Medicina naturista

Redactia
Ora De Consultatie. Hipotensiunea Arteriala. Descrierea bolii. Sindromul hipotensiv are uneori cauze necunoscute (constitutionale), alteori e provocat de prezenta unor afectiuni: infectii, intoxicatii, afectiuni cronice cu slabire accentuata, afectiuni endocrine, afectiuni cardiovasculare, boli nervoa...

Ora De Consultatie
Hipotensiunea Arteriala
Descrierea bolii

Sindromul hipotensiv are uneori cauze necunoscute (constitutionale), alteori e provocat de prezenta unor afectiuni: infectii, intoxicatii, afectiuni cronice cu slabire accentuata, afectiuni endocrine, afectiuni cardiovasculare, boli nervoase, hemoragii.
Hipotensiunea arteriala este o stare de rau care se manifesta in mod diferit: de la o usoara ameteala pana la pierderea aproape completa a cunostintei. Cand boala are o oarecare vechime, manifestarile ei sunt accentuate de modificari rapide ale pozitiei corpului, a capului sau de purtarea unui guler prea strans. Cand apare pierderea cunostintei, bolnavul este de obicei pe picioare, iar trecerea in decubit (pozitia culcat) restabileste rapid situatia. Aceasta "cadere" este precedata, posibil, de o jena in capul pieptului, cascat repetat, oftat, transpiratii reci, fata palida, umezirea si racirea degetelor, incetosarea vederii, stare ce apare atunci cand tensiunea scade sub opt. Alte simptome ale bolii: oboseala permanenta, scaderea capacitatii de a efectua eforturi fizice, dispnee si palpitatii, nervozitate, vajaieli in urechi, eclipse vizuale, dureri de cap.
Factorii ce favorizeaza hipotensiunea sunt convalescenta, statul prelungit in pat, insuficienta venoasa si varicele mari, depresia, frica, administrarea excesiva de medicamente (cortizonice, tranchilizante, Diazepam s.a.). Scaderea libidoului, tulburarile de erectie si scaderea volumului de ejaculat intregesc de multe ori suferinta persoanelor cu tensiunea arteriala scazuta.
Complicatiile hipotensiunii arteriale decurg din agravarea ischemiei (sange insuficient) miocardice, cerebrale, renale si periferice, mai ales la persoanele in etate.
Implicatii sociale: Persoanele hipotensive au frecvent si tulburari de respiratie in somn (crize de apnee). Cercetatorii americani au aratat de curand ca acestea provoaca o somnolenta diurna si pierderea concentratiei, cauzand 36% din accidentele mortale de circulatie si peste 45% din toate accidentele, fiind un risc chiar mai mare decat cel provocat de consumatorii de alcool.Tratamentul

Tratamentul se stabileste in raport cu intensitatea suferintei, provocata de scaderea usoara sau mai accentuata a tensiunii arteriale, de durata ei, de pastrarea sau pierderea cunostintei. Bolnavul trebuie interogat in intervalul de timp cat este constient. Obiectivul imediat al masurilor de tratament il constituie mentinerea in viata a bolnavului, pana cand va putea fi stabilit un diagnostic sigur.Masuri generale

