Sub lupa

Redactia
Corigenta domnilor profesori. Timp de cateva zile, examenul de capacitate a pus pe jar populatia de 14-15 ani a tarii si a demonstrat ca nu mai e suficient sa treci prin scoala pentru a fi considerat scolarizat. Aproape ca nu exista judet care sa nu fi inregistrat mai mult de 15% esecuri la examen. C...

Corigenta domnilor profesori

Timp de cateva zile, examenul de capacitate a pus pe jar populatia de 14-15 ani a tarii si a demonstrat ca nu mai e suficient sa treci prin scoala pentru a fi considerat scolarizat. Aproape ca nu exista judet care sa nu fi inregistrat mai mult de 15% esecuri la examen. Ceea ce inseamna ca respinsii la examenul de capacitate, fie ca au subevaluat testele, fie ca nu erau pregatiti. A rezultat ca nici cadrele didactice nu erau foarte pregatite pentru examen, din moment ce au confundat doua piese de rezistenta ale literaturii romane, "D-l Goe" cu "Vizita". Din fercire, nu profesorii erau chemati sa dea examenul de capacitate.
In Bucuresti nu au fost admise decat 5% din contestatiile depuse - peste 1300. Una dintre lucrarile la literatura romana a facut deliciul juriului, desi nota de 2,50 nu a fost modificata. "Personajul Dan capitan de plai, a fost capitan pe o navigatie de pirati, care il luasera cu ei pe o insula din Venezuela. Personajul lui Alecsandri a avut chiar si legaturi cu indieni de natura germana, dar si cu legionari", scrie micul nostru Sadoveanu. "Cand se intorceau legionarii pasageri, Dan se pitise in spatele poporului. Dar pasagerii se suira la bordul vaporului si-l gasira pe Dan la bordul vaporului, era foarte constienti ca Dan capitanul bordelului navigal ii era rau", asa se incheie o pagina de epopee din istoria nationala, repovestita la examenul de capacitate. Din pacate, notele s-au dat conform grilei si nu au tinut seama de potentialul narativ al tinerelor loaze. Inspectorii au mai fost nevoiti sa raspunda si altor contestatii, legate de confluenta dintre Dunare, Volga si Sena, de canalul Bucuresti-Moscova si de Delta Dunarii, plasata de unul dintre candidati tocmai pe tarmul Atlanticului!!!
La antipod se afla fruntasii. O eleva din Iasi, unde promovarea a fost de peste 70%, a luat 10 pe linie, in vreme ce in Bihor, inspectorii se plang ca notele la examen au fost umflate, adaugand ca ar trebui ca si ei sa depuna contestatii pentru note prea mari, asa cum fac elevii pentru cele prea mici. La Craiova, o eleva a depus o contestatie in care afirma ca nota primita - 9,90 - este prea mica. La matematica si la istorie fetita obtinuse note maxime.
Cert este ca, pentru aproape o treime dintre elevii inscrisi la capacitate, examenul s-a dovedit un esec. De ce? Unii spun ca este vina copilului. Nu a inteles ca de acest examen depind inscrierea la liceu si, de ce nu, o etapa hotaratoare in viata lui. Altii pretind ca si familia avea datoria sa explice insemnatatea examenului, implicandu-se in educatia elevului. Altii, a caror voce nu se prea distinge, insa, in vacarmul general, afirma ca promovabilitatea scazuta la examen a fost pricinuita de gradul scazut de pregatire al profesorilor, de programele scolare inepte si, in general, de nivelul submediocru in care se zbate de multa vreme scoala romaneasca. In fond, cifra analfabetilor cu scoala este mult mai mare decat cea a celor care nu s-au scolit deloc. Iar daca privim in jur, citim unele ziare si-i mai si ascultam pe unii politicieni, constatam ca analfabetismul are proportii de masa.N.C. Munteanu