Cosul cu targuieli

Redactia
Cartofii noi. - Rozalii, galbiori, cu pielea ca de matase, cartofii noi sunt cele mai fragede alcatuiri ale verii. Cu conditia sa stim sa-i gatim, se transforma in trufanda, asa mititei si modesti cum par -. Painisoare italienesti din cartofi. Ingrediente (pentru 12 bucati): 125 g cartofi fainosi, sar...

Cartofii noi
- Rozalii, galbiori, cu pielea ca de matase, cartofii noi sunt cele mai fragede alcatuiri ale verii. Cu conditia sa stim sa-i gatim, se transforma in trufanda, asa mititei si modesti cum par -
Painisoare italienesti din cartofi

Ingrediente (pentru 12 bucati): 125 g cartofi fainosi, sare, 300 g faina, 1/2 pachetel de drojdie uscata, 1/2 lingurita de zahar, 50 g rosii uscate in untdelemn (se gasesc in comert), 1 legatura de busuioc (facultativ), 2 lingurite de chimen pisat, 50 g sunca presata, 150 g mozzarella sau cascaval moale, putina faina pentru tava de aluat.
Mod de preparare: Se pun cartofii cu coaja la fiert in apa sarata. Cand sunt fierti se scurg, se curata de coaja si se zdrobesc cu o furculita. · Se amesteca bine cu 250 g faina, drojdia, 1/2 lingurita de sare, 1/2 lingurita de zahar si 125 ml apa. Se acopera cu un servet si se lasa sa creasca vreme de doua ore, la loc cald. ¸ Se scot rosiile din untdelemn, se storc intr-o sita si se taie marunt. Busuiocul verde se toaca marunt, se amesteca si cu jumatate din chimenul pisat, cu restul de faina si se incorporeaza in aluat. - Sunca si mozzarella (sau cascavalul) se taie cubulete. Cu mainile infainate, se imparte aluatul in 12 portii si se preseaza pe tabla de prajituri. Se umple fiecare bucata cu restul de chimen pisat, cu sunca si cascavalul, se aduna la gura ca o punguta si li se da forma de painisoare. Se pun intr-o tava pe o hartie de pergament si se mai lasa sa creasca 20 de minute. Se coc 25-30 de minute in cuptorul incins dinainte, pana devin aurii.
Supa de cartofi cu ardei si crutoane</b> Ingrediente (pentru 4 persoane): 400 g cartofi, 2 ardei grasi (circa 250 g), 1 ceapa, 1 catel de usturoi, 1 lingura de unt sau margarina, 1 litru de apa fiarta cu Vegeta sau Delikat, sare, piper, 200 g smantana proaspata. Pentru crutoane: 10 felii de bagheta (paine alba lunga si subtire), 1 lingura de seminte de susan, 1 lingurita de ierburi de Provence (se gasesc in pliculete la pravalii), patrunjel tocat.
Mod de preparare: Se spala cartofii, se curata de pielita si se taie in sferturi. Ardeii se taie in doua, se curata de seminte si de nervuri si se taie in bucatele mici. Ceapa si usturoiul se curata si se toaca marunt. · Se incinge uleiul si se caleste ceapa si usturoiul. Se adauga jumatate din cartofi si ardeii. Cand cartofii devin sticlosi, se pune apa fiarta cu Delikat si se lasa totul sa fiarba la foc potrivit, vreme de 15 minute. Se trece supa prin sita, se gusta de sare si de piper. ¸ Cartofii ramasi se prajesc in grasime pana devin maronii. Se presara pe ei susanul. Se adauga sare, piper si ierburile provensale. - Se pune in supa smantana (sa fie groasa si dulce), se adauga cartofii prajiti, crutoanele prajite in grasime si patrunjelul tocat.
<b>Cartofi umpluti
</b> Ingrediente (pentru 4 portii): 6 cartofi mari, 2 cepe, 1 catel de usturoi, 1 vanata (200 g), 150 g rosii, 300 g carne de vita tocata, sare, piper, chimen, 2 lingurite de rozmarin, 100 g telemea de oaie, 250 ml apa fiarta cu Vegeta sau Delikat. Pentru sos: 300 g iaurt si 1 legatura de patrunjel.
Mod de preparare: Se fierb 25 de minute cartofii in coaja. Ceapa si usturoiul se curata, la fel si rosiile, vinetele, care apoi se taie in cubulete. · Tocatura de carne se caleste putin intr-o tigaie, fara grasime, impreuna cu ceapa si usturoiul tocate. Se adauga si legumele, sarea, piperul, chimenul si rozmarinul. Se lasa sa se caleasca putin. ¸ Se taie telemeaua in bucatele mici. Cartofii se taie in doua si se scobesc putin cu o lingurita. Se asaza in ei umplutura, se pun intr-o tava, se presara deasupra branza. Se pune in tava apa fiarta cu Delikat si se baga 20 de minute la cuptor. Se servesc cu iaurt (bine batut cu furculita) amestecat cu patrunjelul tocat.
<b>Pui cu cartofi noi si cirese (sau visine)


Ingrediente: 500 g cartofi noi, 150 g ceapa mica de arpagic, 1/2 legatura de cozi de telina verde (se gasesc in comert), 2 linguri de untdelemn, 1 lingurita de boia iute, sare, piper, 4 copane mari de pui, 2 lingurite de cimbru uscat, sucul de la 2 portocale, 2 pumni de cirese sau visine curatate de samburi si desfacute, 200 ml de visinata.
Mod de preparare: Se curata cartofii de coaja, se spala, se taie in patru. Se curata ceapa de arpagic, se taie in doua. Se spala tulpinile de telina si se taie fasii subtiri. · Untdelemnul, boiaua, sarea si piperul se amesteca pana devin o emulsie, cu care se ung copanele de pui. Se asaza pe tava aragazului, in cuptorul incins dinainte (la treapta 3). ¸ Dupa 15 minute de la bagarea in cuptor se adauga cartofii, cepele de arpagic, telina, cimbrul faramitat, zeama de portocala si 2-3 linguri de apa. Se lasa alte 30 de minute in cuptor. - Cu 15 minute inainte de expirarea celor 30 de minute se adauga ciresele sau visinele rupte in doua si visinata usor indoita cu apa. Se gusta de sare si de piper.
DulciuriClatite cu capsuni

Ingrediente (pentru 6 persoane): 12 clatite preparate dupa reteta stiuta de dvs., 500 g branza de vaci proaspata, sucul si coaja de la o lamaie, 50 g zahar, 1 pachetel zahar vanilat, 500 g capsuni.
Mod de preparare a umpluturii: se amesteca branza de vaci cu sucul si coaja de lamaie rasa, cu zaharul si zaharul vanilat. - Se spala capsunile, se curata si se taie marunt. Un sfert din ele se paseaza si se amesteca cu branza de vaci. Restul bucatelelor se incorporeaza in branza. Se umplu clatitele si se pudreaza cu zaharul vanilat.