Asii adolescentilor

Redactia
Van Noizz"Langa inima mea vine inima ta" Despre trupa Van Noizz se spune ca e trupa-paradox. Desi este foarte agreata de public, iar turneele ii sunt incununate de succes, a fost lipsita, aproape de tot, de publicitate. Radiourile i-au difuzat prea putin pe cei doi colegi de trupa, Maria Radu si Rom...

Van Noizz"Langa inima mea vine inima ta" Despre trupa Van Noizz se spune ca e trupa-paradox. Desi este foarte agreata de public, iar turneele ii sunt incununate de succes, a fost lipsita, aproape de tot, de publicitate. Radiourile i-au difuzat prea putin pe cei doi colegi de trupa, Maria Radu si Romeo Vanica, iar televiziunea si presa scrisa nu s-au aratat nici ele prea interesate. Asta, ignorand faptul ca Maria Radu e deja un nume in muzica romaneasca. A inceput sa cante acum 11 ani; la 14 ani a debutat alaturi de trupa Solaris, trecand peste emotiile inceputului. A ajuns mai tarziu la Scoala Populara de Arta, unde recunoaste ca nu a invatat prea multe, dat fiind faptul ca e o institutie destul de superficiala. Si-a continuat insa drumul inceput cu dreptul, participand la festivaluri. Asa a ajuns sa cante cu Directia 5 (in vremea de glorie a formatiei), ca backing vocals, timp de aproape 8 luni de zile. A aparut in cateva concerte alaturi de Nightlosers si Mircea Tiberian si apoi inca vreo 8 luni de zile alaturi de Timpuri Noi. Anul acesta, ea si trupa Vank au dus la bun sfarsit un proiect muzical. Melodia "Langa inima mea vine inima ta", cantata in duet cu Cornel Ilie, a devenit imnul Zilei Indragostitilor si a beneficiat de un clip pe masura eforturilor depuse.
Pe Romeo, colegul ei de trupa, l-a cunoscut la sfarsitul lui "96. Fiindca li s-a parut ca asta ar fi cea mai buna alegere, Romeo si Maria s-au unit sub siglaVan Noizz in martie "97. Romeo canta si el de mult timp, dar nu devenise chiar atat de cunoscut. Avea 7 ani cand a inceput sa cante la pian. Prin 1993, cand a aparut si la noi muzica dance, si-a cumparat un sintetizator si se indeletnicea cu realizarea negativelor muzicale pentru diverse formatii.
Au inceput, asadar, sa compuna piese dance (Romeo se ocupa in general de muzica, iar Maria de text), pana acum un an si ceva - in limba engleza. Inregistrarile le-au facut ceva mai tarziu si, o data cu ele, unele piese in limba engleza au primit variante in limba romana pentru a deveni mai accesibile. Pe 23 noiembrie 1999, munca si sperantele lor s-au concretizat in aparitia primului lor album.
Voie buna si caldura sufleteasca Maria Radu si Romeo Vanica sunt inainte de toate colegi si prieteni buni. Le-ar placea sa plece in Marea Britanie, la Londra, si sa continue sa faca muzica. Cand era mica, Mariei ii placea sa se plimbe cu rolele. Si-ar fi dorit sa se faca patinatoare, dar destinul a vrut ca vocea ei de invidiat sa nu se piarda. E si o mare gurmanda si, cand are timp, gateste diversificat si exotic.
Romeo e un mare iubitor de jocuri de noroc si un cartofor inrait. Nu triseaza niciodata, fiindca jocurile pe care le joaca sunt prea grele ca sa-ti permita sa faci asta. Citeste foarte mult si il admira ca scriitor pe Dostoievski.
- Multa lume acuza muzica dance de superficialitate, atat la nivelul textului, cat si la cel al liniei melodice. Credeti ca oamenii sunt indreptatiti sa spuna asta?
Maria: - Bineinteles ca exista muzica dance de bun gust si de prost gust. In ceea ce ne priveste, insa,nu cred ca muzica noastra e superficiala ci, din contra, pare o muzica pentru oameni fini, o muzica de suflet, cu un feeling anume. Am vrut mereu sa fim sinceri, sa facem ce simtim, dar - in acelasi timp - sa ne raportam si la cerintele publicului, sa transmitem si o stare specifica, si multa caldura.
- Aveti incredere in viitorul muzicii pe care incercati s-o promovati?
Romeo: - Daca n-am avea incredere, am inceta sa mai facem ceea ce facem...
Maria: - Cand am aparut pe piata muzicala cu cele doua piese in limba romana, "Nu renunta" si "Vara in doi", nu stiam cum vor fi primite de public si ne gandeam ca vor fi putini cei carora le va placea formatia noastra. S-a intamplat insa ca acestea sa devina hit-uri si muzica noastra sa prinda repede la public, iar asta ne-a umplut de incredere. Am zis: "Uite ca se poate, hai sa facem mai mult!".
- Maria, cum se face ca, desi ai cantat alaturi de multe trupe rock, ai optat, in cele din urma, pentru teritoriul muzicii dance?
Maria: - Nu stiu nici eu exact. Simt ca Dumnezeu m-a indemnat sa fac asta. E ceva ce imi place foarte tare, desi la inceput ma simteam straina in muzica asta.
- Banii pe care ii castigati din muzica va pot asigura un trai decent? Cum reusiti sa va descurcati din punct de vedere material?
Romeo: - In ultima vreme, mult mai bine ca la inceput.
Maria: - Pot sa-ti spun ca acum 3 ani nu aveam bani nici de o Cola. Am avut noroc ca Romeo avea deja instrumente.
Romeo: - De-atunci, am reusit sa mai luam un calculator si ne vom cumpara si un multitrack.
Maria: - Eu ma mai ocup si cu spoturi publicitare. Fac diverse reclame pentru Close Up, Prigat, Pepsi, Coca-Cola etc., dar Romeo isi canalizeaza cam toata energia pe muzica pe care o compune.
Lucrurile au inceput sa mearga spre bine, desi ne-am mai dori tare mult un sponsor ca sa facem un videoclip; asa ne-am putea face cunoscuti si prin intermediul micului ecran.
- Care e visul nostru legat de formatia Van Noizz?
Maria: - Mi-ar placea sa cantam pe un stadion imens, plin de lume. As vrea sa dam si mai multa caldura sufleteasca, fiindca iubim foarte mult oamenii...Dia Radu
Fotografii de Iulian Ignat