Bolnavul va fi asezat culcat lateral, cu fata intoarsa intr-o parte, cu capul dat pe spate. Atentie: niciodata sa nu fie culcat pe spate sau cu barbia apropiata de piept. Daca este necesar, limba va fi trasa in afara, cu degetele infasurate in tifon, si mentinuta in aceasta pozitie, pentru a se evita sufocarea prin inghitirea ei. Pentru mentinerea unei ventilatii adecvate, se inlatura orice presiune din jurul gatului si abdomenului (cravata, cordon s.a.). Bolnavul va fi dus intr-o incapere fara caldura in exces, asezat cu capul mai jos decat restul corpului si, daca este necesar, se poate recurge la o usoara inhalare de otet aromat sau spirt rafinat. Important: in faza critica a bolii nu se fac masaje (masajul aduce sangele in piele, in detrimentul irigatiei organelor vitale: inima, creier, rinichi); cel mult se maseaza usor pavilioanele urechilor. In functie de starea pacientului si de capacitatea de a inghiti, i se vor administra de urgenta lichide, care sunt foarte necesare, dar in cantitati mai reduse (cu paiul, cu lingurita), pentru a evita sa patrunda in trahee si plamani. In acest caz, bolnavul va fi supravegheat permanent, iar pozitia corpului va fi schimbata la fiecare jumatate de ora (precautie necesara si pentru a inlatura afectarea plamanilor).
Dieta, mai ales in perioada de vara, va cuprinde salata verde, spanac, stevie, varza dulce, fructe de sezon - toate in stare cat mai proaspata si cat mai putin trecute prin foc (negatite). Atunci cand este posibil, tratamentul trebuie sa inlature cauza bolii. In acest scop, se intrerupe sau se reduce administrarea medicamentelor care scad tensiunea arteriala. (Un bolnav care stie ca are tensiune mare, daca are ameteli si ia medicamente ce scad tensiunea, iar ameteala se intensifica, ori chiar ii vine rau, sa evite sa respecte medicatia hipotensiva, pentru ca poate ajunge la colaps.) Importanta este si recomandarea ca medicamentele ce se adreseaza bolilor cardiovasculare sa nu se administreze seara, la culcare, pentru ca exista un mare pericol de oprire a respiratiei (crize de apnee nocturna). Bolnavul cu tensiune arteriala mica ce are si varice mari, care se pot umple si goli brusc la schimbarea pozitiei corpului cu pana la 1-2 litri de sange, sa se culce sau sa se ridice din pat lent, in decurs de 3-4 minute, pentru a evita perturbari majore circulatorii, cardiace sau cerebrale. Pranzul si cina vor cuprinde cantitati moderate de alimente, pentru a nu antrena mari cantitati de sange in procesul de digestie, mai ales la masa de seara, in detrimentul irigarii inimii si a creierului. Pe masura ce starea bolnavului va permite, exercitii respiratorii simple, acestea vor ameliora oxigenarea sangelui si circulatia cerebrala, ambele deficitare la suferindul hipotensiv. (Ameliorarea poate fi obtinuta si prin cateva minute de "intindere" a segmentelor corpului, inainte de ridicarea din pat, dupa o noapte de somn.) Purtarea unei centuri abdominale poate fi de real folos persoanelor hipotensive, care in plus au si ptoza viscerala (stomac, intestine, rinichi, ficat "cazute"), la fel ca si purtarea ciorapilor elastici, in cazul persoanelor cu varice mari.
Tratamentul bazat pe medicamente care ridica tensiunea arteriala (vasoconstrictoare) pot fi si ele incercate, dar de regula ele raman fara efect pe termen lung, motiv pentru care recomand sa se apeleze la vitamine (B12, E, C, D), minerale (magneziu, potasiu, calciu, seleniu, fier), pe cat se poate in stare naturala, sub forma de vegetale cat mai putin prelucrate termic. Una sau doua cafele cu 1-2 bucati de zahar, in prima parte a zilei, pot ameliora starea de astenie fizica sau somnolenta. Foarte putin acid acetilsalicilic (20 de miligrame, adica doar jumatate din tableta de 50 de miligrame), administrat zilnic, fluidizeaza eficient sangele, asigurand o mai buna perfuzie a organelor vitale. (E cazul sa amintim ca acidul acetilsalicilic nu trebuie sa fie administrat copiilor inainte de varsta de 16 ani, pentru ca pot face boala Reiter.)
Mesajul final este ca pentru a evita alterarea starii de sanatate, deteriorarea calitatii vietii produse de aparitia modificarilor valorilor tensionale arteriale, marite ori scazute, este nevoie de un control medical periodic, de un regim de viata echilibrat si, daca este cazul, de tratament corespunzator, urmat cu vointa si perseverenta.
Precizari legate de tratamentele cu argila

La sesizarea unor cititori ai revistei, care ne informeaza ca in urma publicarii tratamentului cu argila recomandat de d-l Mircea Bocan in paginile revistei "Formula As", magazinele si farmaciile au fost "curatate" de acest miraculos produs natural, revenim cu cateva precizari importante.

