Arome de vara din sudul Frantei- Nu exista mancatori mai mari de legume decat francezii. Vara, sub soarele si briza Mediteranei, incing adevarate festinuri cu vinete, ceapa, dovlecei si usturoi. Sunt simplu de preparat si extraordinar de gustoase. Va propunem sa le-ncercati -
Tian provensal
Ingrediente (pentru 6 persoane): 3 vinete, 3 dovlecei, 6 rosii, 3 ardei grasi (mai mici), 7 catei de usturoi, 1 lingura de ierburi (cimbru, rozmarin...), 200 ml ulei de masline, 12 masline negre, sare, piper.
Mod de preparare: Taiati felii vinetele, dovleceii si rosiile si caliti-le, pe rand, circa 5-6 minute in ulei de masline. Puneti-le sa se scurga intr-o sita sau pe hartie absorbanta. Sarati-le si piperati-le. - In trei linguri de ulei, caliti apoi timp de 5 minute ardeii intregi, curatati de seminte. Puneti sare si piper. - Luati un vas de Jena, frecati-l cu cativa catei de usturoi, apoi asezati alternativ cate-un rand de vinete, dovlecei, rosii si ardei. La mijloc puneti restul de catei de usturoi (intregi), stropiti legumele astfel preparate cu ulei de masline si asezati deasupra ierburi uscate. Incingeti cuptorul si lasati legumele circa 45 de minute sa se rumeneasca. Garnisiti-le cu masline si mai stropiti-le o data cu putin ulei cand le serviti. Se pot manca fierbinti sau caldute.
Peperonata cu legume si usturoi proaspat
Ingrediente (pentru 6 persoane): 2 vinete, 2 ardei grasi (unul rosu, unul verde), 3 dovlecei mici, 4 rosii, 3 cepe verzi, 1 capatana de usturoi, 1 ramurica de cimbru, 1 foaie de dafin, 1 lamaie, cateva fire de patrunjel, 200 ml ulei de masline, sare, piper.
Mod de preparare: Taiati cubulete vinetele, dovleceii si ardeii (fara seminte). Tocati marunt ceapa, curatati rosiile de pielita si taiati-le bucati mai mari. - In 100 ml ulei incins, caliti vinetele circa 8-10 minute, apoi puneti-le la scurs intr-o sita sau pe hartie absorbanta. - In 50 ml ulei incins, caliti intai dovleceii, apoi ardeii, circa 10 minute fiecare. Puneti-i la scurs, sarati-i si piperati-i. - Puneti sa se incinga intr-o cratita uleiul care a mai ramas impreuna cu cateii de usturoi (intregi), pe urma caliti ceapa vreo 3-4 minute la foc mic. Adaugati rosiile, cimbrul, foaia de dafin, sare si piper si lasati-le sa fiarba 15 minute. Varsati celelalte legume calite peste rosii si lasati-le sa mai fiarba 10 minute, amestecand usor, ca sa nu se sfarame. - Gustati de sare si piper, lasati-le sa se raceasca si bagati-le la frigider pana cand le serviti. Se consuma reci, stropite cu zeama de lamaie si garnisite cu rondele de lamaie si patrunjel verde tocat.
Ceapa murata in vin rosu
Ingrediente (pentru 4 persoane): 1 kg ceapa (marunta), 200 ml vin rosu, 50 g zahar pudra, 50 g unt, 1 lingura otet aromat, 2 linguri otet de vin, 1 legatura de verdeata, cateva cozi de ceapa verde, sare, piper.
Mod de preparare: Puneti cepele intr-o cratita impreuna cu untul, zaharul, vinul rosu, otetul de vin, 250 ml apa si legatura de verdeata si lasati-le sa fiarba 15 minute. Luati capacul si lasati-le sa fiarba mai departe, pana cand cepele sunt moi, iar in cratita n-au mai ramas decat aproximativ 200 ml de zeama. - Luati cratita de pe foc. Gustati de sare si piper, scoateti verdeata si adaugati otetul aromat si cozile de ceapa taiate felii subtiri. Cepele astfel preparate se servesc calde, ca garnitura la friptura de pasare sau porc, sau reci, langa o bucata de carne rece.
Ardei copti marinati
Ingrediente (pentru 6 persoane): 6 ardei (3 rosii si 3 galbeni), 4 catei de usturoi, 150 ml ulei de masline, cateva fire de patrunjel, piper.
Mod de preparare: Scoateti coditele de la ardei, taiati-i in doua si curatati-i de seminte si nervuri. Ungeti-i cu putin ulei si puneti-i la copt pe gratar (cinci minute pe fiecare parte). Puneti intr-un castron ardeii si usturoiul taiat marunt. Turnati peste ei restul de ulei si adaugati putin piper. Dupa ce s-au racit, acoperiti castronul cu o folie extensibila si lasati-i la marinat (la temperatura camerei) circa 3 ore. Cand ii serviti, presarati-i cu patrunjel verde tocat. Pot fi consumati ca aperitiv sau ca garnitura langa gratar.DulciuriInghetata cu branza de vaci si zmeura
Ingrediente: 20 g unt, 60 g zahar, 250 g zmeura, 60 g fulgi de ovaz, 250 g branza de vaci proaspata si smantanoasa, sucul de la o lamaie, o cutie de inghetata de zmeura sau vanilie.
Mod de preparare: Se pun intr-o tigaie untul, zaharul si fulgii de ovaz, pe foc mic. Se amesteca pana devin aurii. Se dau deoparte si se lasa sa se raceasca. - Se spala zmeura si se da prin mixer sau prin masina de tocat. Se pastreaza putina zmeura pentru garnisit. - Se amesteca piureul de zmeura cu branza de vaci si sucul de lamaie. (Cui ii place mai dulce, pune si zahar.) - Se adauga fulgii de ovaz prajiti, se amesteca toata compozitia usurel. - In cupe separate de sticla, se pun 2-3 linguri de inghetata si deasupra se toarna sosul de branza si de zmeura. Se garniseste cu zmeura ramasa.