Din invataturile unui fost primar de tara
Bolfa Clemente,
taran din comuna Maieru, jud. Bistrita-Nasaud"Mai oameni, cresteti cai, boi, marhai, faceti ceva sa nu ramana tara saraca!"</b><b>La 90 de ani, Bolfa Clemente este unul dintre cei mai batrani si mai "viteji" sateni din comuna Maieru, judetul Bistrita-Nasaud. Trait mai mult pe plaiuri, cu oile si marhaii (vacile), si muncind la padure, la fan si la stana, a ajuns la frumoasa varsta de azi pe nesimtite, "ca un tren cu bandaj pe roti, ce intra pe tacute intr-o gara inamica" (comparatia ii apartine). E "viteaz", adica e lucid si activ, iar Primaria il invita uneori la sedintele consiliului, in semn de recunoastere a fru-moasei sale experiente de primar si de consatean "din prima linie". Badea Clemente nu accepta sa fie doar spectatorul actiunii altora, ci doreste sa se implice, daca nu cu fapta, macar cu sfatul si cu intelepciunea sa de fost sef local al Frontului Plugarilor. Oamenii il asculta si il admira, deoarece "nu se inclina in partea nici unui partid". Tot ce vrea este "sa fie mai bine-n satul nostru si sa fie respectate legile din Monitorul Oficial". Unii vor spune ca e de moda veche, dar sunt destui cei care il privesc cu interes. Bolfa Clemente vorbeste tare, sacadat, melodios, cu pauze studiate."Nu mai candidez ca primar, dar am pretentii de la politicii actuali"</b> - Bade Clemente, se spune ca esti "cel mai politic om din sat". Lumea vine la dumneata cu jalbe, te opreste la iesirea din biserica, te cauta la adunarile electorale. Cum vine asta? In timp ce multi tineri stau deoparte si scuipa de pe pod a plictiseala, iar altii, apropiati de varsta dumitale, motaie pe prispa sau isi leagana picioarele pe bancuta din fata portii, "dragutul de Bolfa Clemente" (vorba unui vecin) nu are hodina si bate ulita in sus si-n jos, indemnandu-si consatenii sa iasa la vot si sa fie mai atenti la ceea ce se intampla in viata comunei. Chiar nu poti sa stai acasa?
- Nu, nu pot sa stau acasa!! Sunt om nervos, pentru c-am trecut cu greu prin toata alergatura asta de viata... Or zas oamenii ca sunt politic? Da di ce dracu ? Ca nu fac politica mare, numa unde trebuie... Ca lucrurile in comuna vreau sa mearga bine, iar noul primar va avea de a face cu mine daca nu se tine de treaba.
- Ai fost primar in anii grei de dupa razboi, cand regimul democratic isi traia ultimele zile in Romania. Orizontul atunci se inchidea; astazi se deschide. Iar dumneata vrei sa fii din nou in prima linie. Nu e o ambitie prea mare?
- Domne draga, in 45 am fost ales primar prin strigate: care tineti cu aista, care cu domnu de la Cluj, care cu Bolfa? Avand eu mai multe strigate, pe mine m-or ales, ca eram bogat si gospodar. Astazi? Iarasi sunt bogat si gospodar, dar nu mai candidez ca primar. In schimb, am pretentii de la politicii actuali. Ca ei nu stiu prin cate am trecut noi, inca de pe vremea bolsevicilor, cand eram pusi sa strigam "Traiasca domnul Stalin!".
- Dar atunci exista o mare traditie a administratiei locale. Cum au reusit comunistii s-o distruga?
- Iata cum: vin la mine detectivii de partid si spun: "Domle Bolfa, trebuie sa te primim membru de partid. Si pe notaras". Zac: eu nu cunosc ce-i aceea membru de partid (precum n-am cunoscut). "Aveti tren aici?", zac aceia. Avem. "Partidu-i masina, iar voi, plugarii, vagoanele...", au spus. Bine, zac, faceti ce stiti, eu am un program la Primarie si trebuie sa-l termin. Pe notaras, care n-o vrut, l-or tapat afara. Asa or facut si cu greco-catolicii, numindu-i ortodocsi cu forta. Iar in 50, desi intrasem in partid, m-or tapat si pe mine afara, ca eram bogat. Atunci s-or desfiintat primarii si prefectii si pretorii. Or adus in institutii numai sarantoci si grei de cap, sa-i puna pe tarani cu botu pe labe. Dar, oricat s-or straduit, n-or reusit sa infiinteze colectiva la noi in sat. Aici, cu toate faradelegile bandelor de comunisti, nu s-o reusit distrugerea proprietatii, adica a demnitatii populare.<b>"Ia-ti un batran consilier la Primarie; dar un batran dezghetat, nu unul nauc..."</b> - Intors ca sergent din razboi, am auzit ca ti-a placut sa dai ordine. Se cuvine sa fie primarul de azi autoritar?
- Mi-o placut sa dau ordine, da... Am fost om aspru. Iar la Primarie, ca dracu de aspru. Ce ti-am spus, sa se execute! Iar consilierii sa asculte si sa se conforme! Sa urmareasca Monitorul Oficial, acolo-s legile statului, nu facem de capul nostru. De aceea, cand ma uit la libertatea de azi, as vrea, mama mani-sa, sa fiu iarasi ce-am fost. Batar doua luni, sa-i pun pe astia la punct. Ca nu stiu sa fie barbati, se ascund in spatele legilor si nu pun frau coruptiei. Primaria este Casa comunala, unitate independenta de exercitare a puterii localnicilor cinstiti, unde nu te joci cu patrimoniul local si nici nu promiti verzi si uscate cui sta sa te asculte.
