Cultura

Redactia
Eveniment"Rosu si negru" la Opera Nationala RomanaUltima premiera a Operei Nationale Romane din aceasta stagiune a fost baletul "Rosu si negru", in regia si coregrafia Alexei Mezincescu. Se poate spune ca aceasta premiera, conturata ca un mare succes, este o insumare de evenimente. In primul rand, e...

Eveniment"Rosu si negru" la Opera Nationala RomanaUltima premiera a Operei Nationale Romane din aceasta stagiune a fost baletul "Rosu si negru", in regia si coregrafia Alexei Mezincescu. Se poate spune ca aceasta premiera, conturata ca un mare succes, este o insumare de evenimente. In primul rand, este demn de toata cinstea faptul ca Opera Nationala gazduieste o lucrare originala romaneasca, autoarea fiind Livia Teodorescu, compozitoare si pianista, cu lucrari interpretate in tara si peste hotare. Conducerea muzicala a acestei premiere absolute apartine lui Rasvan Cernat, decorurile sunt concepute de Viorica Petrovici, iar costumele, un alt element deosebit al acestei premiere, de Adriana Grand.
Recunoscuta experienta de coregraf a maestrei Alexa Mezincescu a fost suportul realizarii unui spectacol coerent, cu o viziune scenica bine conturata.
De factura inedita este faptul ca personajele principale (Julien Sorel si doamna de R?nal) sunt interpretate de doi dansatori de factura diferita: Razvan Mazilu, care vine din dansul contemporan, si Corina Dumitrescu - din lumea clasicului. Insa talentul deosebit al celor doi artisti i-a adus la un numitor comun. "Colaborarea cu Razvan a fost perfecta, diferenta de formatie ca dansatori generand o comunicare artistica si intelectuala exceptionala", afirma Corina Dumitrescu, prim-balerina a Operei Nationale Romane. "Foarte dificil pentru noi, ca solisti, a fost faptul ca actiunea s-a petrecut intr-un timp scenic foarte scurt si nu am beneficiat de toate momentele din romanul lui Stendhal pentru un crescendo natural. Este un spectacol foarte bun, la care ii invitam pe toti cei care iubesc dansul clasic, acompaniat de dansul contemporan, dar ii invitam si pe cei care iubesc epoca romantica, sa vina s-o vada transpusa in muzicacontemporana."
Talentul exceptional al lui Razvan Mazilu, aici in ipostaza de dansator, artist complex, care adauga rolului subtilitati teatrale, face din Julien Sorel un personaj memorabil. In interpretarea sa, rolul Julien Sorel, ax al spectacolului, este compatibil cu orice mare scena a lumii.
Marturisesc ca am fost oarecum sceptic la gandul ca libretul "Rosu si Negru" este sustinut de muzica contemporana. Insa acum pot afirma ca acest spectacol nu este un experiment, ci o reusita. Cheia ne-o ofera insasi compozitoarea: "Am vrut sa abordez un subiect romantic, cu mijloace contemporane. Sa stiti ca este o provocare sa gasesti mijloacele care sa readuca lirism si stare, necesare pentru comunicarea cu publicul. Am incercat sa integrez ceea ce a acumulat limbajul modern si sa readuc in scena melodia si ritmul. Nu poti face experimente cu oameni care si-au incantat sufletul cu Verdi sau cu Puccini".
Directorul Operei Nationale, maestrul Rasvan Cernat, a declarat pentru "Formula As" ca: "Spectacolul este o noutate absoluta, montarea fiind realizata exclusiv din sponsorizari. <<Rosu si negru>> a fost gata intr-un timp record, in mai putin de o luna si jumatate".
In ciuda rastimpului scurt de pregatire a spectacolului, "deconspirat" de maestrul Rasvan Cernat, nu se poate sa nu fie remarcata omogenitatea ansamblului, straduinta de a da individualitate personajelor secundare. Un element distinctiv, de asemenea, il reprezinta creatia Monicai-Alexandra Petrica in rolul Mathilde de la Mole.
Stralucirea spectacolului este data si de faptul ca Viorica Petrovici a realizat decoruri simple, incarcate de simboluri, iar Adriana Grand a conceput costume superbe, de un fast potrivit cu prima scena lirica a tarii, atat pentru solisti, cat si pentru ansamblu. Spectacolul a beneficiat de prezenta contratenorului Romeo Vasut si a sopranei Mihaela Stanciu, precum si de Corul de barbati al Operei Nationale.Claudiu Ionescu

Monologuri Cu ScriitoriAdrian Popescu
- Poet, eseist, redactor la revista "Steaua" din Cluj

