Forma maxima

Redactia
Trei feti cucuieti:. Pepenii si Bostanul. . Spre sfarsitul verii si inceputul toamnei, natura scoate din camarile ei cele mai puternice plante medicinale si alimente, pentru a ne ajuta sa trecem cu bine vicisitudinile sezonului rece care va veni. Acum, in ultimele zile de vara caniculara, pe campuri, i...

Trei feti cucuieti:
Pepenii si Bostanul

</b>
<b>S
pre sfarsitul verii si inceputul toamnei, natura scoate din camarile ei cele mai puternice plante medicinale si alimente, pentru a ne ajuta sa trecem cu bine vicisitudinile sezonului rece care va veni. Acum, in ultimele zile de vara caniculara, pe campuri, in vii si livezi apar cateva elixiruri de sanatate si tinerete, care se vor dovedi de un real folos celor care vor sti sa le foloseasca. Ultima "matura" detoxifianta a organismului din acest an o constituie fructele de toamna, in special pepenii si bostanii de toate felurile. Invitatii nostri de astazi, pe care ne grabim sa vi-i prezentam sunt: bonomul si generosul pepene rosu, parfumatul si imbietorul pepene galben si ultimul, dar nu cel din urma, dolofanul bostan. Trei frati cucuieti atat de cunoscuti si de consumati, incat adesea suntem tentati sa le ignoram valoarea vindecatoare, care vom vedea ca nu este deloc de neglijat. Cei trei isi merita apelativul de "maturi ale organismului", deoarece pot fi mancati in cantitati foarte mari. Prin ingerarea lor sunt introduse in organism cantitati impresionate de lichide, care spala ca un torent toxinele si, in plus, fiind intotdeauna consumate proaspete, au acea forta purificatoare, specifica alimentelor vii. Sa vedem in continuare ce pot face pentru noi aceste fructe, atunci cand sunt puse la treaba:
Pepenele Rosu

Miezul pepenelui rosu este un cocktail de apa (aproape 95%) si zaharuri naturale cu un gust extrem de agreabil, "condimentat" cu fel si fel de substante miraculoase, cum ar fi anumite enzime, acizi organici sau licopina, o substanta cu efect antioxidant si reglator imunitar. De aici rezulta si proprietatile sale terapeutice: continutul mare de apa il recomanda ca prieten al rinichilor si al aparatului urinar. Cu exceptia persoanelor cu insuficienta renala, tuturor celor care sufera de rinichi le este recomandata in aceasta perioada o cura de pepene rosu de minimum 10 zile. Enzimele si acizii organici (continuti mai ales in apropierea cojii, de unde si gustul acru - nu foarte agreat) au efecte de dezintoxicare puternica, ceea ce face ca pepenele rosu sa fie in mod special recomandat persoanelor cu un grad mai mare de uzura a organismului, batranilor, celor care au avut sau mai au o alimentatie incarcata de toxine. Pe scurt, o cura (de minimum zece zile) cu pepene rosu are efecte de dezintoxicare, de reglare hormonala si imunitara cu totul deosebite.
Cura de pepene rosu se face foarte usor, intrucat nu este nevoie de nici un fel de preparare suplimentara. Unii terapeuti recomanda sucul de pepene, dar acesta se oxideaza rapid si isi pierde in mai putin de un sfert de ora peste jumatate din potentialul curativ. Asadar, este indicat sa se manance pepenele ca atare, minimum doua kilograme pe zi. Se recomanda sa fie bine copt, dulce si sa nu se evite consumarea partii de miez din apropierea cojii. Aproape o treime din greutatea unui pepene este reprezentata de coaja, de aceea un pepene pentru o zi de cura trebuie sa aiba in jur de 3 kilograme. Mai ales in zilele foarte calduroase, se poate chiar dubla cantitatea de pepene consumata.Cateva indicatii ale curei cu pepene rosu:

•Acnee - Cura de pepene de 10-20 zile produce o dezintoxicare globala si, in plus, are anumite efecte reglatoare hormonale (asupra corticosuprarenalelor in special), putand face minuni in tratamentul acneei. Pe cat posibil, in paralel cu cura de pepene se va elimina din alimentatie carnea si alte alimente toxice. Extern, se va aplica zilnic tinctura de propolis pe zonele afectate sau cataplasme cu marul lupului (Aristolochia clematitis).

•Nefrita, pielita, pielonefrita - Se consuma cantitati mari de pepene intr-o singura repriza. Pe perioada curei (mai ales imediat dupa ingerarea pepenelui) se recomanda evitarea frigului si a curentilor de aer in zona salelor.

