Asii adolescentilor

Redactia
Un eveniment de exceptie -. "Zodia Rock". - Festivalul de Muzica de la Mangalia, "Callatis 2000" -. Dupa ce in vara trecuta Festivalul de la Mangalia s-a desfasurat pe parcursul a sapte zile, anul acesta, "Callatis 2000" propune un tur de forte impresionant. In decurs de doua luni (de la 1 iulie la 1 s...

Un eveniment de exceptie -

"Zodia Rock"
- Festivalul de Muzica de la Mangalia, "Callatis 2000" -

Dupa ce in vara trecuta Festivalul de la Mangalia s-a desfasurat pe parcursul a sapte zile, anul acesta, "Callatis 2000" propune un tur de forte impresionant. In decurs de doua luni (de la 1 iulie la 1 septembrie), superba scena in forma de scoica, montata pe o nava din portul comercial Mangalia, gazduieste numeroase spectacole de umor si mai ales de muzica romaneasca, din cele mai diverse genuri.
La jumatatea lunii iulie, a fost randul rockului sa iasa la rampa, spectacolul "Zodia Rock" adunand laolalta, cu mici exceptii, cele mai in voga trupe ale momentului. A fost un adevarat triumf, la care au participat in egala masura organizatorul - Primaria municipiului Mangalia, artistii si cei aproximativ 10.000 de spectatori care au "invadat" digul, au dansat si au cantat pana tarziu in noapte, dupa ora doua, cand s-au auzit ultimele acorduri. Sonorizarea excelenta, jocul de lumini, publicul cald si civilizat (localnici, turisti si multi tineri marinari) au creat la Mangalia, vreme de cinci ore, imaginea unui show occidental, transmis, o saptamana mai tarziu, de canalul Romania 1.
Pe scena, diversitatea a fost mare. Au evoluat trupe noi (Foisorul de Foc, cu un pop-rock ce merita urmarit mai departe), formatii ce si-au facut un nume prin unul sau doua hit-uri(Pro Consul, Parlament), pentru ca finalul sa apartina trupelor mari ale rockului romanesc. Lor li s-au adaugat, prin imaginile de arhiva prezentate pe ecrane in timpul pauzelor dintre recitaluri, legendele Mondial, Rosu si Negru, Sfinx, Semnal M, Phoenix. Ideea a fost excelenta si, daca ar fi fost mai consistenta, ar fi putut acoperi dialogurile dezlanate, fara sare si piper, ale celor doi prezentatori: Dan Negru si Gabriel Cotabita.
Bere Gratis a fost prima trupa ce a starnit agitatie printre spectatori, care n-au stat mult pe ganduri si au inceput sa cante refrenele impreuna cu cei de pe scena. Scapati de stresul bacalaureatului, baietii de la Supermarket au produs o explozie de rocknroll si de melodicitate, ei fiind de altfel singurii care au avut curajul sa prezinte o piesa noua, "Primavara", ce s-a alaturat hit-urilor "O, ce n-as da" si "Te iubesc". Sarmalele Reci, intr-o formula noua, din care lipseste saxofonul, au ales "Tatiana", "Ana are mere", "Telefonul nu mai suna", adica piese de pe toate cele trei albume. Reactia publicului la recitalul sustinut de Directia 5 a confirmat faptul ca trupa se afla, poate, in cea mai buna forma de la infiintare.
De un frumos succes s-a bucurat si Taxi, care demonstreaza ca nu este doar o trupa de hit-uri radio, ci are si o excelenta prestatie in concert. "Criogenia salveaza Romania", "Aici sunt banii dumneavoastra" si mai noile "Jumatatea mea" si "Trag un claxon" (ce apar pe albumul cu acelasi nume lansat pe 21 iulie laMamaia) au starnit un entuziasm general si au facut ca distanta dintre scena si dig sa para mult mai mica.
Surpriza serii a fost prezenta "Holografilor", care initial nu apareau in program, dar care si-au delectat fanii cu un recital bazat pe slagarele albumului "Supersonic". Momentul culminat al concertului din 15 iulie l-a constituit, asa cum era de asteptat, finalul, ce a apartinut trupei Iris. "Imi revine marea onoare de a va prezenta una din marile voci ale lumii, doamna Felicia Filip", a anuntat dupa cateva piese Cristi Minculescu. Cei doi au cantat alaturi de Iris si de o parte a Orchestrei Filarmonicii din Constanta "Baby" si "De vei pleca", ca o avanpremiera a ambitiosului proiect de rock simfonic ce se va finaliza la inceputul lunii septembrie, la Cluj. Fulminantul show Iris a incheiat un eveniment de exceptie, un festival in care s-a cantat mai mult de 90% live. O gura de aer in adevarata intoxicatie de pacaleli, concerte playback care nu fac altceva decat sa strice atat cat a mai ramas din gustul consumatorului de muzica si sa-l indeparteze de placerea spectacolului, de atmosfera de sarbatoare. Iata cateva impresii oferite cititorilor nostri de cativa dintre protagonistii "Zodiei Rock".
Zoltan Andras
(Sarmalele Reci)

