Asii adolescentilor

Redactia
Mobilizare Muzicala pe Litoral. Vara aceasta, peisajul muzical al Litoralului nu a fost invadat doar de manele si slagare puerile programate obsesiv, ci si de o sumedenie de concerte. Desfasurate fie pe nava-scena a Festivalului "Callatis 2000", fie pe plaja sau in discoteci, live sau cu banda, zecil...

Mobilizare Muzicala pe Litoral

Vara aceasta, peisajul muzical al Litoralului nu a fost invadat doar de manele si slagare puerile programate obsesiv, ci si de o sumedenie de concerte. Desfasurate fie pe nava-scena a Festivalului "Callatis 2000", fie pe plaja sau in discoteci, live sau cu banda, zecile de concerte au adus in prim-plan muzica romaneasca de toate genurile. Cea mai fierbinte zi a fost 11 august cand, la aceleasi ore, la 10 km distanta, s-au desfasurat doua evenimente muzicale de anvergura.Chris Norman la "Callatis 2000"

Spectacolul a inceput cu prima editie a concursului de muzica pop "Steaua de Mare", la startul caruia s-au aliniat concurenti din 12 tari. Romania a fost reprezentata de Silvia Stefanescu, iar trofeul a luat drumul Israelului, castigat de Idit Halevy. Dupa acest concurs ces-a dorit a fi o consolare pentru disparitia "Cerbului de Aur", a venit randul recitalului primului mare star international prezent la Festivalul de la Mangalia. Chris Norman se intorcea in Romania dupa ce in 1983 concertase la Sala Palatului, ca lider al celebrului grup britanic Smokie. La Mangalia, multe din piesele sale au fost cantate cuvant cu cuvant de un public entuziast, fie ca a fost vorba de hiturile din perioada Smokie, de "Lady Midnight", "Some Hearts Are Diamonds", sau de alte succese solo ale sale. "Nu inseamna ca daca am multe piese lente sunt o fire exagerat de romantica", a declarat Norman in exclusivitate pentru "Formula As". "Mi se-ntampla deseori sa pun mana pe chitara si sa incing un rock n roll nu tocmai romantic. Am descoperit muzica de pe la 5-6 ani, ascultand discurile lui Elvis Presley, Lonnie Donegan, dupa care incercam si eu sa cant. A urmat explozia Beatles si am inceput sa cant la chitara in vremea adolescentei. Mi-am format o trupa, apoi a urmat Smokie, care ocupa o parte importanta in viata mea si cu care am amintiri minunate. Nu pot spune ca regret despartirea de ei, pentru ca la ora actuala, cu un singur membru fondator in trupa, Smokie este departe de formula sa originala."Concert-maraton la Vama Veche

