Bucatarie rapidaSupa de vara
Ingrediente (pentru 4 persoane): 500 g morcovi, 1 gulie, 500 g cartofi, 1 fir de praz, 2 linguri de ulei, 1 litru de apa fiarta cu Delikat sau Knorr, sare, piper, 2 cabanosi, o legatura de patrunjel.
Mod de preparare: Legumele se curata, se spala si se toaca marunt. Se calesc in ulei fierbinte. Se adauga apa fiarta cu Delikat sau cu Knorr, se potriveste de piper si sare, se pune la fiert vreme de 5 minute. - Separat, se prajesc cabanosii taiati in bucati potrivite (foarte putin, fara sa se rumeneasca) si se adauga in supa. Se mai lasa totul sa fiarba zece minute. Se presara cu patrunjel verde tocat.
Vinete italiene cu rosii
Ingrediente (pentru 4 persoane): 500 g vinete, 350 g rosii bine coapte, 2 ramuri de telina verde, 150 g masline verzi (fara samburi), 3 catei mari de usturoi (se pot pune si mai multi, dupa gust), 200 ml otet de vin, un varf de cutit de zahar, untdelemn, sare, piper.
Mod de preparare: Taiati coditele vinetelor, apoi taiati si vinetele-n rondele, sarati-le si lasati-le sa stea o ora. - Curatati usturoiul si caliti-l in untdelemn, la foc mic, vreme de 10 minute. Adaugati ramurile de telina taiate bucati, rosiile curatate de pielita si tocate marunt, maslinele, sarea si piperul. Lasati totul sa mijoteasca pe foc mic, vreme de 5 minute. - Treceti vinetele prin apa rece, stergeti-le intr-un servet absorbant, apoi prajiti-le in ulei incins pe ambele parti, pana se rumenesc. - Amestecati vinetele cu sosul de rosii si telina. Adaugati otetul si zaharul. Lasati sa fiarba pe foc potrivit, pana cand otetul se evapora. Sarati, piperati, asteptati ca preparatul sa se raceasca, apoi puneti-l pe un platou si bagati-l la frigider vreme de o ora, inainte de a-l servi. La masa, puteti presara deasupra putin parmezan sau cascaval ras.
Budinca de dovlecei pane
Ingrediente (pentru 4 persoane): 3-4 dovlecei tineri, 2 oua, putina faina, ulei pentru prajit, cascaval sau branza rasa, smantana, patrunjel verde.
Mod de preparare: Se curata dovleceii de coaja, se taie felii (circa o jumatate de centimetru), se sareaza si se lasa putin sa se patrunda. Se tamponeaza cu un servet, se dau prin faina si ou si se prajesc in uleiul bine incins (sa fie aurii). Se scot cu o lingura gaurita ca sa se scurga uleiul, apoi se asaza intr-un vas de Jena. Peste fiecare strat de dovlecei se presara cascaval ras sau telemea rasa. Se baga la cuptor si se lasa pana se rumeneste cascavalul (sau branza). Se servesc fierbinti, cu putina smantana si patrunjel verde tocat.DulciuriDeliciu cu visine
Ingrediente: 6 oua, 300 g unt proaspat, 300 g zahar pudra, 250 g faina alba, 2 pachete zahar vanilat, 1 cescuta rom si un varf de cutit de sare, 2 kg visine curatate de samburi.
Mod de preparare: Se freaca untul spuma, apoi se adauga zaharul, se freaca bine pana cand zaharul se dizolva, se pun galbenusurile de oua unul cate unul, zaharul vanilat, faina, romul si sarea. Se amesteca totul bine, apoi se adauga albusurile batute spuma. - Se unge tava cu unt, fara a se pudra cu faina, se toarna compozitia in tava si se intinde egal, apoi se pun deasupra visinele curatate de samburi. (Dupa ce s-au curatat visinele, trebuie lasate sa se scurga vreo doua ore in strecuratoare, peste o oala, ca sa nu se lase prea multa apa in prajitura.) Se coace la foc potrivit trei sferturi de ora. Se pudreaza deasupra, dupa gust, cu zahar vanilat.
Sufleu de caise
Ingrediente: 1 kg caise, 3 oua, 250 g zahar, coaja de la o lamaie, 2 linguri de rom.
Mod de preparare: Se spala caisele, li se scot samburii, se dau pe razatoarea mare. Galbenusurile se freaca cu 200 g zahar, se adauga coaja rasa de lamaie, se amesteca caisele rase, romul, albusurile de ou batute spuma cu 50 g zahar. Compozitia se toarna intr-un vas de Jena sau de pamant uns cu unt, se baga in cuptor la foc potrivit, vreme de 30 de minute. Cand este gata, se pudreaza cu zahar si se serveste cald. In locul caiselor se pot folosi si piersici.