiunea Preda
Se afla chiar la gura padurii si are doua dormitoare si o baie. O nota in plus pentru adevaratul cult al florilor, pe care il mai puteti intalni in numeroase pensiuni din zona.

Pensiunea Folea
Trei dormitoare si un living, cablu Tv, incalzire centrala, doua garaje, loc pentru corturi, gradina de zarzavaturi.

Pensiunea Palade
Mica, dar foarte intima, cu un living elegant, dormitor, baie, bucatarie separata pentru turisti.

Pensiunea Manolache
Este cea mai frumoasa pensiune din Rasnov, dotata cu spatiu verde, iesire la padure, gradina cu meri si gutui incarcati ca intr-o pictura cu fructe uriase si cu un corp de cladire destinat exclusiv turismului. Acesta cuprinde o sala de mese cu aparatura stereo si patru camere catalogate la trei margarete, insa cu greu gasiti la un hotel de trei stele curatenia si ospitalitatea de aici. Sunt trei dormitoare, fiecare cu baie proprie, Tv cablu si un apartament ce cuprinde un living si doua dormitoare.

Camping
De partea cealalta a dealului se afla acest "satuc" plin de verdeata si de casute de lemn pentru doua persoane. Pret: 100.000 lei/casuta.

Moeciu De Jos

La o aruncatura de bat de vestitul Castel Bran, Moeciu de Jos isi imbie turistii cu aceleasi peisaje submontane, cu aceeasi lumina lina ce se imprastie peste dealuri, peste pajisti si peste paduri.
Cei ce-si vor gasi timp, dupa vizitarea Branului, si pentru "fratele" sau mai mic, nu vor avea motive de regret. Atractia principala a Moeciului este in primul rand linistea, aerul curat, atmosfera pastorala ce curge o data cu lumina peste pajisti. In plus, se mai poate vizita frumoasa biserica ridicata la anul 1800 cu hramul "Adormirea Maicii Domnului" si izvoarele ce curg din munte la Cheile Moeciului, formand o mica rezervatie bio-geologica. Amatorii de drumetii pot porni din Moeciu de Sus, pe poteci, ajungand in Muntii Bucegi, la Cabana Padina.Pensiuni

Pensiunea Santa Maria
Este "pensiunea mama", locul de unde a pornit ideea acestei asociatii a turismului rural romanesc, ce are acum filiale in toata tara si peste 1300 de pensiuni omologate. Pensiunea este in interior un mic muzeu, decorata cu mult gust si imbogatita cu icoane, covoare, colectii de cosuri din paie, stergare, farfurii, obiecte din cultura taraneasca. Pentru turisti stau la dispozitie doua camere si o terasa cu vedere spre Muntii Piatra Craiului.

Pensiunea Camelia
O vila cocheta cu un living mare, cinci camere mobilate modern si o terasa frumoasa, plina de floricele.

Pensiunea Urzica Liliana
Terasa pensiunii este un loc ideal pentru o plimbare cu gandul prin splendorile locului, prin padurile si dealurile ce se inalta chiar in fata. Pensiunea are un interior foarte reusit, din lemn. O sala mare de mese, sase camere, doua bai+Wc-uri de serviciu. Afara - teren de alergat, de jucat fotbal si de topait cat cuprinde.

Pensiunea Olteanu Dorica
O livada incarcata de fructe si o casa cu patru camere, amenajate rustic, cu soba cu lemne.

Pensiunea Preda Iosefina
Un interior deosebit, cu doua livinguri, sala de mese si patru camere duble.

Pensiunea Olteanu Maria
O casuta inconjurata de flori, cu cinci camere si o terasa, amenajate special pentru turisti.

Pensiunea Cheile Gradistei
Langa inaltele stanci se afla doua vile de 3-4 etaje, camere cu confort sporit. In plus, un restaurant inedit, prin care curge un parau de munte. Piscina, sauna, un adevarat complex hotelier de calitate la poalele muntilor. Alte pensiuni: Garbacea (6 camere, living, doua bai, incalzire centrala); Olteanu Nicolae (5 camere, sala de mese, incalzire centrala). Preturi: - categoria doua margarete: 250.000 lei camera; - categoria trei margarete (cu baie in camera): 300.000 lei camera. Pensiune completa (trei mese zilnice): 200.000 lei.
Iulian Ignat
(Fotografiile autorului)**********************************************************************************
Asociatia Nationala A Turismului Rural Ecologic Si Cultural - Tel. 01/223.70.24, www.antrec.ro**********************************************************************************