- S-au facut multe promisiuni in adunarile electorale recente din Maieru?
- S-au facut, iar unele in prezenta mea. N-am mai putut rabda si am cerut cuvantul: "Mai, fratilor, mai!... Nu va lasati dusi de laude. Ca, daca n-aveti bani, n-aveti din ce face. Sa-l alegem pe ala care arata a om capabil sa faca ce promite. Vedeti steguletele astea? De ce le fluturati, mai baieti? Cine vi le-o dat?V-o invatat cineva a grai alaturi de dansele? Nu va milogiti, mai flacai, nu va plecati vorbelor! Si nu mai spuneti ca primarul fura, daca nu stiti. Ca banul trece prin casierie, se jurnalizeaza, nu e de capul lui si la indemana persoanelor din Primarie".
- Cum a decurs campania electorala in comuna?
- A decurs fain, frumos. In fiestecare zi am fost la adunari, nu rugat de ei, ca nu ma milogesc la nimeni, ci precum singur am dorit. I-am spus fiestecarui candidat, admitand ca el castiga: "Ia-ti un batran consilier la Primarie; dar un batran dezghetat, nu unul nauc...". Si le-am mai spus satenilor, de la o tribuna a tuturor: mai, oameni, cresteti cai, boi si marhai! Arati pamanturile! Indemnati tineretul sa intre in agricultura! Faceti ceva, sa nu ramana tara saraca! Ca, spun drept, tinerii sunt in pericol. Prea multe scoli teoretice si prea putine agricole. Prea multi domni. Prea multi functionari. Prea multe ajutoare de somaj! Prea multi bani imprastiati pe nemunca.
- Dar tinerii au nevoie de ajutor, de orientare. Lor cum le vorbesti, bade Clemente? Are Primaria vreo obligatie fata de ei?
- Are. Sa le creeze locuri de munca. Dar sa le inchida mai intai casa aceea de noapte, descoteca... Noaptea, tinerii fac blastamatii... Pe vremea noastra, se dansa numa duminica, ziua, de la 2 la 7 seara. Dupa ora 8, nu era iertat sa mai stea tinerii pe drum. Cu viata asta de noapte se desfiinteaza tara.
- Dar ziua e cald, cum sa danseze?
- Nu ti teme; avem dugeana anume pentru dans, in parc... in aerul conditionat al parcului... Ca ma tot intreb: cine dracu o-nfiintat descoteca asta?<b>"Statul fabrica prea multi domni"</b> - Am aflat ca multi tineri spera sa ajunga consilieri la Primarie. E de bine?
- Consilierii sunt necesari, dar fara plata. Ii bine ca sunt tineri, dar trebuie si un batran printre ei. Gasesti acolo multi dascali si cativa scurti de coada care numai pentru bani se baga in hora. Legea ii rau intocmita; de ce sa le dai salarii? Cand slujba asta ar trebui sa fie onorifica, de drag, de mandrie. Consilierul sa fie mare gospo-dar, sa aiba bani, cai, oi, pamant. Statul nu e deloc zgarcit cu fabricarea domnilor si a salariatilor de la buget. Pe vremea mea era primarul, notarasul, casariul (casierul), contabilul si dobasul (tobosarul satului). Azi, sunt 13. La cate comune si orase are tara (iar la oras sunt mult mai multi), vistieria nu-i de mirare ca-i tot mai goala... Si Parlamentul, domle! De ce e atata piele de omacolo? Sa fie mai putinei o tara. Nu 400, dar ar putea sa fie si 150 sau 200. Nu sa clipoteasca acolo atatia si sa ia banii! Astia, domle, cu plati de pomana, ne duc tara-n ruina. In schimb, n-or dat pamantul si padurile comunale nici pana azi. Daca domnu Lupu ii om pentru tara, in schimb sunt unii, de-ai lui Petrea Roman, care se impotrivesc si nu-i bine. Daca nu schimba macazul, ei de la noi n-or mai capata voturi, batar ca Pd-ul are multi adepti in zona noastra.
- Ce veti face cu padurea? Nu se va distruge fondul forestier al tarii?
- Padurea? Tai de foc, de scanduri, fac casa la un baiat. O tai cu minte, ici-colo, ca se planteaza sangura, de natura. Data taranilor, padurea scapa de hoti. Nu ca acum, cand padurea statului este furata fara mila pe toata Valea Somesului si mai incolo, in tara.
- Cum era inainte de confiscarea padurilor?
- Tot asa o taiam, cu minte, selectiv. Casa asta doara ii din lemn, adus din padurea noastra, in 1952. Am construit-o cea mai mare si mai mandra in sat, ca am avut proiect de la inginer si i-am intrebat pe dascalii din sat cum s-o finisez, ca sa nu ma abat de la stilul comunei. M-au indrumat Barna Ionuc si Corut Silivan, oameni cuminti, in care te puteai increde. Astazi, cine sa te mai povatuiasca? N-ai vazut ca se pierde arhitectura taraneasca? Si asta este o cauza a Primarei, dar tare mult e neglijata din incultura candidatilor si lipsa lor de suflet. Pe unii i-am adus in curte si le-am aratat; le-am spus sa interzica noile constructii fara autorizatia de arhitectura traditionala, dar stie-i Dumnezeu daca or invatat ceva!
- Notiunile de arhitectura traditionala ar trebui sa fie obligatorii la depunerea candidaturii oricarui primar. Daca ai ajunge din nou in fruntea comunei, asta ar trebui sa faci, bade Clemente!
- Pai, oi face, numa pune-ma. Imi imbrac dintii in aur daca ma pui...<b>Ion Longin Popescu
Fotografii de Emanuel Tanjala