"Evenimentul a fost foarte bine venit, mai ales ca de multa vreme nu s-a mai tinut un concert rock cu atatea trupe. Publicul a venit in numar surprinzator de mare, iar noi ne-am simtit foarte bine pe scena, acolo unde sonorizarea a fost excelenta. Din pacate, mixajul Tv nu-i o meserie prea cunoscuta, asa ca, desi a fost mai bun ca de obicei, sunetul in transmisia Tv a lasat mult de dorit. Daca s-ar acorda mai multa atentie acestui aspect, nu s-ar mai recurge la playback."

</b>
<b>

</b><b>Mihai Georgescu
(Bere Gratis)

"Cam frigut la Mangalia. Ne-au mai incalzit publicul si bucuria de a ne revedea cu colegii rockeri. Ne-au impresionat organizarea foarte buna, modul profesionist in care s-au facut probele de sunet, pana a iesit totul bine, nu pe fuga, 10 minute, ca de obicei. Observ ca in vara asta se definesc clar genurile muzicale in concerte, nu se amesteca: pe de-o parte rockul, cantat in mare parte live, pe de alta dance, rap, hip-hop, cu banda. E loc pentru toata lumea."

</b>
<b>

</b><b>Dan Teodorescu
(Taxi)

"Un succes din toate punctele de vedere! Daca s-ar tine zece astfel de <<Zodii Rock>> pe vara, ar fi excelent. Publicul a fost absolut fenomenal, ce mai, o sarbatoare adevarata, realizata de profesionisti, de la organizatori la sunetisti si cameramani, un tur de forta preluat de Romania 1. Este fantastic ca se mai fac astazi astfel de spectacole live. Speram si noi sa reprezinte o revigorare a concertelor in direct, pentru ca altfel avem de suferit. Am refuzat de curand un concert prin zece orase din tara pentru ca organizatorii nu ne puneau la dispozitie instalatii profesioniste de sonorizare si ar fi insemnat sa facem playback. Noi din asta traim, din cantat, ne-a cam durut sa refuzam, dar nici asa sa ne discreditam in fata publicului nu merge. A, ca mai cantam o piesa-doua in spectacole televizate, aici n-ai de ales, dar atunci cand ai un concert propriu, mai ales de rock, lumea asteapta sa canti live."
Mugurel Vrabete
(Holograf)

"Nu cunosc numele primarului Mangaliei, dar il felicit pentru ideea sa, pentru organizare. Mangalia fusese exclusa pe nedrept din circuitul concertelor de promovare si merita un astfel de spectacol (cred ca 90% din spectatori au fost localnici). Lumea are nevoie de festivaluri, de evenimente, dovada Festivalul de la Sighisoara, care aduna un numar incredibil de oameni. Mi-au placut foarte mult imaginile cu trupele vechi, de la inceputurile rockului romanesc."Iulian Ignat
(Fotografiile autorului)