Spectator

Redactia
Un mare prieten al Romaniei ne da curaj:. E.S. Jeronimo Moscardo. Ambasadorul Braziliei la Bucuresti"Romania nu trebuie sa fie modesta. Romania este o mare putere culturala". Excelenta Sa Jeronimo Moscardo, ambasadorul Braziliei in Romania, este unul dintre cei mai importanti oameni de cultura din tara...

Un mare prieten al Romaniei ne da curaj:
E.S. Jeronimo Moscardo
Ambasadorul Braziliei la Bucuresti"Romania nu trebuie sa fie modesta. Romania este o mare putere culturala"

Excelenta Sa Jeronimo Moscardo, ambasadorul Braziliei in Romania, este unul dintre cei mai importanti oameni de cultura din tara sa. A ocupat multe demnitati in stat, inclusiv aceea de ministru al culturii. La varsta de 60 de ani se afla la apogeul unei stralucite cariere diplomatice si publicistice. In cei patru ani de cand se afla in tara noastra, si-a cucerit renumele de "cel mai cultural dintre ambasadori", reusind sa imbogateasca limbajul diplomatic de la Bucuresti cu un cuvant simplu, dar prea putin uzitat in domeniu: iubire. D-l Moscardo iubeste Romania cu pasiune.
"Tranzitia? O fraza de dansii inventata..."

- Excelenta voastra, in mod paradoxal, legaturile dintre Romania si Brazilia sunt foarte puternice, in ciuda departarii care le separa. Ce sa gaseasca brazilienii la romani - un popor confuz, care pare a-si fi pierdut busola, strivit de o tranzitie dureroasa?
- Ce cuvinte grele si nedrepte folositi! V-as raspunde parafrazand un vers al marelui Eminescu: "Tranzitia? O fraza de dansii inventata...". Cred ca ideea de tranzitie a fost impusa din afara. Societatea romaneasca este matura si una dintre societatile cele mai sofisticate din punct de vedere cultural din lume. Vedeti, in momentul de fata, europenii doresc sa supuna Romania unui stadiu de candidatura, ca si cum ar trebui sa fie supusa unui examen, pentru a atinge nivelul de care ei se bucura acum. Acest lucru este scandalos, pentru ca Romania a construit structura intelectuala a Europei la inceputul acestui secol, actionand in centrul miscarilor intelectuale europene.
Dadaismul lui Tristan Tzara este una dintre cele mai importante miscari intelectuale europene, un protest contra banalitatii raului, impotriva razboiului si a lipsei de sens din viata cotidiana europeana. Exista la Paris un teatru ("La Hauchette") care prezinta incontinuu, de aproape 40 de ani, opera lui Eugen Ionescu. Acest lucru nu este intamplator; este un omagiu adus culturii romane. Din intreaga istorie a dramaturgiei universale, doar lui Shakespeare i se mai aduce un omagiu similar, de catre Teatrul "The Globe" din Anglia. Aceasta, in ceea ce priveste dramaturgia. In ceea ce priveste proza, il aveti pe Cioran, considerat un Nietzsche modern. Din alta perspectiva, imaginarul modern, inclusiv credinta care exista in randurile intelectualitatii occidentale i se datoreaza lui Mircea Eliade. Cei trei sunt giganti ai lumii, adevaratii creatori ai imaginarului modern. Si nu l-am numit pe Brancusi, despre care in Sua se spune ca este al doilea mare sculptor din istorie, dupa Phidias. Vedeti? Cum sa nu-si doreasca brazilienii sa cunoasca poporul care i-a dat pe acesti titani?
- Excelenta, data fiind, totusi, marea departare geografica, romanii nu stiu prea multe despre Brazilia, si nici brazilienii despre Romania, presupun. In afara, poate, de latinitatea limbilor pe care le vorbesc: portugheza si romana...
- Romanii au fost prezenti in Brazilia in doua momente esentiale: la dobandirea independentei culturale si la declansarea industrializarii! Brazilia isi datoreaza independenta culturala miscarii dadaiste, initiate, cum se stie, de romanul Tristan Tzara. Manifestul dadaist a fost arma pe care Brazilia a folosit-o impotriva Metropolei Coloniale, adica a Portugaliei. Ideea a fost de a rupe "lanturile", adica formalismul, si de a face ca Brazilia sa se brazilienizeze, sa se recunoasca pe sine ca tara. In privinta economica, se credea ca suntem condamnati sa ramanem o tara agrara, ca si Romania la un moment dat. Dar a dat Dumnezeu sa existe un mare roman, fost ministru de externe al tarii dvs. si un economist de talie mondiala: Mihail Manoilescu (1891-1950). Dupa traducerea, in 1932, a lucrarii sale geniale, destinata corporatismului integral si pur ("Noua teorie a protectionismului si schimbului international"), aceasta a fost pana in ziua de azi inspiratoarea dezvoltarii economice a Braziliei. L-am avut pe presedintele Vargas, care a condus Brazilia timp de 15 ani, exact in perioada lui Manoilescu - marele sau mentor. A urmat, apoi, presedintele Kubitschek, constructorul orasului Brasilia, al carui principal ministru, Furtado, a fost, de asemenea, un mare discipol al economistului roman. In fine, chiar si presedintele actual al Braziliei, F.H. Cardoso, este, intr-o oarecare masura, unul dintre discipolii marelui roman. Nu sunt, oare, acestea suficiente motive de iubire a brazilienilor fata de romani?
"Cel mai mare dusman al Romaniei este romanul"

