Relansarea cursei prezidentiale
</b>
<b>Nimic nu se aseamana in politica romaneasca din ultimii 11 ani sau din ultimii 150 de ani cu decizia presedintelui Constantinescu de a se retrage din cursa electorala, pentru obtinerea celui de-al doilea mandat prezidential. Este decizia unui presedinte in functie, care isi avea asigurata intrarea in cel de-al doilea tur de scrutin. Si care avea sanse enorme sa castige pana la urma, asa cum a facut-o si in 1996, cand a recuperat distanta care il despartea de primul clasat, Ion Iliescu, la fel ca si acum. Ca sa castige intr-o cursa cu fostul presedinte, actualul presedinte trebuia sa accepte cateva mari compromisuri. Cel mai mare compromis ar fi fost sa accepte o competitie electorala cu un candidat ilegal si nelegitim. Pentru ca actuala candidatura a lui Iliescu, precum cea din 1996, este neconstitutionala si ilegala.
Iliescu a avut trei mandate deja (din 22 decembrie 1989 pana in mai 1990, 1990-1992, 1992-1996). Chiar daca se interpreteaza totul intr-un mod ambiguu fata de valabilitatea retroactiva a Constitutiei din 1991, candidatura mai este ilegala si din punctul de vedere al Legii nr. 69 din 15 iulie 1992, privind alegerile prezidentiale. In aceasta lege se spune negru pe alb ca "nu pot candida persoanele care au fost alese de doua ori ca presedinte al Romaniei". Acesta este si principalul punct al actiunii pornite de Nicolae Stefanescu-Draganesti, presedintele Lado. Este clar ca trebuie reluata decizia Curtii Constitutionale din 1996, de pe vremea cand Iliescu era presedinte, si se va ajunge la invalidarea candidaturii sale ca fiind neconstitutionala si ilegala. Ea mai este si ilegitima, pentru ca ea contrazice ceea ce ne citea ("ultimul pe lista, cu voia dvs.") Iliescu la Televiziunea Romana Libera, in seara de 22 decembrie 1989, anume "Comunicatul catre tara al C.F.S.N.". In punctul 3 al programului anuntat atunci, care prevedea separarea puterilor in stat, schimbarea numelui tarii si alcatuirea unei noi Constitutii, se mai spunea "alegerea tuturor conducatorilor politici pentru unul, sau cel mult, doua mandate. Nimeni nu poate pretinde puterea pe viata". Daca ar avea vreo urma de onoare, Iliescu ar face si el un gest de noblete, acum cand a iesit din cursa principalul sau contracandidat, presedintele Constantinescu. Altminteri, el va asista la noua decizie a Curtii Constitutionale si nimeni nu va mai putea sa afirme ca ea a fost luata in favoarea presedintelui in functiune, pentru a-i usura acestuia castigarea unui nou mandat.
Mai exista un aspect pe care presedintele Constantinescu l-a scos in evidenta la intalnirea pe care a avut-o la Vila Lac 1 cu directorii din presa si analistii politici. Ar fi fost cam plictisitor ca romanii sa asiste, pentru a treia oara, la o confruntare in turul al doilea al alegerilor intre aceiasi competitori, Iliescu si Constantinescu.
Eliminarea lui Iliescu ar deschide perspectivele unei lupte pentru putere in Pdsr. Nimeni nu are sanse mai mari decat Adrian Nastase. Chiar daca "sforarii" din grupul Initiativa Social-Liberala, cei care au atras Pnl si ApR intr-o cursa folosind aceeasi momeala, ar veni cu propunerea Stolojan. Aceasta propunere ii putea parea interesanta lui Iliescu, pentru a-l mai tine pe margine pe Nastase, pe care il imping in fata grupului lupilor tineri si al nemultumitilor din Pdsr. Este greu de crezut insa ca - in absenta lui Iliescu - oricare alt candidat ar putea sa aiba sanse mari, acum cand adversarul nu va mai fi Constantinescu, al carui principal handicap in fata unui candidat pedeserist era ca devenise locul geometric al nemultumirilor populare.
