Bucatarie de vara cu cascaval
Carpaccio cu "aschii" de cascaval
Ingrediente (pentru 4 persoane): 400 g muschi de vita, 120 g cascaval proaspat, 1 lamaie, 150 ml ulei de masline aromat, 6 fire de patrunjel verde sau de busuioc, sare, piper macinat.
Mod de preparare: Se inveleste carnea cruda intr-o folie de plastic si se tine doua ore la congelator, ca sa se intareasca. Apoi se scoate, se taie felii foarte subtiri (transparente) si se asaza pe patru farfurii. Se stoarce lamaia, se picura sucul peste feliile de carne, pe urma se toarna peste ele si cate putin ulei de masline, se invelesc farfuriile cu folii de plastic si se mai tin vreo zece minute la rece. Inainte de a servi carpaccio-ul, pe fiecare farfurie se presara "aschiile" de cascaval (taiate cu un cutit foarte ascutit), patrunjelul sau busuiocul tocat, sare si piper.
Atentie! Uleiul aromat se poate prepara si in casa, in felul urmator: puneti uleiul intr-o sticla mai mica, adaugati cateva crengute de cimbru, cativa catei de usturoi zdrobiti sau frunzulite de busuioc si lasati sa se "marineze" circa o saptamana la loc ferit de lumina. Uleiul astfel "parfumat" se poate folosi si la salate, peste etc.
Legume cu turtite de cascaval
Ingrediente (pentru 4 persoane): 3 morcovi, 1 vanata, 1 radacina de fenicul (sau telina), 2 dovlecei mici, 1 legatura de ceapa noua, 3 catei de usturoi, 2 ardei, 1 lingurita cu varf de zahar, 100 ml ulei de masline, cateva crengute de cimbru, 60 g cascaval, 2 albusuri, 60 g unt, 100 g faina, sare, piper.
Mod de preparare: Se curata cepele si se taie in doua. Restul legumelor, spalate si curatate, se taie bucati si se calesc - impreuna cu ceapa si usturoiul intreg si necuratat de coaja - timp de 10 minute, in uleiul bine incins. Focul trebuie sa fie mic, iar legumele sa nu se rumeneasca. Se presara peste ele zahar, sare si piper si se amesteca. Se adauga frunzulitele de cimbru, se acopera cratita cu un capac si se mai lasa pe foc circa 30 de minute, pana ce se inmoaie legumele. Apoi se lasa sa se raceasca in zeama lor. Se incinge cuptorul. Se topeste untul (intr-o craticioara) si se amesteca repede, intr-un castron, cu cascavalul ras, faina si albusurile. Intr-o tava tapetata cu hartie pentru copt se pun cu lingurita gramajoare din aceasta compozitie si se apasa pentru a forma turtite rotunde. Se baga la cuptor si se coc aproximativ 10 minute. Se scot din cuptor si, cat sunt calde, se asaza pe o parte a sucitorului pentru prajituri si se lasa pana se racesc, ca sa se curbeze. Legumele se servesc reci (nu de la gheata), impreuna cu turtitele de cascaval.
Taietei cu dovlecei si cascaval
Ingrediente (pentru 4 persoane): 4 dovlecei mici, 400 g taietei, 80 g de cascaval (neras), 2 legaturi de busuioc, 3 catei de usturoi, 100 ml ulei de masline, sare.
Mod de preparare: Se spala dovleceii, se sterg si se taie fasii subtiri, cam de marimea taieteilor. Jumatate din cascaval se da pe razatoare, cealalta jumatate se taie "aschii". Pentru pesto: se curata usturoiul, se zdrobeste intr-o piulita (mojar) impreuna cu frunzulitele de busuioc (cateva se pastreaza pentru ornat) si cu cascavalul ras si se toarna uleiul putin cate putin, amestecand intruna ca la maioneza. Apoi se tine la frigider pana ce s-au fiert taieteii. Se pune apa cu sare pe foc, se introduc taieteii si se lasa sa fiarba doua minute, din clipa cand incepe apa sa clocoteasca. Se adauga fasiile de dovlecei si se mai lasa inca doua minute. Se scurg taieteii si dovleceii, se pun intr-un castron incalzit si se amesteca usor. Se orneaza cu frunze de busuioc si aschii de cascaval si se servesc cu pesto.
Rosii umplute cu... rosii
Ingrediente (pentru 6 persoane): 20 rosii mijlocii, 4 cepe de arpagic, 200 ml ulei de masline, 1 legatura de busuioc, zeama de la o lamaie, sare, piper macinat.
Mod de preparare: Se oparesc rosiile si se cojesc. La 12 dintre ele li se taie capacelul si apoi se scobesc usor cu o lingurita. Se da un praf de sare in interiorul lor si se lasa sa se scurga cu gura in jos, pe hartia absorbanta. Celelalte 8 rosii se taie cubulete, dupa ce s-au indepartat semintele (prin apasare). Se curata ceapa si se toaca marunt, iar frunzulitele de busuioc se taie fasii. Se pun rosiile taiate, ceapa si busuiocul intr-un castron, se toarna peste ele zeama de lamaie si uleiul, se adauga putina sare si se amesteca bine. Cu compozitia astfel preparata se umplu rosiile scobite, se pipereaza si se pun la loc capacelele. Se orneaza cu frunzulite de busuioc si se servesc asa, proaspat pregatite, pe un strat de salata verde.
Dulciuri
Compot de piersici cu trandafiri
Ingrediente (pentru 6 persoane): 6 piersici mari, 50 g petale de trandafiri (nestropiti cu insecticide), 1 lamaie, 200 g zahar pudra, 750 g iaurt sau branza dulce de vaci.
Mod de preparare: Cu o seara inainte, culegeti cativa trandafiri din gradina sau cumparati-i de la piata, dar cu specificarea sa nu fie tratati. Smulgeti petalele si taiati-le partea mai albicioasa de la baza, fiindca este amara (cu o foarfeca). Puneti petalele intr-un castron si acoperiti-le cu 500 ml de apa rece. Lasati-le la macerat peste noapte, vreme de 12 ore. In ziua cand preparati compotul, scufundati piersicile 30 de secunde intr-un vas cu apa clocotita, pentru a le curata de pielita mai usor. Scoateti-le samburii si taiati fructele in bucati potrivite. Strecurati cu grija petalele de trandafiri. Puneti-le intr-un saculet de tifon. Varsati maceratul de trandafiri intr-o craticioara. Adaugati zaharul, sucul si coaja rasa de lamaie, apoi petalele de trandafiri, cu saculet cu tot. Puneti totul la fiert 10 minute, pe foc mic. Adaugati piersicile. Lasati-le sa mijoteasca 15 minute. Lasati siropul sa se raceasca, apoi bagati-l la frigider. Inainte de a servi, strecurati siropul. Puneti in cupe iaurtul sau branza moale si dulce de vaci, bucati de piersici, si deasupra - cateva lin-guri de sirop. Serviti preparatul cat mai proaspat.