"A fi scriitor astazi inseamna a trai o conditie materiala precara, a demonstra eroism cotidian, credinta si speranta alaturi de iubire. Ultimul meu volum de versuri, <<Fara varsta>>, aparut in 1998, era o rememorare a etapelor adolescentei si maturitatii, confruntate cu sentimentul iubirii, cu efortul de purificare a sentimentelor, o trecere de la erosul profan la erosul spiritualizat. De-atunci... n-a mai aparut nimic altceva.
In luna februarie a acestui an, Consiliul Uniunii Scriitorilor a hotarat ca din noiembrie sa preiau conducerea revistei <<Steaua>>. Imi propun sa realizez o innoire a profilului ei, o restructurare a anumitor rubrici si, mai ales, un aflux de energie tanara, de care avem atata nevoie.
Din fericire, mai am parte si de bucurii nesperate, cum este si viitoarea mea participare la Literatur-express 2000, o lunga calatorie cu un tren al literaturii, organizata de scriitorii germani, de Unesco, impreuna cu Uniunile Scriitorilor din tarile participante.
Acest tren fabulos va trece prin numeroase orase europene si va reuni scriitori din mai multe tari, care vor parcurge impreuna 7000 de kilometri. Plecarea este din Lisabona, in 7 iunie, si trenul va strabate Portugalia, Spania, Franta, Germania, Tarile Baltice, Rusia si Ucraina, pentru ca sa revina la Berlin, la 18 iulie.
In tot acest timp, vor avea loc recitaluri, dezbateri, mese rotunde despre poezie. Imi imaginez de-acum animatia si discutiile din timpul calatoriei, ma bucur de-acum ca-i voi reintalni pe poetul german de origine romana Richard Wagner, pe basarabenii Vitalie Ciobanu si Vasile Girnet, pe maltezul Oliver Friggeri si pe atatia altii inca.
La Paris, Lille, Madrid, Leningrad, Riga, grupul de scriitori care vor recita in piete, vor atrage cu siguranta multi spectatori, iubitori de poezie.
Sunt fericit sa fac aceasta calatorie impreuna cu prietenii mei, Nicolae Prelipceanu si Andrei Bodiu, mai tanarul poet brasovean. Acest extraordinar voiaj - un poem de Blaise Cendrars - sper sa ne aduca autentice contacte umane, peisaje nebanuite si trairi comunitare adevarate. Despre toate acestea, vom vorbi la intoarcere."
A consemnatSanda Anghelescu

Pop-Rock
Muzica, sa cante muzica!

Intram in vara cu toate fortele muzicale angajate. Pe toate plaiurile mioritice rasuna cantece, de la folclor la hip-hop, dupa posibilitatile sau gusturile candidatilor la primarii. Benefica perioada pentru muzicieni, benefica si pentru popor, sa-si mai indulceasca pe gratis viata stresata de atatea socuri de toate felurile. Primele echipe ale Radioului national au plecat pe litoral pentru Radiovacanta, formatiile noastre isi negociaza si ele contractele cu patronii ce pregatesc vacantele noastre.
Dar mai inainte de exod, parca pentru a incheia apoteotic un sezon muzical deosebit de fertil, a fost acest week-end prelungit, plin cu evenimente la care bietul, si totusi, fericitul cronicar muzical trebuia sa ia parte. Sa le amintim doar...
Vineri seara, la Casa Eliad, casa de suflet a lumii folkului si nu numai, s-a lansat albumul "The Very Best Of Valeriu Sterian". Selectate dintre cantecele lansate in peste 25 de ani de prezenta continua in viata muzicala si sociala, cele 18 piese nu includ "Balada celor cinci cai colorati", piesa de suflet care, pentru mine, nu este egalata decat de "Ziua bradului de noapte" a lui Dorin Liviu Zaharia. Lume multa, lume buna, prieteni, atmosfera decenta si certitudinea ca numai arta te ridica deasupra vicisitudinilor vietii.
Sambata dimineata a fost conferinta de presa a lui Goran Bregovic, un foarte serios si profund interlocutor in tot ce ne-a spus, ocolind cu tact unele intrebari mai putin dibace. Iar seara, la Sala Palatului, Dan Chisu si Dakino si-au sarbatorit cei zece ani de indrazneli si inedite evenimente la noi, cu un regal din "Cantece de nunta si inmormantare". Si pentru noi, cei mai mult sentimentali si mai putin snobi saupragmatici, mandria de a fi balcanici.
Tot vineri au inceput cele trei seri si nopti ale Propagandei ProFm, concertele de hip-hop, dance si rock. Excelenta si rar aplicata ideea de a prezenta genurile separat, ca dupa cate vad si stiu, fanii acestora sunt la fel de pasionali si exclusivisti, precum lumea politica autohtona. Si un regret: mai toti prezentatorii, ca si la cele 12 ore de concert de acum doua saptamani, la lansarea canalului Mcm romanizat, striga si urla tot timpul in microfoane. E de mirare ca oameni de radio si televiziune nu stiu sa foloseasca pe scena obiectul, sa pregateasca atmosfera si intrarea trupelor.
Marti, Liliana Menadi a inaugurat noul spatiu cultural, Senia Center (str. Ion Campineanu nr. 26), care va fi loc de intalnire al consumatorilor de muzica cu distributia si tehnica de show-business, asa cum ne-a obisnuit si la Galeriile Muzica, deschise anul trecut pe Luterana. Nu numai feministele pot fi mandre cu succesul Lilianei intr-o lume dominata de barbati. Au fost invitati si sarbatoriti cei care isi aveau ziua de nastere in aceste zile: Monica Anghel, Nicu Alifantis, Angela Galanton (una dintre cele trei frumoase din "Galax") si Senia Menadi, care inca la gradinita fiind, isi poate silabisi numele de pe firma.
Miercuri, la Hanul lui Manuc, Ducu Bertzi si-a lansat "Sufletul meu", album de maturitate si alinare pentru sufletele noastre.
Joi, eh, joi, trebuie sa predau materialul la redactie, cu bucuria ca aceasta adevarata explozie a muzicii romanesti exista si ca ea va continua si din toamna, cu gandul ca in curand pasarile noastre cantatoare vor putea fi vazute si ascultate numai pe micile ecrane, de la mare.Aurel Gherghel