Cosul cu targuieli

Redactia
Retete cu ciuperci. (Maramuresene). Rosii umplute cu ciuperci. Ingrediente (pentru 4 portii): 1 kg ciuperci albe - champignon sau bureti numiti oite, 1 kg de rosii de dimensiuni mici, aproximativ egale, 2 cepe date pe razatoarea fina, 3-4 catei de usturoi, 250 g branza de burduf sau cascaval ras, 50 m...

Retete cu ciuperci
(Maramuresene)

Rosii umplute cu ciuperci

Ingrediente (pentru 4 portii): 1 kg ciuperci albe - champignon sau bureti numiti oite, 1 kg de rosii de dimensiuni mici, aproximativ egale, 2 cepe date pe razatoarea fina, 3-4 catei de usturoi, 250 g branza de burduf sau cascaval ras, 50 ml ulei, un buchetel de marar, sare, piper.
Mod de preparare: Rosiile se spala si li se taie deasupra un capacel prin care, cu lingurita, se scoate miezul. Se pun apoi cu gura in jos pe o farfurie ca sa se scurga de zeama. Intr-un castron se amesteca bine ceapa rasa cu branza sau cu cascavalul, cu piperul si sarea dupa gust. Cu aceasta compozitie se umplu pe trei sferturi rosiile. Deasupra fiecarei rosii se pune, ca o palarioara, cate o ciuperca. Ciupercile trebuie oparite cu apa si sare inainte de a le folosi. Intr-o tava unsa cu ulei se asaza rosiile una langa alta intr-un sos facut din miezul rosiilor bine maruntit, usturoi si marar. Se tin la cuptor 30-40 de minute si se servesc fierbinti, ca aperitiv. Cat timp rosiile sunt in cuptor, din 10 in 10 minute se toarna cate o lingura de sos din tava peste fiecare ciupercuta, pentru ca sa nu se usuce si sa fie frageda.

Ciuperci pane

Ingrediente (pentru 4 portii): 1 kg ciuperci (se folosesc ciuperci din specia manatarcilor, hribilor), 2 oua, 3 linguri faina, 5 linguri pesmet condimentat, sare, piper, patrunjel.
Mod de preparare: Se procedeaza exact ca la prepararea snitelelor din piept de pui. Ciupercile se taie in felii groase de 1 cm, se condimenteaza bine si se lasa acoperite 10 minute. Se trec apoi prin faina, prin ouale batute bine si, in final, prin pesmet. Se prajesc in ulei sau unt bine incins. Inainte de a fi servite, se asaza pe un platou si se presara patrunjel taiate marunt.

Sarmalute cu ciuperci

Ingrediente: Se pot folosi frunze de varza acra, de varza proaspata (oparite cu o zi inainte), de vita sau de gulii, 250 g orez, 250 g pasat sau malai macinat mai mare, 2 cepe tocate, 2 morcovi dati pe razatoarea marunta, 250 g ciuperci, 100 ml ulei, sare, piper dupa gust, 100 g faina, cimbru.
Mod de preparare: Pentru umplutura - se caleste ceapa in ulei, se adauga o rosie taiata marunt sau o lingurita de pasta de tomate, orezul, pasatul, ciupercile date prin masina de tocat (la care s-a fixat sita cu ochiuri mari), morcovii si condimentele. Se amesteca bine compozitia si se tine la rece 10 minute. Cu aceasta compozitie se umplu frunzele pregatite inainte. In Maramures, aceste sarmale se pregatesc la cuptor, in oala de lut, fara apa, dupa o metoda straveche: se pune mai intai in oala un strat mai gros de varza sau frunze tocate si o crenguta de cimbru. Se aseaza apoi sarmalutele in straturi, una langa alta, fara a fi presate. Ultimul strat, cel de deasupra, trebuie sa fie tot din varza sau din frunze tocate. Se toarna uleiul deasupra ultimului strat. Oala nu se acopera cu capac, ci cu un aluat potrivit. Din 100 g faina, apa, sare si piper se obtine o foaie mai groasa, de cel putin un deget, care se pune peste oala ca un capac. Aluatul se lipeste bine de gatul oalei, cat mai etans. Aluatul condimentat nu permite evaporarea aburilor lasati de sarmale si astfel sarmalutele raman fragede si suculente. Oala trebuie sa stea la cuptor cel putin 40 de minute la foc potrivit. Dupa aceea se stinge focul, dar oala mai ramane in cuptorul inchis inca o ora. Abia apoi se poate lua capacul de aluat si se pot servi sarmalele.
Dulciuri Cu Fructe De Sezon
</b><b>Spuma de pere cu scortisoara

Ingrediente (pentru 4 persoane): 5 pere mari (coapte), 100 g zahar pudra, 1 lingurita cu varf de scortisoara pisata, 150 g smantana groasa, 25 g unt, 2 albusuri, 40 g zahar tos.
Mod de preparare: Se curata perele de coaja si de seminte, se taie in patru, se fierb in aburi 20 de minute, dupa care se maruntesc cu mixerul pana ce se obtine un piure foarte fin. Piureul se toarna intr-un castron, se incorporeaza rand pe rand zaharul pudra, scortisoara, smantana si untul inmuiat si se baga la frigider, unde se tine circa doua ore. Intre timp se bat spuma albusurile, adaugand zaharul tos, putin cate putin. In spuma de albusuri se amesteca usor piureul de pere (intarit, putin, la frigider) si apoi se tine din nou la rece 45 de minute. Spuma altfel preparata se serveste cu biscuiti de casa sau piscoturi.

Tarta cu struguri

Ingrediente (pentru 12 bucati): 200 g faina, 50 g fulgi de ovaz (mai carnosi), 2 linguri zahar, 1 zahar vanilat, 100 g unt, 3 galbenusuri, 1 lingura rom, 1 varf de cutit sare iodata. Pentru umplutura: 750 g struguri (verzi), 4 albusuri, 1 lingura zahar, 4 linguri fulgi de ovaz, zahar pudra.
Mod de preparare: Se amesteca faina cu fulgii de ovaz, se face o gropita la mijloc, se pun toate celelalte ingrediente si se framanta. Aluatul astfel preparat se inveleste intr-o folie de plastic si se tine 30 de minute la rece. Apoi se intinde si se aseaza intr-o tava rotunda (diametrul 26 cm), lasand si o margine de 3 cm. Se inteapa cu furculita si se coace 15 minute in cuptorul incins la 200?C. Se pun deoparte cateva boabe de struguri pentru ornat, iar restul - taiati in doua si fara seminte - se presara peste aluat. Se bat albusurile spuma, se incorporeaza zaharul si fulgii de ovaz si se intind peste boabele de struguri (cu o parte din compozitie se pot face spirale cu aparatul de spritat). Se garniseste tarta cu boabe de struguri, se mai lasa 20 de minute la cuptor (la aceeasi temperatura) si cand e gata se presara cu zahar pudra.