Medicina naturista

Redactia
Ora De Consultatie. Dr. Ion Nica in dialog cu cititoriiHipertensiunea Arteriala (Hta). Este cea mai agresiva boala cardiovasculara, cu cea mai crescuta incidenta la populatia adulta. Cand se poate afirma ca o persoana are tensiune marita? Cu toate ca au trecut doua secole de la prima masurare a presiun...

Ora De Consultatie
Dr. Ion Nica in dialog cu cititoriiHipertensiunea Arteriala (Hta)
Este cea mai agresiva boala cardiovasculara, cu cea mai crescuta incidenta la populatia adulta

Cand se poate afirma ca o persoana are tensiune marita? Cu toate ca au trecut doua secole de la prima masurare a presiunii cu care sangele circula in artere, nici in prezent nu exista unanimitate de pareri cu privire la valorile ei normale. (Indiferent de pozitia corpului, in momentul masurarii presiunii arteriale, bratul trebuie tinut la orizontala, la nivelul inimii.) Expertii O.M.S. (Organizatia Mondiala a Sanatatii) apreciaza normale valorile tensiunii aflate sub 14/9, iar anormale, hipertensive, pe cele care trec peste 16/9,5 pana la varsta de 60 de ani. La nastere tensiunea este 5/3, la o luna - 8/6, iar de la varsta pubertatii pana la maturitate, tensiunea ar trebui sa-si pastreze aceleasi valori. Persoanele cu obezitate au de doua pana la sase ori mai frecvent Hta decat cele cu greutate normala. Semnificatia cifrelor: prima cifra, totdeauna mai mare, reprezentand tensiunea maxima sau sistolica, arata mai ales starea inimii, iar a doua cifra, mai mica, minima, reprezentand tensiunea diastolica, este relevanta pentru starea arterelor periferice. Se vorbeste de tensiune oscilanta numai cand diferenta intre masuratori este de peste 5-6 cm.Hg (coloana de mercur).
Este asa de important sa stim toata viata ce tensiune avem? Raspunsul este categoric "Da". Apeland la o simpla masurare cu tensiometrul, putem afla mai din vreme daca "viata, fara sa ne dam seama, a luat-o mai mult sau mai putin razna" si masura urgenta este, in caz de alerta, intoarcerea la natural si natura.
Cauze ce pot produce cresterea presiunii arteriale. Cresterea tensiunii poate sa fie de sine statatoare sau poate sa fie urmarea unor boli de tot felul (aproape toate alterarile renale, vasculare, cardiace, de colagen, metabolice, diabet, guta, dereglari ale sistemului nervos vegetativ si central, cancer, mai ales feocromocitom la suprarenale, boli ale sangelui sau ale glandelor endocrine si inca multe altele). Iata de ce consider ca este foarte important ca, atunci cand la un control intamplator se descopera o tensiune ridicata, investigatia medicala sa continue cu analize suplimentare, pentru ca rar se intampla ca hipertensiunea sa fie provocata de suferinte necunoscute.
Simptomele hipertensiunii (cele mai frecvente) sunt: ameteli, dureri vagi de cap (mai ales in zona occipitala), palpitatii, tulburari de vedere, zgomote in urechi, amorteli ale fetei, limbii ori membrelor, tulburari de echilibru, greturi sau voma, jena precordiala, senzatie de cap greu (epistaxis), somnolenta s.a.
Tratamentul hipertensiunii arteriale. Desi majoritatea hipertensivilor nu necesita imobilizare prelungita la pat, repausul si relaxarea le sunt de folos. Bolnavul hipertensiv trebuie sa evite toate obiceiurile si activitatile care ii pot face rau: abuzul de cafea, bauturi alcoolice, tigari, mese copioase (cu multe grasimi), dulciuri, condimente, multa sare, eforturi fizice si sexuale exagerate, administrarea de afrodisiace (Viagra), expunerile prelungite la soare, bai fierbinti, frig excesiv, abuz de medicamente (dupa regula: "Am auzit ca face bine".), cure de slabit si de post prelungit, fara supraveghere medicala. Pentru evitarea efortului defecatiei la cei constipati (medicamentele constipa) se recomanda clisme cu apa la 37?C, aproximativ 1500 ml, fara a apela la purgative ori ceaiuri, care pot irita mucoasa foarte fina a intestinelor, prezentand riscul aparitiei colitelor si cancerului. In zilele urmatoare, aportul de apa si alimente bogate in fibre trebuie sporit. Reducerea aportului de sare in mancare este o masura importanta in tratarea tensiunii ridicate, in schimb cantitatea de apa ce trebuie consumata zilnic nu trebuie micsorata. Nu apa produce hipertensiune. Dimpotriva! Ea este tratamentul de urgenta al hipotensivilor, al celor care cad de pe picioare, pentru ca au tensiunea arteriala mica. In mare masura, ne imbolnavim si pentru faptul ca nu ne preocupam sa avem apa suficienta in organism. Multe persoane spun: "De ce sa beau apa daca nu mi-e sete?", fara sa stie ca senzatia de sete apare abia dupa ce in corp lipsesc peste trei litri de apa, cand sangele deja are o vascozitate mai crescuta, fapt ce ingreuneaza circulatia in micile arteriole si capilare ce hranesc toate celulele corpului. Pacientii obezi si cu tensiune mare trebuie sa faca efortul ca, printr-o dieta cu mai putine calorii, saraca in grasimi animale si dulciuri rafinate, sa ajunga la normalitate ponderala. (Valorile ideale prevad o greutate cu 10 kg mai mica decat ultimele doua cifre ale inaltimii exprimate in centimetri. De exemplu: un barbat de 1,90 m inaltime trebuie sa aiba 80 de kg.)
Tratamentul hipertensiunii se stabileste in raport cu cresterea usoara sau mai mare a tensiunii, de scurta ori de lunga durata, de starea inimii, a irigatiei creierului, a rinichilor. In cazul in care o persoana ce stie ca are un istoric de boala hipertensiva (ori cardiovasculara) simte brusc ameteala, o stare de frica de neexplicat, tendinta de dezechilibru si cadere, incetosarea vederii, durere de cap sau in dreptul inimii, amorteala la o jumatate a fetei, la limba, la o mana, la un picior, daca are senzatie de voma sau varsa, ori daca ii curge sange din nas, inseamna ca pe moment se afla in mare pericol.
Prima masura ce trebuie rapid luata in asemenea imprejurari este intreruperea oricarei activitati. Bolnavul trebuie sa se aseze, ba chiar sa se intinda pe pat, sa se elibereze din stransoarea hainelor si, cu vointa, sa-si impuna sa ramana cat mai linistit. Este total gresita incercarea de a depasi activ acest moment de real impas. In schimb, un sfat intelept, cu bune urmari, este acela ca iesirea din cumpana sa fie insotita de rugaciune (bineinteles, e vorba doar de oamenii credinciosi), care induce speranta si echilibru, o pozitivare, ideea ca esti auzit si ajutat.
Bolnavul de hipertensiune sau orice persoana, aparent sanatoasa, care resimte starea de rau descrisa mai sus, declansata pe neasteptate, trebuie sa ajunga la spital in cel mai scurt timp. In cazul unui infarct de cord sau al unui accident vascular al creierului, daca tratamentul nu se aplica in primele cateva ore, orice alte tentative ulterioare raman fara rezultat.
Tratamentul cu medicamente completeaza celelalte masuri, urmarind scaderea presiunii arteriale si a grasimilor din sange. La inceput, daca tensiunea este mare (peste 18-20 cm.Hg), medicamentele se administreaza in ritm sustinut, concomitent cu celelalte masuri. Cu trecerea timpului, daca tensiunea scade, medicamentele se reduc treptat, pana la renuntare. Total riscanta este optiunea ca la depistarea hipertensiunii, bolnavul sa apeleze doar la medicamente, continuand acelasi mod de viata si de hranire ce au dus de-a lungul anilor la deteriorarea functionarii organismului. (Medicamentele ce scad tensiunea sa nu se administreze tarziu, seara, pentru ca pot produce scaderi brutale ale presiunii arteriale, chiar oprirea respiratiei in somn.)
O parte dintre hipertensivi pot vietui multa vreme chiar si fara tratament, cu conditia sa apeleze definitiv la o dieta saraca in sare si fara excedente calorice. Grasimile sa nu depaseasca 15-20% din totalul caloric, iar originea lor sa fie predominant vegetala.Cateva sfaturi legate de administrarea medicamentelor:

