Acasa

Redactia
Eveniment cultural la CernautiDezvelirea statuii lui Eminescu- Omagiul adus poetului nostru national de catre autoritatile ucrainene si romanesti i-a infierbantat pe nationalistii locali, care au proliferat declaratii incendiare: "Daca romanii nu se linistesc, regiunea Cernauti va deveni un Kosovo a...

Eveniment cultural la CernautiDezvelirea statuii lui Eminescu- Omagiul adus poetului nostru national de catre autoritatile ucrainene si romanesti i-a infierbantat pe nationalistii locali, care au proliferat declaratii incendiare: "Daca romanii nu se linistesc, regiunea Cernauti va deveni un Kosovo al Ucrainei" -

Anul International Eminescu a fost marcat joi, 15 iunie, in orasul tineretii sale, de un eveniment indelung asteptat de comunitatea romana: dezvelirea statuii Poetului. Au participat la aceasta emotionanta manifestare aproape 1000 de romani si ucraineni, personalitati culturale si politice din cele doua tari: Nikolai Fedoruk - primarul municipiului Cernauti, Teofil Bauer - guvernatorul regiunii, Ivan Slepnitki - presedintele Consiliului Regiunii, Arcadie Opait - presedintele Societatii pentru Cultura Romaneasca "Mihai Eminescu", Alexandru Cornea - ambasadorul Romaniei in Ucraina s.a. Din judetul Suceava au fost prezenti Mihai Grozavu - vicepresedintele Consiliului Judetean, Valica Gorea - subprefect, Petru Bejenaru - deputat, Ion Beldeanu - presedintele Societatii Scriitorilor Bucovineni si consilierii judeteni Mihai Iacobescu, Mihaela Vornicu, Mihai Ungurasu, Petru Stirbu s.a.
Opera din bronz, infatisandu-l pe Eminescu tanar si zvelt, de o frumusete incarcata de romantism si cu o carte deschisa in mana stanga, apartine sculptorului cernautean Dumitru Gorscovschi. Fondurile necesare lucrarii, in valoare de circa 10.000 de dolari, au fost asigurate de Administratia Regionala de Stat - Cernauti. Autoritatile locale au acordat acestui eveniment toate onorurile necesare, discursurile oficialilor prezenti fiind incununate in final de muzica fanfarei militare, iar pe acordurile celebrei "Balade" a lui Ciprian Porumbescu, la statuia lui Eminescu au fost depuse coroane si buchete de flori.
Totul parea sa ne duca la ideea ca Eminescu a devenit in sfarsit, la Cernauti, un simbol al prieteniei si reconcilierii dintre cele doua popoare, dar sarbatoarea romanilor si ucrainenilor prezenti la manifestare a fost umbrita de reactia unor nationalisti ucraineni. Ei au fluturat drapelul national, pe care au prins panglici de culoare neagra, in semn de doliu, si au distribuit manifeste antiromanesti pe care se putea citi: "15 iunie 2000 - ziua rusinii pentru bucovinenii ucraineni". Manifestul era semnat de 16 organizatii si partide nationaliste din Cernauti. Am stat de vorba cu unul dintre cei mai cunoscuti nationalisti ucraineni din Cernauti, G. Bratko, jurnalist la ziarul "Ceas", care ne-a declarat ca este total nemultumit de articolele unor nationalisti romani de la revista "Plai romanesc", ca Bucovina este pamant ucrainean si daca romaniinu se linistesc, regiunea Cernauti va deveni un Kosovo al Ucrainei.
Referitor la acest incident, poetul si jurnalistul Ilie Tudor Zegrea ne-a precizat: "Acest manifest ne arata ca nu putem spera intr-o concordie aici, ca acest monument va mai accentua crisparea din sufletele nationalistilor ucraineni, care nu pot auzi nici vorba romaneasca, nici de Eminescu. Ei au fost impotriva ridicarii acestui monument aici. Nu cred ca starea de lucruri se va imbunatati radical, chiar si dupa evenimentul de astazi".
Prezent la manifestare, cunoscutul academician Grigore Bostan ne-a declarat: "M-a impresionat mai mult chipul lui Eminescu si faptul ca totusi am castigat un loc unde romanii ar putea sa vina sa se uneasca, adica sa-si ierte pacatele in fata acestui monument al lui Eminescu. Sa arda impreuna inimile romanilor de pretutindeni, cum spunea Nicolae Iorga candva".
Deputatul romanilor din regiunea Cernauti, Ion Popescu, ne-a precizat cu acest prilej: "In primul rand, cred ca ati observat ca de sus, Bunul Dumnezeu nu ne-a lasat in pace, a picurat si El cateva lacrimi la acest monument, pentru ca in 15 iunie a plecat Eminescu in lumea celor drepti. Aceasta <<sfintire>> prin voia Bunului Dumnezeu demonstreaza ca a fi roman la tine acasa nu este o rusine, ci este o onoare. Cu toate ca niste nationalisti ucraineni protestau, foarte multi ucraineni de buna credinta din diferite partide politice, precum si administratie, au fost alaturi de noi. Ei se mandresc cu Eminescu, pentru ca orasul Cernauti a intrat in cultura universala prin intermediul sau".Constantin Severin