•Calculi renali (pietre la rinichi) - Se recomanda cantitati cat mai mari de pepene rosu. Inainte de cura si in ultimele trei zile se iau plantele care sfarma calculii renali, aportul de apa de la pepene ajutand la eliminarea lor. Plantele care maruntesc calculii renali sunt: frunzele de mesteacan (Betula alba), frunzele de merisor (Vaccinium vitis idaea), rasina de pini (Pinus sylvestris), boabele de ienupar (Juniperus communis). Mai ales daca am luat si plantele care sfarama calculii, 1-2 ore dupa ce am consumat pepenele vom tine pe zona rinichilor o sticla cu apa foarte calda.

•Reumatism - Cura cu pepene este un purificator puternic, care poate fi combinat foarte bine cu proceduri externe pentru vindecare, precum si cu gimnastica medicala recuperatorie. Se recomanda 12-20 de zile de cura de pepene rosu.

•Calculi biliari (pietre la bila) - Se iau seminte de pepene rosu si se usuca. Se dau prin rasnita de cafea si se ia in fiecare dimineata cate o lingurita din aceasta pudra, amestecata cu o lingura de ulei de masline. Se iau 10 zile la rand, dimineata, pe stomacul gol si se sta culcat 10 minute pe partea dreapta. Tratamentul dureaza trei luni, cate zece zile din fiecare luna, la intervale regulate. Reteta este foarte eficienta. In perioada tratamentului, se exclud prajelile, grasimile, alcoolul si cafeaua.

•Constipatie, colita de putrefactie - Se va consuma pepenele, toata portia, in fiecare dimineata pe stomacul gol, fara a manca apoi nimic vreme de minimum 4 ore. Prima masa va incepe apoi cu patru linguri de tarate de grau inmuiate in apa si, eventual, indulcite cu miere.
Precautii: La persoanele cu digestia dificila nu este indicata asocierea la aceeasi masa a pepenelui rosu cu alimente mai grele (prajeli, fripturi etc.) ori bogate in proteine (oua, carne), deoarece poate produce indigestie.

De Retinut: Atat pepenele rosu, cat si pepenele galben contin foarte putin sodiu si cantitati insemnate de potasiu. Din acest motiv, sunt indicate pentru reducerea cantitatii de sodiu din organism, ceea ce are efecte benefice asupra inimii si sistemului imunitar in special, cele doua fiind alimente de baza in asa-numitele regimuri hiposodice. Regimurile hiposodice (dintre care cel mai cunoscut ii apartine doctorului Gerson din S.U.A.) sunt miraculoase in tratarea unor afectiuni ca: ischemia cardiaca, hipertensiunea, cancerul in toate fazele si stadiile, anumite dereglari hormonale etc. Eficienta tratamentului creste mult, daca pe parcursul curei cu pepene este eliminata sarea de bucatarie, care va fi inlocuita cu un amestec din parti egale de cimbru, marar si patrunjel, uscate si macinate fin in rasnita de cafea.
Pepenele Galben

Este unul dintre cele mai parfumate fructe de la noi, fiind considerat in multe privinte mai puternic ca actiune terapeutica decat pepenele rosu. In plus fata de fratele sau descris mai sus, are un efect racoritor foarte puternic, o actiune reglatoare asupra apetitului (datorita substantelor sale aromate), precum si efecte vitalizante puternice.
Cura cu pepene galben se tine intocmai ca si cea cu pepene rosu, cu mentiunea ca, pentru a nu produce perturbari digestive, nu se va depasi cantitatea de 2 kilograme pe zi.
Sucul pepenelui galben sau, mai bine zis, nectarul - este mai rezistent la oxidare decat cel al pepenelui obisnuit. Nectarul se face foarte simplu, prin simpla zdrobire a miezului cu ajutorul unui mixer, putand adauga pentru indulcire 1-2 lingurite de miere, la o cana de nectar. Se consuma foarte proaspat, la cel mult 10 minute dupa preparare. In cura se beau 3-6 cani din acest nectar pe zi.Cateva indicatii ale curei cu pepene galben:

•Anemie, convalescenta - Se beau minimum 3 cani de nectar pe zi, cu o ora inainte de masa. Suplimentar, se iau in fiecare zi 2-3 lingurite de afine (Vaccinium myrtillus), uscate bine si maruntite.

•Constipatie - 1-2 kilograme de pepene galben, mancate in fiecare dimineata pe stomacul gol, actioneaza ca un veritabil piston, care curata foarte bine tubul digestiv. Daca simtim nevoia unui efect mai puternic, dupa o portie buna de pepene galben putem lua si cateva linguri de tarate de grau, inmuiate in apa.

