Retete cu mere
Sunt cele mai iubite fructe ale romanilor. Mancate ca atare sau transformate in placinte si prajituri, isi pastreaza savoarea. Stiati, insa, ca merele se pot si gati? Iata doua retete pe care va sfatuim sa le incercati
Rulouri de sunca umplute cu mere si varza acra
Ingrediente (pentru 4 persoane): 1 kg cartofi fierti, sare, nucsoara, 40 g ulei, 2 mere (circa 350 g), 500 g varza acra tocata, 4 felii de sunca (circa 280 g), 4 felii subtiri de cascaval (circa 100 g).
Mod de preparare: Se curata cartofii fierti in coaja, se dau pe razatoarea mare si se gusta de sare si nucsoara. Intr-o tigaie se incing 30 g de ulei si se prajesc cartofii, intorcandu-i mereu. Apoi se aduna (ca o omleta), se lasa sa se rumeneasca bine si se rastoarna pe un platou termorezistent. In uleiul ramas se calesc merele curatate si taiate bucati, apoi varza acra, care se mai dunstuieste si ea (impreuna cu merele) inca vreo 5 minute. Compozitia de mere si varza se imparte in patru, se intinde pe feliile de sunca,dupa care acestea se ruleaza. Rulourile se asaza peste cartofii prajiti si pe fiecare rulou se pune cate-o felie de cascaval. Se baga la cuptor si se lasa sa se rumeneasca circa 10 minute la foc iute (200?C).
Piept de pui cu felii de mar
Ingrediente (pentru 4 persoane): 4 piepti de pui (a 200 g fiecare), sare, piper, 4 cepe, 4 mere acrisoare, 3 linguri ulei, 1/4 l concentrat de carne de pui (Knorr+apa), 100 ml sos iute (chili sau ketchup condimentat), 1/2 legatura patrunjel verde.
Mod de preparare: Se spala carnea, se zvanta, se sareaza si se pipereaza. Ceapa curatata se taie in opt. Merele, spalate si sterse bine, se taie in patru, se curata de partea lemnoasa si de seminte si apoi se taie felii mai groase (spalturi). Intr-o cratita se incinge uleiul si se prajesc pieptii de pui cate 5 minute pe fiecare parte. Apoi se adauga ceapa, merele, zeama de carne si sosul picant, se baga la cuptorul incins la 200?C si se lasa se fiarba - cu capac - circa 10 minute. Se scot merele si ceapa si se mai lasa carnea sa se rumeneasca putin (fara capac). Se gusta merele de sare si piper, se pun pe un platou si deasupra se asaza pieptul de pui taiat felii. Se presara cu frunzulite de patrunjel verde.
DulciuriPrajitura cu mere intregi
Ingrediente (pentru 12 bucati): 200 g unt, 200 g zahar, 1 zahar vanilat, coaja rasa de la o lamaie, 3 oua, 200 g faina, 1/2 lingurita praf de copt, 20 g pesmet, 6 mere acrisoare (mici), 3 linguri de zahar (pentru presarat peste mere), 30 g migdale taiate felii.
Mod de preparare: Se lasa untul sa se inmoaie si se freaca spuma (eventual cu mixerul) cu zaharul si cu zaharul vanilat (zaharul trebuie sa se topeasca complet). Apoi se incorporeaza coaja de lamaie, ouale (unul cate unul), faina si praful de copt si se amesteca usor. Merele intregi si curatate de coaja se scobesc - indepartandu-se partea lemnoasa si semintele - si se cresteaza de jur-imprejur (taieturile se fac una langa alta, pe lung). Se unge o forma (diametrul 26 cm), se tapeteaza cu pesmet, se toarna aluatul si se asaza merele, apasandu-le usor. Se presara cu zahar si cu felii de migdale si se baga la cuptorul incins la 190?C. Se coc 60-70 de minute, se scot din cuptor si se servesc dupa ce s-au racit.**********************************************************************************
Retete celebreSpaghetti a la bolognese
Felul national al italienilor
Ingrediente (pentru 4 persoane): 2 tulpini de telina (circa 150 g), 2 cepe, 2 morcovi (circa 150 g), 125 g jambon afumat, 40 g unt, 2 linguri ulei de masline, 375 carne de vita (tocata), 125 g carne de porc (tocata), sare, piper, 1/8 l vin alb sec, 3/8 l concentrat de carne de vita (Knorr+apa), 2-3 linguri pasta de tomate, 125 g ficatei de pui, nucsoara, 1/8 smantana dulce (subtire), zahar, 400 g spaghete.
Mod de preparare: - Se curata telina. Se spala tulpinile de telina, se zvanta, se cresteaza cu cutitul la un capat si se indeparteaza cu atentie fibrele. - Se prepara "battuto". Se curata ceapa si morcovii. Ceapa se toaca marunt, iar morcovii si telina se taie mai intai felii, apoi fasii subtiri si cubulete. La fel si jambonul. Acest amestec de legume crude cu sunca se numeste "battuto". - Se prepara "soffrito". Intr-o tigaie, se incinge jumatate din cantitatea de unt, se introduce "battuto" si se caleste 10 minute amestecand intruna,dupa care se mai lasa putin sa se rumeneasca. "Battuto" a devenit astfel "soffrito", care se scoate din tigaie si se pune deoparte intr-o cratita mijlocie. - Se prajeste carnea tocata. Se toarna uleiul de masline in tigaie si se prajeste carnea tocata la foc iute, amestecand-o si sfaramand-o. Se gusta de sare si piper, si se toarna peste ea vinul. Se lasa sa fiarba incet - amestecand in continuare - pana ce s-a evaporat aproape toata zeama. - Se amesteca legumele cu carnea. Carnea tocata si prajita se pune in cratita cu "soffrito", se toarna deasupra zeama de carne si pasta de tomate si se amesteca bine. Se dau apoi intr-un clocot, se face focul mai mic si se lasa sa fiarba incet, cu capac, inca vreo 10 minute, amestecand din cand in cand ca sa nu se prinda. - Se prajesc ficateii. Se incinge in tigaie untul ramas si se prajesc ficateii spalati si zvantati, la foc mic, cate doua minute pe fiecare parte. Se sareaza, se pipereaza, se scot din tigaie si se lasa putin sa se raceasca. Pe urma se taie mai intai felii si apoi cubulete mici. - Se incorporeaza ficateii in sos. Se introduc ficateii in sos si se mai lasa sa fiarba circa 10 minute. Se adauga sare, piper si nucsoara rasa si la urma de tot - smantana. - Se fierb spaghetele. Intr-o oala mare se pun la fiert 4 l de apa cu 4 lingurite de sare. Se introduc spaghetele, se fierb "al dente", se lasa sa se scurga si se servesc cu sosul, peste care se presara - eventual - cateva frunzulite de busuioc taiate fasii.