Cosul cu targuieli

Redactia
Bucatarie rapidaPanzanella. (Salata italieneasca cu paine). Ingrediente (pentru 4 persoane): 300 g paine alba (din ziua precedenta), 8 linguri ulei de masline, 700 g rosii, un ardei gras (200 g), 1 ceapa rosie de apa (50 g), 1 legatura busuioc, 1 catel de usturoi, 1 lingura capere, 4 linguri otet alb...

Bucatarie rapidaPanzanella
(Salata italieneasca cu paine)

Ingrediente (pentru 4 persoane): 300 g paine alba (din ziua precedenta), 8 linguri ulei de masline, 700 g rosii, un ardei gras (200 g), 1 ceapa rosie de apa (50 g), 1 legatura busuioc, 1 catel de usturoi, 1 lingura capere, 4 linguri otet alb, sare, piper.
Mod de preparare: - Se taie painea cubulete de circa 2 cm. Se incing intr-o tigaie trei linguri de ulei si se prajeste painea, amestecand intruna, pana ce devine crocanta. - Se spala rosiile si se taie marunt. Ardeiul, curatat de seminte si nervuri, se taie fasii, iar ceapa - fideluta. Se spala busuiocul, se aleg frunzulitele si se toaca marunt, iar usturoiul curatat se preseaza sau se zdrobeste. - Se amesteca painea cu rosiile, ardeiul, ceapa si caperele si se adauga otetul batut cu restul de ulei, busuioc, sare si piper si, la sfarsit de tot, usturoiul. Se amesteca bine salata si se lasa 30 de minute la rece. Se gusta de sare si piper si se serveste garnisita - eventual - cu frunzulite de busuioc.
Peste cu patrunjel verde
(la cuptor)

Ingrediente (pentru 4 persoane): 2 cepe, 2 catei de usturoi, 4 linguri ulei, 500 g rosii taiate bucatele, sare, piper, circa 600 g file de peste alb (salau, cod, merluciu), 2 linguri capere, 1 legatura de patrunjel verde, 1 lingura mustar.
Mod de preparare: Se pun la incins 2 linguri de ulei si se calesc ceapa si usturoiul. Se adauga rosiile, sare si piper, se lasa sa fiarba incet circa 5 minute, fara capac. Cand s-au inmuiat legumele, se rastoarna intr-un vas de Jena. - Se spala pestele, se zvanta, se sareaza, se pipereaza si se asaza peste rosii. - Se taie marunt caperele, se amesteca cu patrunjelul tocat, mustarul si restul de ulei. Cu pasta astfel preparata se ung fileurile de peste. Se acopera sosul cu un capac, se baga in cuptorul incins la 200?C si se lasa pestele sa se patrunda circa 20 de minute. - Se serveste cu cartofi fierti.
Friptura de vita cu morcovi si suc de portocale</b> Ingrediente (pentru 4 persoane): 800 g morcovi, 20 g unt sau margarina, sare, piper, 1 portocala (250 g), 1 lingura de miere, cateva frunzulite de busuioc, sare, piper, 4 felii antricot sau muschi de vita (a 150 g fiecare), 3 linguri ulei.
Mod de preparare: Se spala morcovii, se curata, se taie felii subtiri si se calesc circa 3 minute in untul incins. Se sareaza, se pipereaza si se lasa sa se dunstuiasca - cu capac - circa 5 minute, adaugand, eventual, putina apa. - Se stoarce portocala, se toarna zeama impreuna cu mierea peste morcovi si se lasa sa mai fiarba incet - fara capac - aproximativ 5 minute. - Se spala busuiocul, se scutura bine si se taie marunt. Bucatile de carne spalate si zvantate se presara cu piper, dupa care se prajesc 3-4 minute pe fiecare parte, in uleiul incins. - Morcovii se amesteca cu busuiocul tocat, se gusta de sare si piper si se servesc impreuna cu carnea prajita. Ca garnitura: taietei sau cartofi.
<b>Macaroane cu fasole verde si branza
</b> Ingrediente (pentru 4 persoane): 500 g fasole verde, sare, 400 g tortiglioni (macaroane scurte), 500 g rosii, 150 g sunculita afumata, 2 linguri ulei, 1 lingura patrunjel verde tocat, 1/8 l concentrat de legume (Knorr + apa), piper, 200 g telemea putin sarata.
Mod de preparare: Se spala fasolea, se curata, se taie bucati si se fierbe circa 5 minute in apa (multa) cu sare. In aceeasi apa se fierb si pastele (conform indicatiilor de pe ambalaj). In apa in care fierb macaroanele, se introduc cateva secunde si rosiile (fara codite), apoi se scot, se curata de pielita si se taie marunt. - Slaninuta taiata fasii se prajeste in uleiul incins, pana ce devine crocanta, dupa care se scoate din tigaie si in locul ei se pun rosiile, patrunjelul si zeama de zarzavat. Se gusta de sare si piper si se fierb incet, aproximativ 5 minute. - Se scurg bine pastele si fasolea, se amesteca cu baconul prajit si sosul de rosii. Se incorporeaza branza sfaramata sau taiata cubulete si se mai gusta o data de sare si piper.
<b>Dulciuri
Tort Caprese<b></b> Ingrediente (pentru 12 felii): 250 g migdale taiate marunt, 150 g ciocolata amaruie, 6 oua mijlocii, 200 g unt moale, 150 g zahar, sare, 1 lingurita coaja rasa de lamaie, 3 linguri zahar pudra. In plus: grasime pentru uns forma.
Mod de preparare: Se pun migdalele intr-o tigaie si se rumenesc fara grasime. Ciocolata, rupta bucatele, se topeste intr-o craticioara, pe baie de apa. - Se freaca bine untul, zaharul si un varf de cutit de sare si se incorporeaza cate-un galbenus, apoi migdalele prajite, ciocolata topita si la urma de tot albusurile batute spuma si coaja de lamaie. - Se toarna aluatul astfel obtinut intr-o forma (diametrul de 26 cm) unsa si se niveleaza. Se baga in cuptorul incins la 180?C si se coace aproximativ 45 de minute. Se scoate tortul din cuptor, se taie felii si se serveste caldut sau rece, presarat cu zahar pudra si - dupa gust - cu un sos de vanilie sau cu frisca batuta si fructe proaspete de padure.