- Fac parte dintre romanii sceptici. Sunt romanul nihilist si plangaret, investitorul la F.N.I. care nu mai crede in politica, in cultura, in valori romanesti. Nu mai cred in viitor. Vreau sa plec. Excelenta, va pot ruga pentru o viza?
- Constat ca cel mai mare dusman al Romaniei este romanul! Dar boala e trecatoare. Sunteti misteriosi cu totii! Romania nu trebuie sa fie modesta. Romania este o mare putere culturala. Tocmai de aceea este nevoie ca romanii sa ramana acasa, unde-si pot pune in valoare creativitatea culturala, tehnica, economica, inventiva. Tabloul nu este chiar atat de pesimist precum il prezentati. Din punct de vedere antropologic, fertilitatea si talentul romanilor socheaza. Intalnesti aici oameni care traiesc din plin, care incearca plenitudinea vietii. Si vreau sa va amintesc ca lumea, in ziua de azi, incepe sa nu mai traiasca din marfuri, ci din creatie intelectuala. Fiind la margine, Romania este avantajata. Aici se mai poate inca spune Eu, pe cand in centrul Europei, acest lucru nu mai e posibil; acolo a avut loc o mare eroziune, o masificare, o pasteurizare a personalitatii umane. Cultura europeana tinde sa devina un cosmar. De aceea trebuie sa vina romanii, sa vina Romania ca un trasnet, ca un soc benefic.
- Din nefericire, Romania este tinuta in anticamera, iar opinia publica damboviteana nu mai arerepere sau, cum ar spune Nichita Stanescu, a pierdut luna pe jos...
- Romania este tara cea mai bogata din Europa, atat din punctul de vedere al biodiversitatii, cat si al traditiilor cultural-artistice. Daca este tinuta in anticamera este o nedreptate pe care o va depasi prin forte proprii. Ca tara "ramasa in urma", Romania are inca suficiente energii pentru a alimenta Centrul, deoarece Romania are o mare experienta in a face istorie. "Vizitati-i" pe propriii dvs. inaintasi, luati incredere din faptele lor europene. Sau mergeti mai departe, la romanii din care va trageti. Ei au realizat un imperiu, o "uniune europeana" bazata pe cultura, nu pe moneda. Timpul, spun anglo-saxonii, inseamna bani. Nimic mai fals! Noi, latinii, spunem ca timpul inseamna viata! Lumea pietei monetare este o lume atat de primara, incat n-ar putea sa faca fata unui dialog cu lumea adulta. Andre Malraux spunea ca, daca s-ar trezi si ar vedea lumea moderna, cu televiziunea, cinematograful si bursele ei de valori, Platon ar crede ca a aterizat intr-o gradinita de copii. Iata de ce voi spune: sunt, desigur, benefice toate creatiile stiintei si tehnicii moderne. Europa Occidentala traieste cel mai bine din intreaga ei istorie. Are bani, dar ce va face Europa cu atatia bani? Japonia are mii de miliarde de dolari si, cu toate acestea, cine vrea sa fie japonez? Viata, nu banul este adevarata bogatie. Or, la acest capitol, Romania poate oferi proiecte de viata si chiar proiecte de fericire. Nu fericire de tip apusean (1.000.000 dollars tax-free), ci de tip rasaritean (miere si fiere). O viata fericita, spun romanii si vecinii lor, este o viata plina de evenimente. Nu ma sfiesc sa spun: Romaniei ii revine rolul de a recupera Europa pentru un proiect cultural. Nu sa-si investeasca toate energiile pentru a fi acceptata de Occident, ci sa intoarca acest proiect pe dos, amintindu-i Europei ca este nevoie de uriasa bogatie spirituala din Carpati.
"Un popor care nu se vede la televizor isi pierde identitatea"