•Anorexie, tulburari de apetit - Miezul aromat si racoros al pepenelui galben face minuni atunci cand este consumat inainte de masa. La acest remediu, doza face efectul: persoanele cu apetit slab vor mesteca foarte incet, tacticos, 1-2 felii de pepene galben cu minimum 10 minute inainte de fiecare masa; persoanele cu apetit foarte puternic vor consuma un kilogram de pepene galben la inceputul zilei si unul la pranz, fapt care va avea darul sa potoleasca senzatiile persistente de foame si sa micsoreze considerabil cantitatea de alimente consumate pe parcursul zilei.

•Boli de piele (dermatoze) - Efectul racoritor si antiinflamator al pepenelui galben il recomanda mai ales pentru bolile de piele cu manifestari violente, cum ar fi alergiile, dermatozele infectioase, insotite de usturime si mancarimi etc. Se face o cura de pepene galben de 10-12 de zile, timp in care sunt scoase din alimentatie carnea, grasimile si alimentele sintetice ori conservate. Pentru a intensifica procesele de vindecare, se ia de trei ori pe zi 1 lingurita cu varf de trei-frati-patati (Viola tricolor) pe stomacul gol, cu putina apa.

•Colagenoze - Se recomanda nectarul de pepene galben, baut in cantitati mari. Este un adjuvant foarte bun la tratamentele cu plante medicinale.

•Diabet -Prezenta in componenta pepenelui galben a unor elemente (cum ar fi potasiul, calciul) si a vitaminelor A, B, C ajuta la pastrarea echilibrului metabolic necesar in aceasta afectiune, protejand organismul de aparitia unor complicatii pe sistem nervos, arbore arterial, ochi si rinichi. Se consuma cantitati moderate de pepene galben in fiecare zi, pe parcursul sezonului.
Extern:

•Masajul cu suc de pepene galben are efect hidratant si calmant, fiind recomandat pentru tonifierea si redarea elasticitatii pielii, pentru tratarea alergiilor si a arsurilor usoare.

•Tenul ofilit sau iritat va beneficia de efectul hidratant si calmant al pepenelui galben. Se face masaj usor cu suc proaspat sau se pun felii subtiri de pepene galben pe fata si se tin vreme de 15-20 de minute.

•Inflamatiile si senzatiile de arsura de la nivelul pielii se trateaza rapid, aplicand felii subtiri de pepene galben, tinut in prealabil la frigider.

Dovleacul (Bostanul)

Este ingredientul celebrelor prajituri si placinte care se fac in sudul tarii, precum si un substitut al fructelor in timpul iernii (dovleacul copt are un gust care aminteste putin de cel al bananelor). Despre semintele sale se poate scrie un mic tratat de farmacie si dietoterapie, dar astazi ne vom ocupa de sucul sau, si el foarte eficient.
Sucul de dovleac se obtine la fel ca si cel de pepene galben, prin zdrobire cu mixerul electric, urmata insa de o filtrare prin tifon. Se consuma foarte proaspat, de obicei in combinatie cu mici cantitati din alte sucuri de legume. In Statele Unite, din sucul de dovleac se extrag o serie de substante introduse in suplimentele alimentare, cu care se trateaza cu succes o serie de boli, de la cancer la maladiile vasculare, considerate incurabile de medicina alopata. O reteta de toamna, considerata infailibila, pe baza de suc de dovleac este urmatoarea: intr-un pahar pe doua treimi plin cu suc de dovleac se adauga 2 linguri de suc de frunze de telina, 2 linguri de suc de catina, 1 lingura de suc de ceapa si 1 lingura de suc de usturoi. Acest amestec se bea cu lingura, de doua ori pe zi - un pahar dimineata si unul seara.Cateva indicatii pentru sucul de dovleac:

•Hemoragii oculare - Se fac cure indelungate cu suc de dovleac pur, 1-2 pahare pe stomacul gol, in fiecare zi. In paralel, se consuma in fiecare zi: 3 lingurite de afine (Vaccinium myrtillus), uscate si macinate, polen - o lingurita pe zi, hrisca, boabe de soia (eventual germeni de soia obtinuti prin tinerea boabelor in mediu umed, vreme de cateva zile).

•Maladii vasculare produse de diabet - Se bea amestecul de sucuri descris mai sus in cure de 21 de zile, timp in care se beau doua pahare pe zi.

•Cancer ocular si esofagian - Pe langa doua pahare din amestecul de sucuri descris anterior (baute zilnic), se tine un regim vegetarian 100%, cu cat mai multe cruditati. Tratamentul cu suc se face in unu-doua etape, a cate 21 de zile fiecare.

•Leucemie - In amestecul de sucuri de mai sus, in loc de ceapa se adauga 4 linguri de suc de sfecla rosie. Se tine in acelasi timp un regim cu cruditati (70%), vreme de minimum sase luni.

Ilie Tudor