Sub lupa

Redactia
Vara la mare. De cand se stie, romanul a fost in migratie interna sezoniera. Fie pleca de la sat la oras sa puna umarul la maretele ctitorii, fie viceversa, ca sa-si indeplineasca destinul de intelectual cu diploma de absolvire. In plus, romanul migreaza vara la mare si iarna la munte. Pentru ca vara...

Vara la mare

De cand se stie, romanul a fost in migratie interna sezoniera. Fie pleca de la sat la oras sa puna umarul la maretele ctitorii, fie viceversa, ca sa-si indeplineasca destinul de intelectual cu diploma de absolvire. In plus, romanul migreaza vara la mare si iarna la munte. Pentru ca vara nu-i ca iarna, romanii, eroi din tata-n fiu, prefera sa infrunte canicula cu pieptul gol. Asa ca, pe la inceputul lui iunie, tot romanul cu stare si dare de mana isi ia familia, isi incarca in valiza rufele si o carte pe care s-o tina pe fata, cand sta la plaja, si pleaca la mare.
Partea proasta e ca si hotii fac la fel. Acum cateva zile, politia din Constanta a prins o banda de opt hoti bucuresteni, veniti in schimb de experienta la mare. Abia apucasera sa prade cateva apartamente si masini. In statiunea Venus, un hot civilizat si cu simtul umorului a lasat pe gramada de boarfe, din care a extras cateva milioane de lei, un bilet cu o mustrare amicala: "Mai faceti si voi curat prin lucruri". A-ti lasa lucrurile de valoare in hotel este un act de naivitate sau de inconstienta, insa de mers, musai sa mergi la mare.
Fireste, nu acestea sunt distractiile cele mari de la mare. Sunt si altele. Un concurs de alergat in saci, un volei pe plaja, un mititel... Multi chiar asa isi imagineaza paradisul. Sa cante taraful zi si noapte, sa se traga focuri de artificii si sa fie cu totii putin chercheliti. Mai ieri, un italian si-a luat draguta descoperita pe nisip, a urcat-o intr-o barca alaturi de un taraf si au petrecut asa, cateva ore, ascultand cantonetele: "As da zile de la mine", "Magdalena", "Omor dusmanii cu cruzime" si altele. Tot pe o barca, ceva mai mare, pe nava amiral "Callatis" 2000, au cantat zeci de trupe de muzica lejera, in concursul "Hitul Marii", organizat la Mangalia. Petrecerea a fost pusa la cale cu tot tacamul, s-a cerut permisiunea zeului Marii, Neptun, invocat de cateva nimfete blonde, pentru a putea tropoti in voie pe scena improvizata de specialistii santierului naval local, semn ca industria noastra se tine bine. Primarul in persoana a spart o sticla de sampanie de nava, pentru a marca in chip festiv premiera.
Pentru a mobiliza spectatorii, organizatorii festivalului au imaginat un spectacol de tipul "Asta seara, altceva". Fiecare recrut sub pavilionul flotei divertismentului a fost invitat sa faca altceva decat face de obicei. Buna inspiratie. Nu cred sa fie cineva sa nu se fi plictisit de cutare cantaret sau de unii actori vestejiti de luminile reflectoarelor, inca de pe vremea proletcultismului. Destui sportivi au voce mai buna decat cantaretii de pe piata, multi actori stiu sa danseze mai bine decat dansatoarele care se agita la televizor, multi cantareti au mai mult umor decat monstrii sacri ai scenei bulevardiere. Poate si pentru ca, dupa cum spun analistii politici, lucrurile nu sunt inca bine asezate in societatea romaneasca. Din perspectiva neasezarii, cele mai zvapaiate sunt preturile. Acum cateva zile, am izbutit sa atrag o sirena la o discoteca. Era un moment de acalmie, in care nu se producea nici una din formatiile astea cu trei baieti si doua fete, sau invers, care nu stiu sa cante, dar fac atata zgomot incat izbutesc sa scoale si mortii pe o raza de 15 kilometri. Seara era promitatoare, sirena asijderea. Liniste, cer senin, inalt si plin de stele, marea calma, luna argintie, poezie curata ca lacrima. Ca lacrimile care m-au podidit cand am vazut nota de plata. 50.000 de lei doua cafele! Cum ziceau analistii politici, la noi lucrurile nu sunt tocmai bine asezate.N.C. Munteanu