Din partea Clubului Roman De PresaForumul Presei Romane de Pretutindeni
Editia a doua, Bucuresti si Neptun, 7-11 iunie 2000Apel Pentru Eliberarea Grupului Ilascu12 iunie 2000

Noi, cei peste 100 de ziaristi romani - directori si redactori-sefi de publicatii si posturi de radio si televiziune - din 18 tari, facem un apel solemn catre presedintii, Guvernele si Parlamentele Romaniei, Republicii Moldova si Ucrainei pentru o interventie hotarata pe langa autoritatile autoproclamatei Republici Moldovene Nistrene, in vederea eliberarii patriotilor romani Ilie Ilascu, Andrei Ivantoc, Alexandru Lesco si Tudor Petrov Popa, incarcerati intr-o inchisoare de langa Tiraspol.
Luna aceasta se implinesc 8 ani de la arestarea lor, urmata de un simulacru de proces, prin care Ilie Ilascu a fost condamnat la moarte, iar ceilalti inculpati au primit pedepse insumand cateva decenii de incarcerare. De atunci, opinia publica mondiala a aflat despre acest episod crancen al existentei si rezistentei romanilor din Transnistria, parte componenta a Republicii Moldova, luata in stapanire de Armata a 14-a rusa (fostasovietica). Asa-zisa republica nistreana nu a fost recunoscuta de nici un stat suveran, dar declarata de Duma de Stat de la Moscova drept "zona de interes strategic geo-politic" pentru Rusia.
Tot de atunci, patriotii romani detinuti ilegal - frati ai nostri intru limba si credinta din Transnistria - suporta din ce in ce mai greu regimul de exterminare fizica si morala, familiile lor fiind supuse si ele prigoanei comuniste. Mai mult, Ilie Ilascu nu a avut voie sa participe la inmormantarea parintilor sai, decedati unul dupa altul, la putin timp. Ca si celorlalti membri ai grupului de patrioti romani, i se refuza un consult medical de specialitate, desi are dureri si probleme mari de sanatate.
Noi, ziaristii romani de pretutindeni, salutam demersul Curtii Europene a Drepturilor Omului de la Strasbourg, care la interventia Presedintelui Frantei, Jacques Chirac, din iulie 1999, a acceptat examinarea cazului Ilascu, deputat in doua legislaturi in Parlamentul de la Chisinau, intemnitat in propria-i tara. Totodata, suntem de acord cu propunerea ministrului de externe polonez pentru ca procesul "grupului Ilascu" sa fie repus pe rol in Polonia, ca stat neutru.
Fie ca apelul nostru sa gaseasca ecou in randurile oamenilor politici din lumea intreaga, pentru ca justitia sa faca dreptate eroilor-martiri, romani din sora noastra Basarabia.
Asa sa ne ajute Dumnezeu!Acord Privind Monitorizarea Si Mediatizarea Incalcarilor Drepturilor Omului Si Libertatii Presei In Zonele Locuite De Romani
- 10 iunie 2000 -

Luand cunostinta de gravele incalcari ale drepturilor omului in zonele locuite de etnicii romani, precum si de incalcarea libertatii presei, directorii si redactorii-sefi ai publicatiilor, agentiilor de presa, posturilor de radio si televiziune de limba romana sunt de acord sa initieze o campanie de monitorizare si mediatizare a tuturor faptelor de incalcare a acestor drepturi. Ei vor incuraja circulatia cat mai rapida a informatiei, cu respectarea normelor deontologiei jurnalistice. Speram ca astfel vom contribui la dezvoltarea valorilor democratiei si statului de drept in aceste zone, inclusiv la intarirea identitatii nationale romanesti.
Acest Acord a fost adoptat de participantii la a doua editie a Forumului Presei Romane de Pretutindeni, desfasurat intre 7-11 iunie la Bucuresti si Neptun.