Fructele rosii de padure
Cornul, Macesul si Paducelul
Daca vreo zi linistita de toamna va va indemna sa porniti pe potecile care duc spre cranguri si spre paduri, cu siguranta ca privirea dvs. va fi atrasa de bogatia de fructe rosii, stralucitoare, aninate de crengile arbustilor. Sunt atat de frumoase, incat multa lume le culege cu ramuri, pentru a duce acasa semnele rubinii ale toamnei care, asezate in glastre, inveselesc incaperile. Ca multe dintre ele au si valori curative se stie mai putin, din pacate, exceptie facand fructele de maces, vestite in toata lumea pentru magiunul care se face din ele - o veritabila "bomba" de vitamina C. In randurile care urmeaza vom vorbi, fireste, si despre ele, dar si despre suratele lor, la fel de rosioare si de bogate in substante energizante - Coarnele si Gherghinele.Cornul (Cornus mas)
In lumea copacilor, cornul secular, cu lemnul sau indesat, dur si rezistent cum nu mai e altul, este un fel de imparat. Bogatiile lui sunt scoase la lumina spre inceputul toamnei, sub forma unor fructe purpurii, cu gust dulce-astringent si care ii desfata pe copiii din satele de sub munte. In lumea ciobanilor, cornul este un lemn venerat nu numai fiindca din el cioplesc "sceptrele" pastoresti, ci si datorita puterii tamaduitoare a fructelor, frunzelor si cojii sale, care au nenumarate virtuti. Uitat astazi ca medicament, cornul era foarte cunoscut in medicina populara mai ales in nordul Moldovei. In randurile care urmeaza va prezentam o reconstituire a "stiintei medicale taranesti" legata de corn.
Diaree, dizenterie - Peste o mana de fructe bine uscate la soare se pune un litru de apa clocotita, se lasa sa stea jumatate de ceas, dupa care se filtreaza. Se bea acest preparat indulcit cu miere in loc de apa, pe parcursul zilei. Daca boala nu trece intr-o zi, atunci fiertura nu se mai indulceste si se iau cu ea 2-3 linguri de fructe de porumbar (porumbe) uscate si pisate.
Crampe la stomac - Se bea o cana de ceai fierbinte, pregatit dupa reteta de mai sus, dupa care sepune ceva cald pe stomac, vreme de un ceas.
Febra - O lingura de fructe de corn uscate la soare si o lingura de coaja de corn (culeasa dupa ce au cazut frunzele) se inmoaie intr-o cana de apa cateva ore, dupa care se scot si se mai fierb intr-o cana de apa 5 minute. Se combina cele doua preparate si se bea intreaga cantitate rezultata cu inghitituri mici.
Gusa cu hipotiroidie - Iata o straveche reteta magica: se umple trei sferturi o oala de lut (aproape 1,5 l) cu apa neinceputa, adica prima apa scoasa din fantana dimineata, inainte de rasaritul soarelui. In aceasta apa, se pune o mana de iarba de drobita (Genista tinctoria - o planta des intalnita prin fanete), 9 fructe de corn si 9 pietricele de forma oului (ovoidala). Se lasa totul sa se inmoaie de la rasarit pana la amiaza, cand se bea lichidul pe stomacul gol (pana atunci se posteste). Acest tratament se face 12 zile la rand.
Eczeme - Se bea trei zile la rand un litru de fiertura preparata dintr-o lingura de coarne uscate, o lingura de macese si o lingura de fructe de soc (se coace cam o data cu cornul) la un litru de apa. In a treia zi, se ia un bat de corn proaspat, inca verde, si i se da foc la un capat, iar la celalalt i se face o taietura prin care va iesi seva. Cu aceasta seva se ung locurile afectate.Frunzele de corn
Frunzele cornului se culeg o data cu fructele si se usuca in strat subtire. Intern, ele sunt folosite separat ori impreuna cu frunzele malinului impotriva ascarizilor si, impreuna cu cele ale cretisoarei - impotriva avortului spontan.
Extern, este cunoscuta folosirea frunzelor de corn impotriva miopiei. Intrucat acest tratament anti-miopie s-a dovedit in multe cazuri foarte eficient, il redam in continuare, integral:
- frunzele de corn se farama intre degete, apoi peste 1-2 lingurite de frunze faramitate se toarna o cana de apa clocotita.
- in acelasi fel se prepara un ceai de musetel (Matricaria chamomilla)
- seara, la culcare, trebuie sa avem la indemana cele doua ceaiuri: de musetel - pentru a ne spala in prealabil ochii - si ceai de frunze de corn caldut pentru tratamentul efectiv.
