Din partea Asociatiei Difuzorilor de Presa din Romania
Nu instituiti monopolul in difuzarea de presa!
Asociatia Difuzorilor de Presa din Romania isi exprima ingrijorarea cu privire la efectele negative asupra difuzarii de presa ca urmare a actiunii declansate de Primaria Generala a Capitalei, de dezafectare a tonetelor si chioscurilor de comercializare a presei.
Pentru lamurirea autoritatilor care executa aceasta actiune, dar si a cititorilor de presa, facem urmatoarele precizari:
1. In difuzarea de presa functioneaza firme private, infiintate inca din anul 1990, care au contribuit decisiv la dezvoltarea presei independente si la ajungerea ei la cetatean, fara discriminari legate de orientarea publicatiei, reusind cu eforturi considerabile sa realizeze sisteme de difuzare care, dezorganizate prin masuri de genul celei desfasurate in Capitala, pot conduce la falimentarea lor.
2. Difuzarea de presa in Bucuresti si in marile orase se desfasoara in 99% din cazuri in regim de comert stradal, pe de o parte pentru a fi cat mai aproape de cititor, dar mai ales datorita constrangerilor economice (cheltuieli mari de transport, castiguri mici datorita volumului de vanzare pe zone sau locuri) si mai ales datorita chiriilor exorbitante ce se solicita pe spatiile comerciale din imobile, raportate la castig.
3. Cu exceptia S.C. Rodipet S.A., societate de difuzare de stat, si a catorva publicatii cotidiene cu "trecere" la autoritatile locale, care au reusit sa obtina, partial, "autorizatiile de construire" reglementate deLegea 50/1991, toti ceilalti difuzori de presa, persoane fizice sau juridice, nu au reusit acest lucru in zece ani de la infiintare.
In baza hotararilor consiliilor locale de sector si a regulamentelor de desfasurare a activitatii pe domeniul public de pe teritoriul sectoarelor, la eliberarea acordurilor de ocupare a locurilor publice, Primariile de sector nu au cerut autorizatia de construire si nu au eliberat la solicitarea difuzorilor de presa certificatul de urbanism, fara de care nu se elibereaza autorizatia de construire, motivand ca nu sunt necesare, fiind vorba de mobilier stradal amplasat pe sol, si nu de constructii. Astfel ca din vina exclusiva a autoritatii publice locale, singura in masura sa autorizeze functionarea in comertul stradal, toti difuzorii de presa au devenit posesori ai unor "constructii ilegale" amplasate legal pe domeniul public.
Avand in vedere aceasta situatie, cat si speta unicat in dreptul international de sanctionare a unui nevinovat in locul vinovatului probat, propunem ca pana la finalizarea acestor masuri, agentii economici, difuzorii de presa autorizati de Primariile de sector care au respectat intocmai conditiile impuse in ceea ce priveste mobilierul, amplasamentul si plata taxelor, sa poata functiona in continuare pe actualele amplasamente si sa fie sprijiniti in urgentarea procedurii de intrare in legalitate.
Continuarea actiunii de dezafectare, fara o analiza lucida in acest domeniu conduce la pierderi irecuperabile pe planul democratiei si al respectarii unor drepturi fundamentale, greu castigate in perioada postrevolutionara. S-ar putea crea un precedent periculos, facilitand instituirea monopolului in difuzarea de presa.
Monopolul in acest domeniu sensibil ar crea implicatii si riscuri incalculabile privind difuzarea preferentiala, la comanda, excluderea de la difuzare a publicatiilor incomode, cu efecte grave asupra libertatii presei si dreptului cetatenilor la informare, mai ales in acest an electoral.
Difuzorii de presa particulari din Romania sunt de buna credinta, vor sa functioneze in deplina legalitate si sa nu mai fie la discretia unui functionar corupt.
Credem ca Primarul General si aparatul Primariei nu au luat in calcul, la demararea actiunii, toate aceste consecinte.Asociatia Difuzorilor de Presa
din Romania