Presedintele Constantinescu nu va mai avea nici o inhibitie in a face dezvaluiri importante cu privire la scandalurile mai vechi ("Firul rosu", "Incalcarea embargoului cu petrol impotriva Iugoslaviei", "Filiera franceza") sau mai noi. Si atunci, nu va mai putea fi acuzat de candidatul ApR, Teodor Melescanu, ca face campanie electorala murdara. Dar nici Melescanu nu va putea emite pretentii prea mari la presedintie. Este inutil sa mai spunem ca, indiferent cate zeci de candidati s-ar retrage din cursa, senatorul Corneliu Vadim Tudor nu are nici o sansa. Pe el il voteaza cei care nu judeca cu mintea si pentru care resentimentul tine loc de viata morala. Iata ca dintr-o data se curata locul, iar cursa prezidentiala se relanseaza.
Dintre candidatii ramasi in cursa, cel mai bine plasat si al carui nume nu a fost amestecat in scandalul "Filiera franceza" este Petre Roman. Insa pe partia libera lasata de presedintele Constantinescu se gaseste omul cu cel mai inalt nivel al increderii din ultimele luni - Mugur Isarescu. Fostul guvernator al Bancii Nationale a Romaniei si actualul prim-ministru va fi beneficiarul tuturor masurilor de redresare economica si de reforma pe care cabinetul actual le va lansa, fara frica de a mai afecta sansele cuiva. Pentru ca s-a intrat pe ultima turnanta si nu mai este posibila caderea guvernului pana la alegerile prezidentiale, Isarescu va fi in aceasta perioada omul politic cel mai curtat de partidele politice. Se vor bate pentru el nu numai "polul de dreapta" (Pntcd-Ufd-Ancd, plus Alianta Civica si alte organisme ale societatii civile care sprijina aceasta directie politica), ci si Pnl, care va incerca sa realizeze cuplul Isarescu-Stolojan. Este greu de spus daca fostii parteneri de Cdr si inca parteneri de coalitie vor ajunge la un consens, astfel incat sa sprijine acelasi candidat. Daca vor reusi, se vor salva impreuna. Se pare insa ca spiritul tot mai distructiv al lui Valeriu Stoica fata de vechile aliante (cuplat cu dorinta unei "constructii" politice catre stanga politica, unde el vede concentrate optiunile alegatorilor) va impiedica o asemenea recuplare.
Daca Pnl il va convinge pe Isarescu sa urmeze un traseu liberal (sau liberal-socialist), atunci "polul de dreapta" se va gasi intr-un mare impas. Fara o "locomotiva" de tipul Constantinescu sau Isarescu, "polul de dreapta" va trebui sa faca o optiune pentru un alt candidat, unul credibil. Altminteri, va fi in primejdia ca nici macar sa nu treaca de noul prag electoral pentru a intra in Parlament. Un posibil candidat ar fi fost Andrei Marga. Insa el a fost atat de marginalizata la ultimele alegeri interne din Pntcd, incat nu a intuit nimic din ceea ce se va intampla in aceste zile. Astfel, cu cateva ore inainte ca presedintele Constantinescu sa isi anunte retragerea din cursa electorala, el a adresat catre natiune un mesaj politic in care ii face praf si pe colegii de partid taranisti, si pe colegii de coalitie liberali. Scrisoarea i-a suparat pe multi. Un alt candidat cu sanse este ministrul taranist cu cea mai buna imagine in ochii opiniei publice, Constantin Dudu Ionescu. Dar nu se stie cum vor suporta ideea mai tinerii sai concurenti din partid, dupa ce i-au barat si drumul la ultima remaniere a cabinetului, cand presedintele Constantinescu l-a respins pe Dudu Ionescu in favoarea lui Isarescu. Un singur lucru este cert: dupa incertitudinea de pana acum, in care totusi puteam sa stim cine va intra in turul al doilea al alegerilor prezidentiale, acum nu mai stim precis nici macar cine ramane in cursa pentru primul tur al prezidentialelor. Si daca mai adaugam ca s-ar putea sa asistam la o decalare a alegerilor prezidentiale de cele parlamentare, nu mai poate nimeni sa afirme ca ne plictisim in Romania.Dan Pavel