- se foloseste un tifon curat, impaturit, care se inmoaie in ceaiul caldut de corn si se pune pe ochi fara sa fie stors. Se sta asa 15-30 de minute, clipind din pleoape, pentru ca lichidul sa patrunda si inauntru. Compresele se aplica alternativ: trei zile da, trei zile nu.
- in perioada tratamentului este strict interzisa folosirea televizorului, statul in lumina fluorescenta (cea de la reclamele luminoase, din vitrine, baruri etc.).
- daca apare o imbunatatire a vederii, atunci se va renunta la ochelari. Dupa 18 zile, tratamentul se intrerupe o luna.Macesul (Rosa canina)
In trusa de medicamente a toamnei, macesul ocupa un loc cu totul privilegiat. Fructele sale rosiatice contin mai multa vitamina C decat orice alt fruct sau leguma (de zece ori mai multa decat lamaia), iar alaturi de vitamina C mai gasim inca cinci vitamine, care fac din macese un veritabil elixir. Se spune ca momentul cel mai bun pentru culesul fructelor de maces este atunci cand da prima bruma. Pentru gem si jeleuri se ia fructul bine copt, iar pentru intrebuintari medicale se culege fructul tare, abia parguit. Se usuca rapid la caldura si in locuri bine aerisite. (Daca aveti o aeroterma veti reusi o uscare optima, care-i va conserva foarte bine proprietatile.) Nu intamplator, macesul creste alaturi de paducel, cei doi "vecini" facand adevarate minuni in bolile cardiace, vasculare si nervoase. Iata cateva intrebuintari ale macesului:
Alergie - Primul ajutor in caz de reactie alergica puternica va consta in administrarea a doua lingurite de pulbere de macese (fara samburi), care se tine sub limba cateva minute, dupa care se inghite cu putina apa. Vitamina C va actiona prompt asupra sistemului imunitar, temperand reactia alergica.
Fragilitatea capilara - Micile vase de sange, care atunci cand se sparg produc pe picioare petele vinetii atat de inestetice, sunt intarite de un tratament de lunga durata cu macese si paducel: o lingura din pulberea celor doua tipuri de fructe (fara samburi) se pune la inmuiat de seara pana dimineata in jumatate de litru de apa. Se adauga doua lingurite de miere si se bea acest preparat nefiltrat pe stomacul gol, dimineata.
Rezistenta la frig - creste foarte mult daca in zilele mai reci consumam pe stomacul gol o lingura de pulbere de macese amestecata cu miere. Daca trebuie sa facem mai mult efort in frig, e bine sa avem la noi in loc de apa un suc de macese si paducel, preparat dupa reteta de mai sus.
Crize de ficat - In judetul Bistrita-Nasaud, babele mestere dadeau bolnavului zeama de la 20 de macese zdrobite, lasate la inmuiat intr-o cana de apa nefiarta, combinata cu fiertura de la alte 20 de macese, puse pe foc intr-un sfert de litru de apa. Durerea, greata si moleseala dispareau numaidecat.
Hepatita epidemica, sechele ale hepatitei - Ca sa nu te imbolnavesti de galbinare trebuie sa bei inainte de masa de pranz si de seara un ceai (preparat dupa reteta de mai sus) din macese. Cura dureaza o luna.
Diareea - In Muntii Apuseni se fierbea 10 minute o lingura de macese impreuna cu 2-3 varfuri inflorite de sanziana galbena si se bea preparatul astfel obtinut pe stomacul gol, neindulcit.
Febra - Vindecatorii populari stiau ca gripa si guturaiul trec mai repede daca bolnavul naduseste putin. Ca sa reziste trupul la naduseala si ca sa se vindece mai repede, se ia faina de macese (pulbere de macese) - cate o lingurita din jumatate in jumatate de ceas. Daca febra creste prea mult, in faina de macese se pune frunza de menta pisata si, eventual, cateva flori de paducel.
Pietre la rinichi - In Tara Fagarasului, se lua o mana de macese care se sfaramau ("ca sa se sfarme piatra"), se puneau imediat intr-un litru si jumatate de apa clocotita si se lasau 5 minute pe foc, dupa care se scoteau. Cand zeama devenea calda, cat sa poti baga mana, se mai adauga o lingura mare de fructe de ienupar (Juniperus communis) zdrobite, se invelea oala in stergar, se lasa patru ceasuri, dupa care se strecura totul. Acest elixir se bea tot dimineata, pe nemancate. Tratamentul incepe a doua zi dupa luna plina si tine pana la Crai Nou.De retinut:
Macesul cules din zona de campie nu are putere; abia de la 800 de metri altitudine are bogatia de vitamine pentru care este atat de pretuit.