Azi, ne aflam in perioada imperialismului cultural (dupa ce au decedat colonialismul, imperialismul economic, Revolutia Rusa, Marx etc.). Azi, invadarea mintilor este mai importanta decat invadarea teritoriilor. Deci, marele element de sustinere a Romaniei nu sunt tancurile, nu sunt avioanele, nu sunt soldatii. Marele element de sustinere a Romaniei trebuie sa fie producatorii de televiziune si de cinema. Pe aceasta cale, Romania trebuie sa "ocupe" strainatatea, dar si... propriul teritoriu. Atunci cand poporul roman se uita la televizor, trebuie sa-si vada chipul, si nu mereu pe cel al altora! Observati ca, in momentul de fata, Romania este amenintata fiindca romanii vad mereu chipuri straine. Un popor care nu se vede la televizor isi pierde identitatea! Cum sa te uiti mereu la Naomi Campbell, intr-o tara cu femei atat de frumoase? Este incredibil: aveti tot ce-i mai bun si mai frumos pe lume, dar oferiti altora si voua insiva ceea ce e mai rau. Pentru ca aveti prejudecati in favoarea a ceea ce este strain...
- Se poate oare schimba aceasta stare de lucruri?
- Fara indoiala. Si iata de ce: Europa se afla intr-un mare deficit de suflet. Iar Romania, tinuta de birocratii de la Bruxelles in afara portilor, pare a fi gata sa le deschida cu... forta. Cu forta uriasei ei diversitati culturale si spirituale, a proiectelor ei de viata dionisiaca. Romania trebuie sa stie ca, dincolo deportile la care bate cu atata insistenta (si mi se pare extraordinar ca face acest lucru), se afla fenicienii, birocratii care nu se gandesc decat la marfa si la constructia materiala. In conditiile in care Europa este un vis cultural, a ajuns dominata de administratori, transformand visul intr-un cosmar administrativ. Ei spun ca moneda este regina. Dar aceasta este deja o idee muribunda! Care nu mai seduce pe nimeni. Iata, ne aflam azi in pozitia de a castiga salariul fricii si acceptam o obedienta lipsita de respect. Dar nu putem crea un proiect atat de grandios, precum Proiectul European, fara entuziasm, fara iubire, fara pasiune. Romania are o mare misiune: aceea de a reinventa pasiunea pentru Europa.
- Admiratia dvs. pentru Romania este mai mult decat evidenta. Si, totusi, Excelenta, cum va simtiti aici, printre noi?
- Cred ca vechea pasiune a brazilienilor pentru Franta se va transforma in scurt timp in pasiune pentru Romania. Eu iubesc Romania, iar cand iubesti, nu studiezi; totul vine natural. In Romania ma simt mai brazilian si, daca vreti, mai... roman. Mai om. Ca pestele in apa.Ion Longin Popescu