Sub lupa

Redactia
Cursa pentru un scaun bun. Nenumarate sunt pataniile primarilor la sfarsit de mandat. Unul este revocat din functie, altul contestat, unii fac exces de zel, altii se intalnesc cu locuitorii orasului. Tuturor li se intampla in cateva saptamani cat nu li s-a intamplat in patru ani de mandat. Administra...

Cursa pentru un scaun bun

Nenumarate sunt pataniile primarilor la sfarsit de mandat. Unul este revocat din functie, altul contestat, unii fac exces de zel, altii se intalnesc cu locuitorii orasului. Tuturor li se intampla in cateva saptamani cat nu li s-a intamplat in patru ani de mandat. Administratia publica locala este vanata in aceste zile de zeci de mii de romani, convinsi ca pot pune ordine in haosul nostru mioritic. Se impart zambete, ghionti, autografe si autocolante.
Exasperat de multimea de contracandidati, primarul Sibiului si-a scos biroul in strada. Biroul, cu lampa, mapa, pixuri, gume si scaun troneaza in fata Primariei, pazit de un gardian. Ca o proba de umor, primarul autodestituit a pus un anunt in care se spune limpede "scaun de primar liber pentru alegeri".
Candidatul la Primaria Sucevei a dat autografe pe cinci sute de prezervative pe care le-a distribuit in urbe. El spera, astfel, ca votantii sa-si aminteasca de el in cele mai inalte momente. Sloganul e mai pragmatic. "Cea mai buna protectie e salariul. Votati Cerlinca!", scrie pe pachetel. Candidatul la Primaria orasului Buhusi, trimis special al lui Dumnezeu pe Pamant, dupa cum se prezinta, a promis ploi fara grindina si pace pe Pamant. In plus, va obtine de la superiorii sai uscarea mainilor la hoti si ii va lecui pe localnici de boli si metehne rusinoase.
Primarul Clujului a umblat prin albumele de familie si a adunat toate pozele cu Vip-uri pe care le avea. Voia, astfel, sa dea de inteles obstii ca nu le este cu nimic inferior. Dupa ce a fost amenintat de cateva dintre persoanele langa care s-a intamplat, de-a lungul timpului, sa stea si sa se pozeze, ca-l vor chema in judecata, primarul clujean a renuntat, afisand poze tricolore, dar si-a chemat baiatul la insuratoare. Presa i-a dat, astfel, cadoul ravnit: pagini si pagini de campanie electorala neplatita. Necunoscute sunt caile campaniei electorale!
Unul dintre candidatii la Primaria Bucurestiului s-a pozat la Muzeul Figurilor de Ceara intre presedintele Americii si fostul cancelar german Kohl. In cazul acesta nu se poate supara nimeni, statuile aducand doar vag cu modelele lor vii.
Un timisorean vrea sa devina consilier la alegerile locale. Omul este un bunic simpatic de 81 de ani. Recordul lui a fost spulberat, doua zile dupa inscrierea sa pe liste, de Ileana Cimoca, aspiranta la un fotoliu in Cluj. Ileana, strabunica, are 88 de ani. Cine nu are batrani, sa-i voteze.
Aproape ca nu exista candidat la Primarie care sa nu fi pus zilele acestea mana pe o matura, pe o minge de fotbal. Candidatii au descoperit brusc adevarurile simple ale vietii si anume ca nimic nu-i leaga pe oameni mai mult decat o miuta sau impinsul tomberoanelor. S-au maturat, astfel, pentru prima data in ultimii saizeci de ani, strazi laturalnice ale urbei si s-au initiat campionate de fotbal intercomunale sau intre cartiere.
La Iasi, la inceput de campanie, 50 de cai au purtat portretul unui lider al Opozitiei, in vreme ce, acum cateva zile, obsedat de turme, un candidat la Primaria orasului Focsani a arborat, intre coarnele unor vaci comunitare, portretul prefectului judetului, candidat si el la Primarie. Si cand te gandesti cati bani s-ar fi putut castiga prin alte parti cu atata ingeniozitate!N.C. Munteanu