Forma maxima

Redactia
Retete de sanatate cu... aerTerapia Respiratorie. - Stiati ca dinamismul fizic si tonusul intregului organism este determinat de felul in care respiram? Stiati ca o respiratie corecta, profunda si totala, ne poate scapa de boli?. Daca nu, invatati pas cu pas cum sa folositi aerul in scop terapeutic -...

Retete de sanatate cu... aerTerapia Respiratorie

- Stiati ca dinamismul fizic si tonusul intregului organism este determinat de felul in care respiram? Stiati ca o respiratie corecta, profunda si totala, ne poate scapa de boli?
Daca nu, invatati pas cu pas cum sa folositi aerul in scop terapeutic -

D-l Romeo Protopopescu este biolog si viata intreaga si-a petrecut-o in spatele catedrei. Chiar daca de cativa ani s-a despartit de catalog, se comporta ca si cum ar avea tot timpul in fata sa numai invatacei. L-am vizitat acasa, la Gherla, intr-o dupa-amiaza noroasa, grabit sa-i descopar tainele din creuzete. Asta, fiindca d-l Romeo Protopopescu are in spate o experienta de aproape 20 de ani in terapiile naturiste, avand cateva brevete de inventie pentru tratamentele pe care le foloseste si o cazuistica impresionanta. Dar asta va fi tema unui alt interviu, deoarece d-l Protopopescu a insistat sa puna accent pe ceea ce mai toata lumea considera a fi un gest reflex: respiratia. Fiindca terapia respiratorie in sine constituie o parte importanta a tratamentelor pe care le recomanda, ne vom opri azi asupra ei. Speram ca va va fi de folos.
- D-le Romeo Protopopescu, puneti un accent deosebit pe ceea ce dvs. numiti "o respiratie corecta". Chiar nu mai stim sa respiram?
- Uitati-va in jurul dvs. si veti observa ca majoritatea oamenilor au o respiratie greoaie, insuficienta, superficiala, nesatioasa, zgomotoasa. Pe langa dezordinea totala din viata noastra de zi cu zi (stres, nervozitate, munca excesiva si iritanta, sedentarism, medii toxice, consum de alcool), respiratia deficitara indeparteaza omul si mai mult de o existenta normala. Toata lumea crede ca stie sa respire. Nu este adevarat. Modul in care respiram coteaza calitatea vietii, nivelul unui trai echilibrat din punct de vedere intelectual, psihic si fizic. E bine sa incercam sa ne corectam deficientele respiratorii prin propria noastra vointa, deoarece o respiratie insuficienta si superficiala are in timp repercusiuni grave asupra intregului organism: partile inferioare ale plamanilor nu mai lucreaza la capacitatea normala (motiv ce poate favoriza enfizemul), arderile la nivel digestiv nu se mai fac corect, oxigenarea sangelui si a creierului lasa de dorit.
- Care sunt primii pasi ce trebuie facuti spre o respiratie sanatoasa?
- Pentru a ne proteja si a ne mentine sanatatea la nivelul dorit, trebuie sa invatam sa respiram corect atat pe parcursul zilei, cat si al noptii. Un exemplu bun de urmat: respiratia unui nou-nascut. Observati-l si va veti convinge ca respira corect si complet.
Dimineata, cand ne trezim, nu trebuie sa sarim imediat din pat, dar nici sa lenevim prea mult. E bine sa ne intindem cat mai puternic pentru a detensiona organismul, iar in momentul in care coboram din pat trebuie sa fim cu adevarat treji. Inainte de a merge la baie, este indicat sa bem un pahar cu apa sau suc de portocale (pentru ca mictiunea sa se faca complet), dupa care facem rapid un dus dinamic, cu apa mai mult rece decat calda. Corpul trebuie frectionat cu un prosop aspru pentru a pune sangele in miscare. Apoi, imbracati cat mai lejer, in fata unui geam deschis, incepem respiratia: tragem profund aer pe nas pana umplem cavitatea abdominala si toracica, dupa care expiram incet pe gura. In prima saptamana facem acest exercitiu zilnic, timp de 7-10 minute, dupa care il prelungim progresiv, astfel ca in saptamanile 11-12 sa ajungem la 35-45 de minute o repriza de respiratie. Incepand cu saptamana a 6-a putem face cate o repriza de 10 minute inainte de pranz sau/si seara, inainte de culcare. Din saptamana a 12-a putem incepe metodic diverse exercitii de respiratie, pe care vi le voi prezenta in continuare. Respiratia completa