Atunci cand preparam macesele, fie ca e vorba de suc, macerat sau ceai, nu trebuie sa folosim obiecte de metal, pentru ca vitamina C se va oxida rapid.
Cea mai mare putere tamaduitoare o au fructele macesului de munte, o specie care creste numai pe culmile inalte.
In trusa de medicamente a casei, macesul este mai bun decat pastilele de vitamina C, actionand la fel de prompt, dar fiind mult mai usor de asimilat de organism si putand fi luat in cantitati mari.
Paducelul (Crataegus sp.)
Oricat de mohorata ar fi o zi de toamna, tot pare ca se lumineaza atunci cand vezi pe deal un paducel incarcat de fructe - o explozie rosie, intrerupta ici-colo de verdele si galbuiul frunzelor care incep sa cada. Nici combinatia de alburiu si portocaliu a catinei, nici rosul-portocaliu al fructelor de maces nu pot sa intreaca farmecul fructelor rosii de paducel. Numit si "gherghinar" sau "maracine", acest copacel spinos de nici cinci metri inaltime este foarte iubit in popor, fiind deopotriva leac, hrana si planta magica. In prezent, paducelul este una dintre cele mai folosite plante la nivel mondial. Anual, mii de tone de paducel sunt inghitite de bolnavii de pe toate meridianele, mai ales de catre cei cu boli cardiace si vasculare grave. Sa cunoastem in continuare impreuna cateva din secretele tamaduitoare ale paducelului:
Hipertensiune - Peste patru maini de fructe de paducel uscate si zdrobite bine in piua sau mojar se pune un litru de rachiu natural. Se lasa acest amestec intr-un borcan vreme de doua saptamani, dupa care se strecoara si se pune intr-o sticla bine infundata. Se iau 3-4 lingurite pe zi, cu putina apa, pe stomaculgol. Daca este interzis aportul de lichide in organism, tinctura se ia cu miere.
Dureri de inima (ischemie cardiaca) - Se face o plamadeala in rachiu dupa aceeasi reteta de mai sus, insa din doua maini de fructe de paducel si doua maini de talpa-gastei (maruntita). Se iau 40 de picaturi din acest preparat de sase ori pe zi, cu miere sau apa.
Nevroza, insomnie - Se pun 100-150 de picaturi de plamadeala de fructe de paducel in rachiu, intr-un pahar cu ceai de maghiran in concentratie slaba (1-2 varfuri de cutit la un pahar cu apa fierbinte). Se bea totul dintr-o data.
Leucoree - Vindecatorii populari din Moldova recomandau femeilor care nu se puteau vindeca de "poala alba" sa consume zilnic 2-3 maini de fructe de paducel crude, fara samburi, si sa faca sapte zile la rand spalaturi cu fiertura de coaja de paducel si stejar.
Zgomote in urechi - Vajaiturile si pocniturile care apar in urechi sunt in general consecintele tensiunii arteriale ridicate, iar leacul consta in 40-60 de picaturi de tinctura de paducel, luate de trei ori pe zi, intr-o cana de ceai de melisa sau de talpa-gastei.
Fragilitate vasculara - Se pune intr-o cana de apa cate o lingurita din urmatoarele pulberi de fructe de padure (fara samburi): paducel, macese si afine. Se bea acest preparat in fiecare dimineata, pe nemancate, vreme de minimum patru luni.
Circulatie slaba la extremitati (maini si picioare reci) - De cum incepe anotimpul rece, se bea in fiecare zi un macerat in apa calduta (preparat dupa reteta de mai sus) din macese si fructe de paducel. Cura dureaza pana in primavara. In zilele foarte friguroase, se bea ceai fierbinte de maghiran (condiment care se gaseste in magazinele alimentare): o lingurita de maghiran la o cana de apa fierbinte va potenta actiunea paducelului de stimulator al circulatiei.De retinut:
In orice reteta in care sunt indicate flori de paducel, acestea pot fi inlocuite cu o cantitate dubla de fructe.
Farmacistii spun ca in bolile de inima, un tratament cu paducel este cu adevarat eficient daca este tinut vreme de cel putin sase luni pe an.
Paducelul, spre deosebire de alte plante medicinale, nu contine nici o "substanta-minune" care sa-i justifice proprietatile terapeutice extraordinare, insa suma substantelor secretate de el are efecte vindecatoare foarte puternice. Pentru a pastra neatinsa aceasta "suma" este bine ca paducelul sa nu fie preparat prin fierbere, ci sub forma de macerat.Ilie Tudor