Cosul cu targuieli

Redactia
Saptamana guliilor- Verzui sau albastre, calarabele (cum li se spune in Ardeal) au aceeasi aroma divina de primavara.. Se gatesc usor si se armonizeaza in farfurie cu toate verdeturile lasate de Dumnezeu pe pamant -. Salata de gulii Ingrediente (pentru 4 persoane): 2 gulii mari (circa 800 g), 1/2 capa...

Saptamana guliilor- Verzui sau albastre, calarabele (cum li se spune in Ardeal) au aceeasi aroma divina de primavara.
Se gatesc usor si se armonizeaza in farfurie cu toate verdeturile lasate de Dumnezeu pe pamant -
Salata de gulii</b> Ingrediente (pentru 4 persoane): 2 gulii mari (circa 800 g), 1/2 capatana de salata verde (de preferat creata), 1 lamaie mica, 100 g smantana subtire, 1 lingurita ulei de masline, sare, piper.
Mod de preparare: Se spala guliile, se curata de coaja si se dau pe razatoarea mare. Frunzulitele proaspete si fragede se toaca marunt. Frunzele de salata spalate si zvantate se taie fasii subtiri. Lamaia se spala, se rade o parte din coaja (care se pune deoparte), dupa care se stoarce de zeama. Se pun toate ingredientele de mai sus intr-un castron, se adauga smantana si uleiul de masline, se amesteca bine si se gusta de sare si piper.
Atentie: guliile nu trebuie sa fie prea mari si nici depozitate multa vreme, altminteri au un gust pronuntat de varza.
<b>Supa de gulii

(gustul ei aminteste de cel al supelor chinezesti)

Ingrediente (pentru 4 persoane): 1 gulie mare (circa 400 g), 1 catel de usturoi, 1 legatura codite de ceapa verde, 1 lingura ulei, 1 l zeama concentrata de carne sau legume (Knorr + apa), 2 carnati cruzi (circa 300 g), 70 g fidea, sare, piper, pasta de ardei iute (eventual boia).
Mod de preparare: Se spala gulia, se curata si se taie mai intai felii si pe urma stifturi subtiri. Frunzulitele fragede se toaca marunt. Usturoiul curatat se toaca si el sau se preseaza, iar coditele de ceapa verde se taie rondele. Se incinge uleiul si se prajesc - la foc potrivit - feliile de gulie si usturoiul, pana ce se rumenesc usor. Se sting cu zeama de carne sau zarzavat si se lasa sa dea cateva clocote. Carnatii se curata de pielita si din umplutura se fac galuste de marimea unor nuci, care se baga in supa si se lasa sa mai fiarba 3-5 minute. Pe la jumatatea timpului de fiert (dupa doua minute aproximativ) se adauga si frunzulitele de gulie, tocate marunt. In timp ce supa fierbe, se opareste fideaua cu apa clocotita si se lasa sa se inmoaie. Se taie cu o foarfeca de bucatarie bucati mai mici, se scurg si se introduc in supa fierbinte. Se condimenteaza supa cu sare, piper, pasta de ardei iute sau boia, se toarna in boluri sau farfurii incalzite, se presara cu rondele de ceapa verde (codite) si se serveste imediat.
Gulii cu carne de porc
(O mancare rapida, care se poate prepara
si cu alte feluri de carne)

Ingrediente (pentru 4 persoane): 2 gulii mai mici (circa 600 g), 2 rosii lunguiete, 2 cepe (de arpagic), 1 legatura mare de patrunjel verde, 300 g file de porc, sare, 3 linguri unt topit (sau unt amestecat cu ulei), 3-4 linguri de zeama concentrata de carne sau zarzavat (Knorr + apa), 1 lingurita coaja rasa de lamaie, 1 lingura zeama de lamaie, piper.
Mod de preparare: Se spala guliile, se curata si se taie mai intai felii si pe urma stifturi groase de 1/2 cm. Frunzulitele fragede se toaca marunt, iar rosiile se taie in opt (pe lung). Se curata ceapa si se toaca, la fel si patrunjelul (spalat si zvantat). Fileul de porc se taie pe lat felii groase de-un deget si apoi transversal, in fasii (de-aceeasi grosime) si se sareaza usor. Intr-o tigaie mare se pun la-ncins doua linguri de unt topit pe care se rumenesc bine pe ambele parti, fasiile de carne. Apoi se scot si se pun deoparte pe o farfurie. Se pune si restul de unt in tigaie si se calesc guliile pana ce devin sticloase. Se adauga rosiile, zeama de carne si circa 2/3 din patrunjelul verde tocat si se lasa sa fiarba incet, cu capac, circa 3 minute. Se adauga si carnea si se mai lasa 2-3 minute, pana ce se-nmoaie bine guliile. Se incorporeaza coaja si zeama de lamaie, se gusta de sare si piper si se presara cu restul de patrunjel si frunzulitele de gulie tocate marunt. Se poate adauga, dupa gust, putina smantana (circa 150 g) si ca garnitura se poate servi orez fiert sau taietei.
Dulciuri

Zapada cu capsuni<b></b> Ingrediente (pentru 6 persoane): 500 g capsuni, 500 g branza de vaci (fara apa), 150 g zahar, 4 albusuri, 1 lingurita esenta de rom, 3 foi gelatina, 3 linguri zahar vanilat.
Mod de preparare: Amestecati intr-un castron branza de vaci, 100 g zahar si esenta de rom. Puneti la inmuiat foile de gelatina intr-o cana cu apa rece. Puneti la fiert intr-o craticioara trei linguri de apa. Presarati foile de gelatina inmuiate intre palme, ca sa le stoarceti, apoi dizolvati-le in apa fierbinte, tragand vasul de pe foc. Amestecati pana cand gelatina se topeste complet, apoi turnati-o peste branza de vaci.Amestecati. Bateti spuma albusurile de ou si incorporati-le cu delicatete in compozitie. Luati sase cupe cu fundul drept si cu marginile netede (sau un singur vas rotund de Jena) si puneti compozitia in ele, dupa ce asterneti pe fundul vaselor hartie de pergament. Bagati vasele la gheata cel putin 4 ore. Spalati si curatati capsunile. Pastrati sase bucati mai mari pentru decor. Mixati 200 grame de capsuni cu restul de zahar pentru a obtine un suc mai gros si bagati-l la frigider. Taiati capsunile ramase in patru. Introduceti varful unui cutit subtire in interiorul cupelor pentru a desprinde continutul si puneti-l pe farfurioare. Scoateti hartia de pergament, puneti o capsuna intreaga la mijlocul fiecarei portii de "zapada" si inconjurati-o cu capsunile taiate in sferturi. Varsati sucul de fructe la baza compozitiei, in farfurioara. Pudrati deasupra cu zahar vanilat (sau tos) si serviti imediat.