Respiratia completa (sau respiratia in 4 timpi) este simpla din punct de vedere tehnic si deosebit de eficace. Timpul 1. Inspiram pe nas timp de 6-7 secunde (numarand in gand). Timpul 2. Retinem aerul in plamani timp de 10 secunde. Timpul 3. Expiram timp de 6-7 secunde. Timpul 4. Dupa ce am expirat ramanem asa, fara sa inspiram, vreme de 4-5 secunde.
Dupa o pauza de 10-14 secunde (timp in care respiram normal), reluam exercitiul cu timpii 1-2-3-4 - pauza. Aceasta respiratie se face gradat, adica 3-4 respiratii complete (cu pauze de 10-14 secunde) in trei reprize pe zi (dimineata, la pranz si seara), in primele doua saptamani. Gradat, numarul de respiratii va creste, ajungand la 8-10 respiratii/repriza in saptamanile 6-7 si la 16-20 respiratii/repriza in saptamanile 12-14. Respiratia de forta
("Crucea")

Cu picioarele departate la latimea umerilor, mainile de-a lungul corpului si complet relaxati, incepem exercitiul.
1. Inspiratie brusca, pe nas, cu lovirea rinolaringelui de catre curentul de aer. Concomitent, degetele se strang in pumn, iar bratele se arunca cu putere lateral spre spate, la nivelul umerilor. Capul se lasa pe spate, corpul se arcuieste la maximum spre spate, toti muschii sunt tensionati la limita. Inspiratia dureaza 4 secunde.
2. Retinerea aerului: 4 secunde (Atentie! Nu depasiti timpii, este foarte periculos).
3. Expiratie brusca, cu gura rotunda. Corpul se arcuieste in fata, cu mainile intinse, aproape atingand podeaua. Se incruciseaza mainile pentru eliminarea tensiunii si se revine in pozitia de relaxare initiala. Expiratia: 4 secunde.
Atentie: In prima saptamana, acest exercitiu se face dimineata de 15 ori, se repeta la ora 12.00 de 15 ori si cu o ora inainte de culcare - tot de 15 ori. Din a doua saptamana, fiecare repriza se face de 20 de ori. Respiratia yoga

- Respiratia dirijata (in trei timpi) 1. Respiratia abdominala: inspirati prelung aerul pe nas, pentru a umple varfurile inferioare ale plamanilor (abdomenul se bombeaza in acest timp).
2. Respiratia costala: inspirati in continuare pentru a umple partea mijlocie a plamanilor (abdomenul revine la loc, cutia toracica se dilata usor).
3. Respiratia claviculara: se inspira in continuare pe nas pentru a umple varful plamanilor (timp de 10 secunde). Se retine aerul in plamani 10 secunde, dupa care se face expiratia, tot pe nas, timp de 10 secunde. Se fac trei reprize pe zi, a cate 15 minute fiecare. - Kapalabati (Foalele fierarului) Tehnica de executie: inspiratia si expiratia se efectueaza legat, una dupa alta, fara intrerupere si intr-o succesiune rapida (ca un gafait). Intensificati expiratia prin contractia muschilor abdominali. Actionand astfel, se elimina tot aerul din plamani. Cand inspirati, umflati abdomenul. Exercitiul are efect terapeutic pentru: sinuzita, indispozitii bronsice, traheite, laringite, afectiuni ale corzilor vocale, T.B.C. Cu ajutorul kapalabati se curata aparatul respirator si caile nazale, se inlatura spasmele bronsice. In ultimul timp, s-au observat efecte benefice si in cazul astmului bronsic. Prima saptamana se fac 5-10 reprize a 15 inspiratii-expiratii zilnic.
Atentie! La finele unei reprize, retineti aerul in piept 10 secunde, apoi proptiti barbia puternic in osul pieptului (clavicula) si expirati prelung. Din a doua saptamana, se fac doua reprize a 50 inspiratii-expiratii fiecare. Din saptamana a cincea si in continuare, se face o repriza a 100 de inspiratii-expiratii zilnic.
(Exercitiile yoga se fac cu fata spre nord.)Florentin Popa