Cosul cu targuieli

Redactia
Bucatarie rapida. Cartofi cu conopida si iaurt. Ingrediente (pentru 4 persoane): 1 conopida mica, 800 g cartofi (nesfaramiciosi), 1 ardei iute rosu, 20 g unt topit, sare, 3/4 l concentrat de zeama de legume (Knorr + apa), 1/2 varf de cutit sofran (0,1 g), 1/2 lingurita curry, 1/2 legatura menta, 2 bo...

Bucatarie rapida
Cartofi cu conopida si iaurt

Ingrediente (pentru 4 persoane): 1 conopida mica, 800 g cartofi (nesfaramiciosi), 1 ardei iute rosu, 20 g unt topit, sare, 3/4 l concentrat de zeama de legume (Knorr + apa), 1/2 varf de cutit sofran (0,1 g), 1/2 lingurita curry, 1/2 legatura menta, 2 borcane iaurt gros (a 150 g).
Mod de preparare: Se spala conopida si se rupe buchetele. Cartofii curatati de coaja se taie bucati, iar ardeiul iute fara nervuri si seminte se taie fasii subtiri. Se incinge untul intr-o cratita si se prajesc usor cartofii, impreuna cu fasiile de ardei iute, amestecand intruna. Se adauga sarea, sofranul, curry-ul si se toarna deasupra zeama de zarzavat. Se incorporeaza buchetelele de conopida, se acopera cratita cu un capac si se lasa sa fiarba incet circa 15 minute. Se presara cu frunzulite de menta si se serveste cu iaurtul batut putin ca sa fie cremos.
Macaroane cu vinete si mozzarella (sau cascaval)

Ingrediente (pentru 4 persoane): 1 vanata mare (300 g), 3 linguri ulei de masline, sare, piper, 1 catel de usturoi, 1 cutie rosii decojite (sau 3 rosii mari curatate de pielita si taiate bucatele), cateva fire de busuioc tocat, 400 g macaroane scurte, 250 g mozzarella, putin oregano (facultativ).
Mod de preparare: Se spala vanata, se taie cubulete si se prajeste circa 4 minute in uleiul incins. Se sareaza si se pipereaza. Se adauga usturoiul curatat si presat (sau ras), apoi rosiile si se lasa sa fiarba 5 minute la foc mic (pentru rosiile crude: 15 minute). Macaroanele se fierb "al dente" in apa cu sare si se lasa sa se scurga. Apoi se amesteca cu sosul de vanata si rosii, se incorporeaza mozzarella sau cascavalul taiate marunt, busuiocul si se presara cu oregano. Se servesc imediat.
Friptura de pui cu sos de mere si cimbru

Ingrediente (pentru 4 persoane): 2 mere, 1 lingura zeama de lamaie, 4-5 crengute de cimbru, 4 felii piept de pui, sare, piper, 10 g unt topit, 1/4 l suc de mere, 1/4 l concentrat de carne de pasare (Knorr + apa), 1 lingura smantana, 2 linguri rase amidon (sau faina), 1 lingura mustar.
Mod de preparare: Se spala merele, se taie in doua, se indeparteaza partea lemnoasa si semintele, se taie felii mai groase si se stropesc cu zeama de lamaie. Cimbrul (proaspat) se spala, se alege si frunzulitele se toaca marunt. Se spala carnea, se zvanta, se sareaza, se pipereaza si se prajeste in untul incins cate patru minute pe fiecare parte. In untul in care s-a prajit carnea se calesc circa doua minute merele si cimbrul tocat. Se sting cu sucul de mere si concentratul de carne si se lasa sa dea cateva clocote. Se adauga smantana si amidonul, se lasa sa fiarba incet inca doua minute si pe urma se incorporeaza mustarul. Se introduc feliile de carne in sos si se servesc cu o garnitura de cartofi - piure sau prajiti.
DulciuriRetete celebre
Strudel vienez cu mere

Ingrediente (pentru 12 bucati): Pentru aluatul de strudel - 200 g faina, 2 linguri ulei (20 g), 1/8 l apa calduta, 1 varf de cutit sare. Pentru umplutura - 60 g stafide, 50 ml rom, 80 g unt, 100 g pesmet alb, 110 g zahar, 1 plic zahar vanilat, 1 kg mere acrisoare, 50 g nuca zdrobita, 1 lingurita scortisoara, coaja rasa de la 1/2 lamaie. In plus: 150 g unt topit, zahar farin pentru pudrat.
Mod de preparare: - Se framanta aluatul: Se pun intr-un castron faina, uleiul, apa si sarea si se amesteca pana ce se obtine o masa omogena; apoi se scoate aluatul si se framanta cu mana, pana ce devine neted si se desprinde de pe planseta. Se aduna, se face o sfera, se unge cu ulei, se baga sub un vas incins si se lasa sa se odihneasca circa o ora. - Se rumeneste pesmetul: Se inmoaie stafidele in rom circa 20 de minute. Se topeste untul intr-o tigaie, se adauga pesmetul si 10 g de zahar si se rumenesc, amestecand intruna. Apoi se scot pe o farfurie si se lasa sa se raceasca. - Se prepara umplutura: Se spala merele, se curata de coaja si se taie in opt. Se indeparteaza partea lemnoasa si semintele si se taie (pe lat) felioare subtiri. Se pun intr-un castron si se adauga stafidele inmuiate si nucile zdrobite. Se amesteca restul de zahar cu scortisoara si impreuna cu coaja de lamaie se incorporeaza in umplutura de mere si stafide. - Se-ntinde aluatul cu sucitorul: Se presara cu un strat subtire de faina un servet mare de bucatarie. Se apasa putin sfera de aluat, apoi se asaza pe servetul infainat si se intinde cu sucitorul pana ce se obtine un dreptunghi de circa 50x40 cm. - Se intinde aluatul cu mana: Se prinde aluatul pe dedesubt cu dosul palmelor infainate si se intinde cu grija dinspre mijloc spre exterior, pana ce dreptunghiul masoara circa 60x45 cm. Este suficient de subtire atunci cand se vede prin el modelul de pe stergar. - Se asaza umplutura: Se unge (cu o pensula) aluatul intins cu putin unt topit si se presara peste el pesmetul rumenit, lasandu-se de jur-imprejur o margine libera de circa 2 cm. Apoi se intinde pe toata suprafata umplutura de mere cu stafide. - Se ruleaza strudelul: Se incinge cuptorul la 200?C. Cu ajutorul servetului se ruleaza strudelul, incepand din capatul mai ingust pana la mijloc. Se indoaie spre interior marginile fara umplutura, pentru ca aceasta sa nu iasa, se apasa putin cu palmele si se ruleaza apoi pana la capat. - Se unge cu unt: Se asaza strudelul pe o tava unsa si se unge cu jumatate din untul (topit) ramas. Se baga la cuptor si se coace aproximativ o ora. Se scoate, se unge cu restul de unt, se lasa sa se raceasca circa 15 minute si se pudreaza cu zahar farin.