Balul omletelorSupa cu omleta
Ingrediente (pentru 4 persoane): 8 oua, 1 legatura patrunjel verde, 1 legatura codite de ceapa verde, sare, piper, 50 ml smantana groasa, 1 catel de usturoi, 1 ceapa mica (de arpagic), 1 lingura concentrat de carne de pasare (Knorr + apa), 1 cuisoara, unt.
Mod de preparare: Se bat ouale, se sareaza si se pipereaza. Se pune 1 l apa intr-o oala, se adauga concentratul de carne, usturoiul si ceapa taiate marunt, cuisoara si coditele de patrunjel verde tocate. Se gusta de sare si de piper, se pune pe foc si se lasa sa fiarba 20 de minute (dupa ce a dat in clocot). In ouale batute se incorporeaza 1 lingura de supa (din oala), smantana si se amesteca bine. Se pune o bucatica de unt la incins, se toarna ouale cu smantana in tigaie si se lasa sa se intareasca la foc mic. Cand e gata, omleta se ruleaza, se lasa sa se raceasca si, calduta, se taie felii. Se asaza in farfurii adanci sau in boluri, se toarna peste ele supa si se presara cu coditele de ceapa verde taiate rondele.
Oua scotiene
Ingrediente (pentru 2 persoane): 4 oua fierte tari, 250 g carne tocata (de porc), 1 ceapa mica rasa, 2 linguri pesmet, 1 ou (albusul si galbenusul separat), 1 lingura patrunjel verde tocat, sare, piper, nucsoara. Pentru prajit: ulei, o jumatate ceasca pesmet.
Mod de preparare: Se curata ouale fierte de coaja. Se amesteca bine carnea tocata cu ceapa, pesmetul, patrunjelul si galbenusul, se gusta de sare, piper si nucsoara si se imparte in patru portii. Cu mainile ude, se apasa in palma fiecare portie, in asa fel incat sa incapa oul, apoi se infasoara fiecare ou in tocatura. Se ung ouale astfel infasurate cu albusul usor batut, se dau prin pesmet si se prajesc in uleiul incins, circa 8 minute, pana ce devin rumene si crocante. Apoi se scot din tigaie, se lasa sa se scurga si se servesc calde.
Placinte de omleta cu cartofi
Ingrediente (pentru 4 persoane): 8 oua, 1 lingura smantana groasa, 4 cartofi (nefainosi), 2 cepe mici (de arpagic), sare, piper, ulei de masline, unt.
Mod de preparare: Se curata cartofii de coaja, se taie cubulete si se calesc - la foc mic - in uleiul incins, circa 25 de minute. Cu 5 minute inainte de-a fi gata, se adauga unt cat o nuca si ceapa tocata, apoi se da focul mai tare, ca sa se rumeneasca bine cartofii. Se scurg pe hartie absorbanta, se sareaza, se pipereaza si se pun deoparte. Se bat ouale, se adauga 1 lingura de apa, sare, piper, smantana si se amesteca usor cu cartofii prajiti. Se unge cu ulei o tigaie mijlocie (15 cm diametru) si din compozitia preparata se fac, pe rand, mai multe omlete mici (ca niste clatite). Se servesc fierbinti sau caldute.
Omleta cu jambon
Ingrediente (pentru 4 persoane): 8 oua, unt, sare, piper, 1 felie groasa de jambon crud, 1 legatura patrunjel verde, 1 ceapa mica (de arpagic), otet aromat.
Mod de preparare: Se curata ceapa, se taie marunt si se caleste 5 minute in putin unt. Se toarna peste ea cateva picaturi de otet aromat si se pune deoparte. Se bat ouale, se sareaza usor (jambonul este sarat), se pipereaza si se adauga 6 bucatele de unt (cat o jumatate de nuca fiecare). Se taie jambonul bucatele, iar patrunjelul - fasiute. Se incinge o bucata de unt (cat o nuca) intr-o tigaie, se toarna ouale batute si se adauga jambonul, patrunjelul verde si ceapa calita. Se lasa sa se intareasca omleta cam 6-8 minute, amestecand usor. Se serveste cu salata verde.Dulciuri
Omleta cu mere<b></b> Ingrediente: 5 oua, 1/4 l lapte, 3 linguri zahar pudra, sare, 4 linguri faina, 75 g unt, 50 g stafide, 5-6 mere.
Mod de preparare: Intr-un castron se amesteca galbenusurile cu zaharul pudra. Se adauga sarea, laptele (putin cate putin), apoi faina, 50 g unt topit (caldut), stafidele si merele, curatate de coaja si seminte, taiate felii subtiri. La urma se incorporeaza usor albusurile batute spuma. Se unge o tava cu restul de unt, se toarna compozitia si se baga la cuptor. Cand omleta s-a copt si s-a rumenit, se scoate din cuptor, se rastoarna pe un platou si se serveste fierbinte, pudrata cu zahar.