- D-le Mircea Bocan, in interviul publicat in paginile revistei noastre (F. As nr. 416), faceati recomandarea expresa ca tratamentele cu argila sa fie facute cu materia prima oferita de dvs. Prin ce anume se deosebeste argila pe care o folositi dvs. de aceea existenta in comert?
- In urma cu 15 ani, cand am incercat tratamentul cu argila, am cerut acest produs (necunoscut mie pana in acel moment) unui profesionist in domeniu, fost coleg de facultate: Mircea Hava, actualul primar al municipiului Alba-Iulia, care era sef de sectie la "Refractara". El mi-a adus un sortiment de argila si mi-a spus: "E cea mai buna!". De-abia dupa publicarea interviului in "Formula As" am realizat ca in aceasta perioada am avut sansa sa folosesc cea mai buna argila din lume. Deoarece distanta la care se gaseste este extrem de mare si cheltuielile de aprovizionare pe masura, am cautat un sortiment autohton cu o compozitie fizico-chimica asemanatoare. Cu toate ca am gasit argila cu puritate si compozitie excelente, rezultatele in tratament au fost modeste si deceptia mea pe masura. Am consultat specialisti de prim rang din diferite domenii, pentru a-mi explica de ce doar acea argila ofera rezultate senzationale, fara nici un efect secundar. Ca in orice mare descoperire, intamplarea poate juca un rol important: acest sortiment, numarul unu in topul mondial al argilelor, provine dintr-o fosta zona marina si contine alge marine. Combinatia pare sa fie miraculoasa. In prezent, import aceasta argila; fiecare transport este insotit de analize de laborator, deci nu exista nici un risc pentru pacienti. Accentuez faptul ca proprietatile terapeutice ale acestei argile sunt date tocmai de prezenta algelor marine, care au efect sinergic cu mineralele din argila. Doar aceasta argila are efectele terapeutice spectaculoase de care vorbeam in interviul precedent.
- Ce parere aveti despre tipurile de argila comercializate in farmacii?
- Am primit scrisori de la cativa pacienti (pe care vi le pot pune la dispozitie) care au avut reactii secundare consumand argila din farmacii. Am constatat ca se vinde chiar si caolin (de culoare alb-verzui), un produs sarac in minerale, care nu are efectele terapeutice ale argilei. Folosirea altor sortimente de argila poate crea confuzie si deruta. Alegerea unui sortiment de argila folosit in scopuri terapeutice este un gest de mare raspundere. Testul de radioactivitate este obligatoriu. Dar oare cine il face inainte de a oferi argila spre consum? De asemenea, toti specialistii recomanda sa nu se foloseasca metale sau material plastic la ambalarea sau manipularea argilei, deoarece se face un schimb ionic ce ii diminueaza proprietatile terapeutice. Totusi, am vazut in farmacii argila ambalata in pungi sau in cutii din plastic! Nu stiu cine vinde aceste produse, dar consider ca este o crima sa se mearga pe considerente comerciale, in loc sa existe o preocupare majora pentru sanatatea consumatorilor.
- Sa revenim asupra efectului terapeutic al argilei oferite cu atata generozitate de dvs. Ce boli pot fi vindecate cu ajutorul ei?
- In primul rand, argila curata organismul de toxine. In prima saptamana de cura, urina si fecalele devin puternic mirositoare. Din pacate, multi pacienti se sperie si intrerup tratamentul. Argila regleaza glandele endocrine. Din aceasta cauza, intreruperea tratamentului inainte de trei saptamani poate fi daunatoare. Ulcerele, chiar si cele intr-o forma grava (cand pacientii vomita sange), se vindeca spectaculos. Inca din primele 10 zile, efectul este evident si boala nu mai revine! Rinichii, daca mai au functie, se vindeca. In ultimele saptamani, m-au cautat multe persoane pregatite pentru dializa sau care au inceput dializa. Cazurile lor au provocat consternare in lumea medicala datorita vindecarilor spectaculoase. Daca hipertensiunea este cauzata de o boala renala, dupa trei saptamani de tratament cu argila tensiunea revine la parametri normali. Multe persoane aflate in aceasta situatie, dupa ce au consumat ani de zile medicamente hipotensive, au ajuns dupa o cura de argila la 13/7, fara sa mai ia nici un medicament. Si eu am fost in aceasta situatie si de 15 ani ma bucur de o sanatate excelenta! Dializa, care este o mare povara pentru pacient, poate fi evitata (imi asum intreaga raspundere pentru aceasta afirmatie!) daca bolnavii de rinichi fac tratament trei saptamani cu argila. In cazul colitelor si al rectocolitelor se recomanda folosirea unor doze mari de argila, scaunul devenind normal dupa primele zile de tratament. Cu cat bolile sunt mai multe si mai grave, cu atat vindecarile sunt mai spectaculoase. Imbucurator este faptul ca tot mai multi medici, cand vad rezultatele acestui tratament, apeleaza la noi si pentru alti bolnavi.
Pentru un tratament complet, recomand o portie de 2 kilograme de argila, care sunt suficiente pentru o cura de trei saptamani si pentru cateva luni de cura de intretinere, cate 10 zile pe luna. In ce-i priveste pe cititorii care mi se adreseaza, speram sa raspundem solicitarilor in maximum doua saptamani. Recomand tuturor cititorilor dvs., sanatosi sau bolnavi, sa caute "Argila, ingerul pamantului", o carte superba, aparuta anul acesta la Editura "Venus". Acolo vor gasi mult mai multe date despre proprietatile sale terapeutice.*

Persoanele care doresc sa efectueze tratamentul cu argila al d-lui Mircea Bocan (singurul pe care il recomandam) sunt rugati sa se adreseze in scris, pe adresa: str. Avantului nr. 19, bl. J6, ap. 8, Alba-Iulia, jud. Alba, cod 2500. Telefonul este suprasolicitat si poate descuraja incercarile multor persoane.Florentin Popa