La doar 10 km de Mangalia, in (deocamdata) cel mai boem loc de intalnire al celor aflati pe Litoral, Vama Veche, evenimentul "Mobilizare generala" astepta, dupa concursuri si jocuri de plaja, punctul cluminant: concertul. Luminile si boxele scenei de pe plaja au irupt putin dupa ora 21.00, o data cu aparitia trupei Pro Consul. Trecand cu rabdare peste serioase probleme tehnice, Vita de Vie si-a dus la bun sfarsit show-ul dinamic ce i-a facut pe multi sa-si abandoneze "locurile" din nisip si sa sara in picioare. "Pe noi nu ne intereseaza din ce parte a tarii sunteti, important este ca va aflati cu totii aici." Spiritele agitate de recitalul Vitei de Vie s-au calmat cu greu, insa la timp pentru a face fata unui regal. Doi instrumentisti geniali, un tambalist si un tobosar, echilibrati de un excelent basist, au dat nastereunei experiente muzicale de-o intensitate aproape de incandescenta. Solo-urile incendiare, ritmurile salbatice s-au contopit ca prin farmec intr-o muzica bine inchegata, ce fructifica teme folclorice romanesti, astfel ca trioul Ovidiu Lipan Tandarica (tobe), Marius Mihalache (tambal) si Laurentiu Horjea (bas) a fost revelatia concertului-maraton de la Vama Veche. Dupa concert, Tandarica ne-a marturisit: "Revin la Vama Veche dupa ce acum 30 de ani am cantat aici cu Rosu si Negru. Mi-a placut faptul ca la show-ul nostru nu au fost chiuituri continue, publicul ne-a ascultat. Noi nu avem hit-uri, ca celelalte trupe mari ale rockului romanesc, intre care suntem mandri ca am fost invitati. Am incercat sa aducem, prin solo-uri si improvizatii, parfumul anilor 70".
Din pacate, marile evenimente rock din aceasta vara nu s-au bucurat de prezenta formatiilor din provincie. Prestatia excelenta a clujenilor de la Nightlosers a aratat ca trupele din Ardeal si Banat nu sunt cu nimic mai prejos decat cele bucurestene. Preluarile ardelenesti ale unor piese clasice de blues, sunetele "de suflet" ale viorii, ritmul de petrecere si dialogurile picante intre cei doi chitaristi desculti, El Lako Jimi si Hanno Hofer au descretit fruntile si au adus bu-na dispozitie printre spectatorii ce s-au pus pe topait. "Da, ce sa-i faci, cantam si noi pe aici", a incercat Hanno un record al modestiei, ca raspuns la ovatiile publicului. Spectacolul de vineri noaptea a fost impartit in doua, "miezul" apartinand concursului Miss Vama Veche, ce a adus cu sine o surpriza placuta. 13 fete, alese de pe plaja, au reusit dupa numai o zi de pregatiri sa defileze cu nonsalanta si naturalete, fara gafe si balbaieli. Lucru care, din pacate, nu se poate spune si despre organizarea per total a show-ului.
Au urmat recitalurile a doua formatii la fel de celebre si iubite. Una dintre ele, de o longevitate impresionanta, canta insa pentru prima oara in Vama Veche si alta, infiintata acum trei-patru ani, se afla acolo ca si acasa: Holograf si Vama Veche.
Mai ramanea un ultim recital. Orele erau inaintate (trei noaptea), iar atmosfera - destul de tensionata. Pe scena tocmai se incheia o galceava penibila, intre neinspiratul prezentator si solistul trupei Vama Veche. Nici pe plaja lucrurile nu stateau foarte bine. Publicul nu s-a ridicat de fiecare data la stacheta impusa de evolutia artistilor si nu a reprezentat deloc genul de oameni pasnici si civilizati ce-si petrec vara la Vama Veche. In plus, ordinea a fost asigurata de un corp de jandarmi, mari amatori de filme cu Rambo, care nu au facut altceva decat sa toarne gaz pe foc si sa aminteasca de vremurile cand cei ce cantau sau dadeau prea tare din cap puteau ajunge la duba. In aceste conditii, se parea ca primul mare eveniment muzical din Vama Veche se va incheia cu un gust amar. N-a fost sa fie asa, pentru ca pe scena s-a rostogolit "valul ce se sparge de mal, intr-o mare de iubire", adica nimeni altul decat cel mai iubit grup rock al ultimilor 15 ani, Iris. "Buna dimineata, prieteni!", a tunat Cristi Minculescu. Explozia sa de vitalitate, forma de zile mari a lui Borobeica, Nelu Dumitrescu, Valter Popa, hiturile din toata istoria Iris au dat publicului sansa sa se revanseze si au creat atmosfera unui mare concert. "Atunci cand cantam la doua-trei noaptea avem posibilitatea sa vedem care-i standingul trupei, cine ramane pentru noi, care-s adevaratii suporteri ai Irisului." (Cristi Minculescu)
Concertul s-a incheiat cu o ora inainte de ivirea zorilor, insa in localurile din Vama Veche muzica nu se oprise: la "Mash" se dansa pe mese in ritmul anilor 70, iar la "Bibi" Vali Racila si trupa sa "Knock On Wood" aduceau un omagiu blues-ului acustic. De altfel, "Bibi" va gazdui cel de-al doilea eveniment important al verii la Vama Veche: Festivalul de Blues (21-27 august), la care vor participa Sir Blues (Botosani), Bega Blues Band (Timisoara), Hanno Hofer, Berti Barbera Group si, din Iugoslavia, Milos Krastic.Iulian Ignat
(Fotografiile autorului)