Cosul cu targuieli

Redactia
Bucatarie rapidaSupa de cartofi cu ardei. Ingrediente (pentru 4 persoane): 1 kg cartofi (mai fainosi), 1 ceapa, 40 g unt (margarina), sare, piper, 1 lingurita chimen, 1 lingurita boia dulce, 1,2 l zeama de zarzavat (Knorr+apa), 2 ardei grasi rosii (300 g), 4 felii de paine prajita, un borcan smantan...

Bucatarie rapidaSupa de cartofi cu ardei

Ingrediente (pentru 4 persoane): 1 kg cartofi (mai fainosi), 1 ceapa, 40 g unt (margarina), sare, piper, 1 lingurita chimen, 1 lingurita boia dulce, 1,2 l zeama de zarzavat (Knorr+apa), 2 ardei grasi rosii (300 g), 4 felii de paine prajita, un borcan smantana acrisoara (200 g).
Mod de preparare: Se spala cartofii, se curata de coaja si se taie cubulete. Ceapa curatata se taie mai intai in doua si pe urma felii. Se calesc cartofii in 20 g de unt incins, apoi se adauga ceapa si condimentele si se mai lasa putin sa se dunstuiasca. Se toarna deasupra zeama de zarzavat. Se curata ardeii de nervuri si seminte, se taie in doua, apoi fasii si se introduc in supa, care se mai lasa sa fiarba inca 10 minute. Se taie feliile de paine cubulete si se rumenesc intr-o tigaie in untul ramas, dupa care se scot si se pun deoparte. Se scot din supa fasiile de ardei si circa 1/3 din bucatelele de cartofi, iar restul cartofilor se zdrobesc usor cu o furculita. Se toarna inapoi ardeii si cartofii, se adauga smantana si painea rumenita si se gusta de sare si piper. Inainte de-a o servi, peste supa se pot presara codite de ceapa verde taiate rondele. Peste la cuptor

Ingrediente (pentru 4 persoane): 600 g cartofi (nefainosi), sare, piper, 1/4 l zeama de zarzavat (Knorr+apa), 1 ceapa, 1 catel de usturoi, 50 g unt, 2 linguri patrunjel verde tocat, 2 linguri busuioc verde taiat marunt, 30 g pesmet, 1 lingura mustar, 800 g file de peste (cod, merlucius, salau etc.).
Mod de preparare: Se incalzeste cuptorul la 200?C. Se spala cartofii, se curata de coaja, se taie felii subtiri si se asaza intr-o forma termorezistenta. Se sareaza, se pipereaza, se toarna peste ei zeama de zarzavat si se baga la cuptor, unde se lasa sa fiarba circa 25 de minute. Fileurile de peste se spala, se zvanta cu un stergar, se sareaza si se pipereaza. Se scoate forma din cuptor, se asaza pestele peste cartofi, se presara cu patrunjel si busuioc, se baga din nou la cuptor si se lasa circa 20 de minute. Parjoale umplute cu branza

Ingrediente (pentru 4 persoane): 1 ceapa, 1 catel de usturoi, 100 g branza telemea (de oaie), 800 g carne de vita (tocata), 1 ou, sare, piper, boia dulce, 1 lingurita oregano (uscat), 5 linguri ulei, 1 castravete, 1 conserva mica cu boabe de porumb (285 g), 1/2 legatura marar verde, 2 linguri otet alb.
Mod de preparare: Se curata ceapa si usturoiul si se toaca marunt, iar branza se taie in 8 cubulete. Se framanta bine carnea tocata cu oul, ceapa, usturoiul si condimentele si, cu mainile ude, se fac 8 parjoale (chiftele mai mari), introducandu-se apoi in mijlocul fiecareia cate-un cubulet de branza. Se prajesc in trei linguri de ulei incins, rumenindu-le pe fiecare parte, dupa care se da focul mai mic si se mai lasa 10 minute sa se patrunda. Se curata castravetele, se taie felii subtiri si se amesteca cu boabele de porumb (scurse) si mararul tocat marunt. Deasupra se toarna un sos preparat din uleiul ramas, otet, sare si piper. Salata astfel preparata se serveste impreuna cu parjoalele fierbinti. Retete Celebre

Incepand de azi, "Cosul cu targuieli" va gazdui, periodic, cele mai renumite retete culinare din lume, feluri de mancare deosebite, care prin sufragiile intrunite au intrat in "Cartea recordurilor". Colectionati-le si veti dispune de o antologie a artei gatitului. Snitel vienez cu salata de cartofi

Ingrediente (pentru 4 persoane): 2 oua, sare, piper, 150 g pesmet alb, 50 g faina, 4 felii subtiri de carne de vitel (a 150 g fiecare), 50 g unt topit, 1 1/2 lamaie. -Pentru salata de cartofi: 750 g cartofi (nesfaramiciosi), 1 ceapa (50 g), 1/4 l supa de concentrat de carne de pasare (Knorr+apa), 6 linguri otet, sare, piper, 1 lingurita mustar, 6 linguri ulei, 1 castravete, 1 legatura de patrunjel (sau codite de ceapa verde).
Mod de preparare: Salata de cartofi Se spala bine cartofii si se fierb circa 20 de minute in apa (putina). Se scurg, se curata fierbinti de coaja si se lasa sa se raceasca. Ceapa curatata se taie marunt. Supa de pasare cu otetul se dau intr-un clocot, dupa care se adauga ceapa, mustarul, uleiul, sarea si piperul. Cartofii raciti se taie felii, se pun intr-un castron si se toarna peste ei "marinata" calda. Se amesteca usor, se acopera cu un capac si se lasa circa o ora sa se patrunda. Castravetele, spalat si curatat de coaja, se taie felii, iar patrunjelul se toaca marunt (coditele de ceapa se taie rondele). Se amesteca cu cartofii si se gusta de sare si piper. Snitelele 1. Prepararea compozitiei: Se pun ouale, sarea si piperul intr-o farfurie adanca si se bat bine cu furculita. Pe doua farfurii separate se pun faina si pesmetul.
2. Batutul carnii: Feliile de carne taiate subtiri se trec rapid printr-un jet de apa, apoi se zvanta bine intr-un servet. Se bat usor peun fund de lemn acoperit cu o hartie de pergament, ca sa nu se rupa si sa nu se lipeasca.
3. Pregatirea snitelelor: Se incinge grasimea. Se sareaza usor si se pipereaza snitelele, stropindu-se si cu cateva picaturi de suc de lamaie. Intai se tavalesc prin faina, apoi prin ou, in cele din urma prin pesmet. Se scutura ca sa cada pesmetul de prisos.
4. Prajitul snitelelor: Se pun pe rand snitelele in grasimea foarte incinsa, se lasa sa se prajeasca 3-4 minute pana devin aurii, apoi se intorc pe partea cealalta si se mai lasa 3-4 minute.
5. Scurgerea grasimii: Se scot snitelele din tigaie, se pun pe o hartie absorbanta ca sa se absoarba prisosul de grasime. Se spala lamaia, se sterge, apoi se rade de coaja si se taie feliute subtiri. Se servesc snitelele cu salata de cartofii si feliile de lamaie. Dupa gust, pot fi adaugate in salata si cateva capere.