Cosul cu targuieli

Redactia
Mancaruri cu ardeiSupa galbena de ardei. . Ingrediente (pentru 4 persoane): 2 cepe mici (de arpagic), 1 catel de usturoi, 1 kg ardei grasi (galbeni), 40 g unt sau margarina, 75 g linte, 150 g ciuperci, sare, piper, 2 lingurite Vegeta, 1/2 lingurita coriandru (macinat), 1 lingurita zeama de lamaie, 10...

Mancaruri cu ardei</b><b>Supa galbena de ardei

</b>
Ingrediente (pentru 4 persoane): 2 cepe mici (de arpagic), 1 catel de usturoi, 1 kg ardei grasi (galbeni), 40 g unt sau margarina, 75 g linte, 150 g ciuperci, sare, piper, 2 lingurite Vegeta, 1/2 lingurita coriandru (macinat), 1 lingurita zeama de lamaie, 100 g frisca batuta, 1/2 legatura marar, 1 varf de cutit ghimbir.
Mod de preparare: Se curata ceapa si usturoiul. Ceapa se taie marunt, iar usturoiul se preseaza sau se zdrobeste. Ardeii se spala si se taie bucati mai mari. Se incing 20 g de unt si se calesc toate legumele cateva minute. Se adauga lintea, 1/2 l de apa si Vegeta si se lasa sa fiarba - cu capac - circa 10 minute, la foc potrivit. Intre timp, se curata ciupercile, se taie felii, se prajesc in untul ramas, se sareaza si se pipereaza. Se condimenteaza supa cu sare, piper, coriandru si ghimbir, se adauga zeama de lamaie, dupa care se paseaza (prin sita). La urma de tot, se incorporeaza frisca batuta, ciupercile prajite si se presara cu frunzulite de marar verde.<b>Taietei cu pesto de ardei


Ingrediente (pentru 4 persoane): 3 ardei grasi rosii (eventual gogosari), 3 catei de usturoi, 1 legatura patrunjel verde, 1 legatura busuioc, 30 g migdale prajite si macinate, 50 g cascaval ras, 50 ml untdelemn, sare, piper, 2 lingurite boia dulce, 500 g taietei (eventual spaghete).
Mod de preparare: Se curata ardeii, se spala, se taie in patru si se dau prin masina de tocat. Se curata usturoiul, se rade, se spala verdeata, se scutura bine si se taie marunt. Se adauga migdalele, cascavalul si uleiul si se condimenteaza cu sare, piper si boia. Se fierb taieteii (sau spaghetele) in apa (multa) cu sare, circa 8-10 minute, se scurg si se amesteca cu pasta (pesto-ul) preparat anterior.
Ardei umpluti

Ingrediente (pentru 4 persoane): 4 ardei grasi (rosii). Pentru umplutura - 1 vanata, 1 ceapa, 150 g rosii, 1 legatura busuioc, 250 g carne tocata, 150 g orez fiert (50 g crud), 100 g branza telemea, sare, piper. Pentru sos - 1 cutie (285 g) rosii decojite, 100 ml suc de rosii, 100 g masline verzi umplute.
Mod de preparare: Se taie capacelele la ardei, se curata de nervuri si seminte, se spala si se lasa sa se scurga. Vanata spalata se taie cubulete, la fel si rosiile, dupa ce li s-au indepartat semintele (prin apasare). Se spala busuiocul, se zvanta si se toaca marunt. Se pune carnea la prajit intr-o tigaie fara grasime, apoi se adauga vanata si ceapa taiata marunt. Se ia tigaia de pe foc si se adauga rosiile, orezul, branza taiata bucatele si busuiocul tocat. Se umplu ardeii cu compozitia astfel preparata si se asaza intr-o cratita in care s-au pus la incalzit rosiile decojite impreuna cu sucul. Se acopera cu un capac si se lasa sa fiarba 30 de minute la foc potrivit. Se scot ardeii, se gusta sosul de sare si piper si se incorporeaza maslinele. Ardeii umpluti se servesc cu sosul de rosii cu masline si eventual cu o garnitura de orez.
Peste cu ardei la cuptor

Ingrediente (pentru 4 persoane): 2 ardei grasi galbeni, 2 ardei grasi rosii, 2 catei de usturoi, sare, piper, 1/2 legatura cimbru, 600 g peste file (salau, cod, merlucius), 2 linguri zeama de lamaie, 150 g smantana dulce, 150 g smantana acra, 2 lingurite boia dulce.
Mod de preparare: Se spala ardeii, se curata si se taie fasii subtiri. Se adauga usturoiul presat, sare, piper si frunzulitele de cimbru. Se amesteca bine compozitia, se imparte in patru si se asaza pe patru foi dreptunghiulare de pergament. Pestele, spalat si zvantat, se imparte si el in patru portii, se pune peste legume, se sareaza, se pipereaza si se stropeste cu zeama de lamaie. Se-aduna marginile foilor, se strang bine si se baga la cuptorul incins la 200?C. Se lasa 40 de minute si se serveste cu un sos preparat din smantana dulce si acra, sare, piper si boia dulce. Ca garnitura: orez.DulciuriClafoutis cu piersici

Ingrediente (pentru 6 persoane): 1 kg piersici galbene, 1 lamaie, 3 oua, 1 lingura faina, 2 linguri pudra de migdale (prajite si macinate), 100 g zahar, 1 zahar vanilat, 300 ml lapte, 20 g unt, 1 varf de cutit de sare. Pentru ornat - 2 linguri nuca de cocos rasa, 50 g coaja de citrice confiata (lamaie, portocala sau grapefruit).
Mod de preparare: Se incinge cuptorul la 180?C, apoi se unge cu unt o forma de tarta - de preferinta din Jena sau portelan. Se tin piersicile circa 30 de secunde in apa clocotita, se curata de coaja, se taie in doua, se scot samburii si se asaza in forma. Intr-un castron, se pune faina si se adauga pudra de migdale, zaharul, zaharul vanilat, sarea si coaja rasa de lamaie. Se incorporeaza apoi ouale - unul cate unul - amestecand cu telul si se toarna laptele putin cate putin, amestecand in continuare. Se toarna crema astfel preparata peste piersici, se baga prajitura la cuptor si se lasa 40 de minute. Cand este gata, se pudreaza cu nuca de cocos, se decoreaza cu fructe glasate si se serveste calduta sau rece.