- Deoarece majoritatea medicamentelor folosite in maladia hipertensiva sunt cele ce produc dilatarea vaselor de sange, ele nu trebuie administrate timp prea indelungat. - Este indicat ca la bolnavii cu forme usoare de hipertensiune sa fie preferate medicamentele mai putin toxice. - Cand un bolnav cu tensiune ridicata are simptome de agravare a bolii dupa administrarea medicamentelor (se accentueaza ameteala, apar palpitatii, o stare de frica), el nu mai trebuie sa repete medicatia pana la un nou control al presiunii arteriale, care ar putea avea valori mult mai scazute. - Administrarea obligatorie a medicamentelor hipotensive se aplica in cazurile de insuficienta cardiaca, encefalopatie sau vatamare a ochilor, toate produse de prezenta presiunii arteriale ridicate. - Gradul de reducere a tensiunii trebuie sa fie moderat in prima saptamana, fara a forta coborarea la valori normale. (Daca sunt suportate tensiuni de 15-16, fara simptome grave, acestea pot sa apara in schimb la o tensiune prea scazuta, dobandita cu ajutorul medicamentelor.)
Mesajul final este acela ca pentru a evita inrautatirea starii de sanatate ca urmare a modificarilor valorilor tensiunii arteriale, este neaparat nevoie de control medical periodic, de un regim de viata echilibrat si, daca este cazul, de un tratament urmat cu credinta.