Cosul cu targuieli

Redactia
Mancaruri usoare, de vara. Spaghete cu sos de sunca si verdeata Ingrediente (pentru 4 portii): 400 g spaghete, sare, 2 cepe rosii (150 g), 1 catel de usturoi, 100 g sunca, 20 g unt, verdeata (marar, patrunjel), 250 g smantana subtire, 2 galbenusuri, 2 linguri cascaval ras, piper.. Mod de preparare: -...

Mancaruri usoare, de vara
Spaghete cu sos de sunca si verdeata</b> Ingrediente (pentru 4 portii): 400 g spaghete, sare, 2 cepe rosii (150 g), 1 catel de usturoi, 100 g sunca, 20 g unt, verdeata (marar, patrunjel), 250 g smantana subtire, 2 galbenusuri, 2 linguri cascaval ras, piper.
Mod de preparare: - Se fierb spaghetele (al dente) in apa cu sare. Ceapa si usturoiul se curata si se toaca marunt, iar sunca se taie fasii subtiri. - Se incinge untul si se prajesc usor fasiile de sunca, circa 1 minut, amestecand incontinuu, dupa care se adauga ceapa, usturoiul si verdeata tocata si se lasa putin sa se caleasca. - Se toarna peste ele smantana si se lasa sa mai dea cateva clocote, apoi se ia cratita de pe foc si se incorporeaza galbenusurile amestecate cu cascavalul ras. Se sareaza, se pipereaza si nu se mai lasa la fiert ca sa nu se "branzeasca" galbenusurile. - Se scurg spaghetele si se amesteca cu sosul de sunca si cascaval. Inainte de a le servi, spaghetele se pot garnisi cu frunzulite de maghiran sau se pot presara cu cascaval ras.
<b>Salau cu sos tomat si busuioc


Ingrediente (pentru 2 portii): 1 ceapa, 2 catei de usturoi, 2 legaturi de busuioc, 2 linguri ulei de masline, 1 cutie cu rosii decojite (400 g), sare, piper, 2 fileuri de salau (a 150 g), zeama de la 1/2 lamaie.
Mod de preparare: - Se incinge cuptorul la 200?C. Se curata ceapa si usturoiul si se taie felii subtiri. Se spala busuiocul, se zvanta, se aleg frunzulitele si se toaca - mai mare - circa doua treimi din ele. - Se caleste ceapa in uleiul incins pana ce devine sticloasa, apoi se adauga usturoiul, se lasa si el putin sa se dunstuiasca si la sfarsit se pun rosiile din conserva, maruntite. Se dau intr-un clocot si se gusta de sare si piper. - Se intinde compozitia astfel preparata pe fundul unui vas de Jena, se presara deasupra busuiocul tocat si peste el se asaza fileurile de peste spalate, zvantate, stropite cu zeama de lamaie, sarate si piperate pe fiecare parte. - Se baga la cuptor si se lasa la fiert aproximativ 20 de minute. Se presara pestele cu busuiocul ramas si se serveste de preferinta cu paine de secara.
Piept de pui cu castraveciori murati

Ingrediente (pentru 4 portii): 2 oua, 600 g piept de pui (4 fileuri), sare, piper, 2 linguri faina, 1 lingura ulei, 2 castraveciori murati (100 g), 150 g smantana, 2 pahare iaurt (a 150 g), piper.
Mod de preparare: - Se fierb ouale tari (circa 10 minute), se baga sub un jet de apa rece, se curata de coaja si se lasa la racit. - Se spala fileurile, se zvanta intr-un stergar si se taie fasii late de circa 1 cm. Se sareaza, se pipereaza, se dau prin faina si se prajesc aproximativ 5 minute in uleiul incins. - Se taie ouale marunt, castraveciorii - cubulete, se amesteca cu smantana si iaurtul si se gusta de sare si piper. Sosul astfel preparat se serveste cu fileurile prajite, care se pot presara dupa gust cu marar verde tocat. Garnitura ideala: cartofii fierti.
Dulciuri
Tort cu capsuni

Ingrediente (pentru circa 12 felii): Pentru aluatul faramicios - 100 g unt, 50 g faina, 20 g zahar, 1 zahar vanilat, 1 varf de cutit de sare. Pentru blat - 2 oua, 2 linguri apa calduta, 90 g zahar, 1 zahar vanilat, 80 g faina, 20 g amidon (zeamil), 1/2 lingurita praf de copt. Pentru crema de capsuni- 750 g capsuni, 100 g zahar, 150 g iaurt (crema), coaja rasa si zeama de la o lamaie, 9 foi de gelatina, 200 g frisca. Pentru ornat - 500 g capsuni, 250 ml frisca, 1 zahar vanilat.
Mod de preparare: - Se framanta din toate ingredientele un aluat faramicios, care se intinde pe fundul unei forme (unse) de tort (diametrul 26 cm) si se apasa usor cu degetele. Se coace 15 minute in cuptorul incins la 200?C. - Pentru aluatul de blat se amesteca bine ouale cu apa, pana ce se fac spuma, se adauga putin cate putin zaharul tos si zaharul vanilat, batand intruna pana ce se dizolva, dupa care se incorporeaza faina amestecata cu praful de copt si amidonul (zeamilul). - Se scoate forma din cuptor si se toarna aluatul pentru blat (peste cel fraged) si se niveleaza. Apoi se coace alte 13-15 minute la 200?C. Se rastoarna pe un platou si se lasa la racit. - Se curata capsunile, se spala si se paseaza 400 g din ele. Restul se lasa deoparte. In piureul de capsuni se incorporeaza zaharul, iaurtul (crema), zeama si coaja rasa de lamaie si se amesteca bine. Apoi se adauga gelatina inmuiata, stoarsa si dizolvata si se pune la rece. Cand crema incepe sa se intareasca se introduce frisca, amestecand usor. - Se taie blatul in doua, se asaza iarasi o jumatate in forma de copt si se toarna peste ea crema de capsuni. Se acopera cu cealalta jumatate si se lasa doua ore la rece. - Jumatate din capsunile pentru garnisit se taie felii. Se amesteca cu frisca si se orneaza tortul. Se desface forma, se scoate tortul afara, se orneaza cu frisca spritata, felii de capsuni (pe margini) si capsuni intregi (pe toata suprafata).