Sub lupa

Redactia
Piratii nostriDesi avem un litoral cu care ba ne mandrim, ba ne rusinam, Romania nu prea a avut pirati. Pe mare n-am avut nici de samanta. "Aerieni", asa de putin ca li s-a cam pierdut si urma. La sol au fost mai multi, insa pe aceia comunistii i-au facut membri de partid. Ca sa umple rusinosul gol,...

Piratii nostriDesi avem un litoral cu care ba ne mandrim, ba ne rusinam, Romania nu prea a avut pirati. Pe mare n-am avut nici de samanta. "Aerieni", asa de putin ca li s-a cam pierdut si urma. La sol au fost mai multi, insa pe aceia comunistii i-au facut membri de partid. Ca sa umple rusinosul gol, dupa 1989 s-au inmultit braconierii, traficantii de carne vie si talharii de drumul mare. Piratii au aparut mai greu. Cine stie, poate ca pirateria se naste dintr-o predispozitie istorica pentru cucerire, romanul multumindu-se sa dainuiasca.
Cum-necum, a aparut piratul mioritic. Marfa cea mai vandabila a piratilor din acest colt linistit de lume este Compact Discul cu muzica la moda. Din piratarea marilor case de discuri inca nu s-au cladit imperii, dar nici nu se moare de foame. Piratii locali isi rotunjesc afacerile pe seama casetelor audio si video, a programelor de calculator, unii producand chiar si decodoare pentru canalul de televiziune Hbo. Piratii nostri n-au esarfa neagra pe un ochi si nici un picior de lemn, in schimb ei vad baban si simt monstruos.
Uneori, politia mai captureaza cate o masina plina de Cd-uri cu muzica sau cu programe de calculator piratate. Piratii risca pedepse simbolice, dupa care revin la munca lor destul de banoasa. Ii vedem peste tot, pe acolo pe unde i-ar putea zari chiar si politia, dar n-o face, in statiile de autobuz sau de metrou, pe tarabe improvizate prin piete sau in magazine centrale. Romania compenseaza repede si la acest capitol. Nu exista piata in care sa nu se desfaca si o gama larga de produse piratate.Alcool etilic cu eticheta de whiskey, casete video cu nurii Pamelei Anderson, ceasuri "Swatch" fabricate in China.
Piratul de tip nou, romantic in lipsa lui de obiective personale, este hacker-ul. Hackerii au aparut mai intai, timid, pe adresele Internet ale firmelor particulare sau ale primariilor de provincie. La inceput, se multumeau doar sa blocheze operatiuni contabile sau sa puna mustati primarului. Cu timpul, hackerii anarhisti si-au propus si obiective mai ambitioase. Ba chiar au reusit sa scoata din amorteala si mizerie chiar si institutii altminteri inerte. Ultimul atac de rasunet a fost dat zilele trecute asupra Senatului Romaniei. Pe aceasta pagina, grandilocventa si searbada, hacker-ul a asternut in filigran stampila "corupt". Cum nu putea ramane la atat, inspirat de spectacolul zilnic al clasei noastre politice, piratul le-a adresat alesilor o filipica in care vestejeste poftele peste masura ale piratilor politici pentru pozitii si bani. "Cuvintele voastre de ordine sunt spaga si comisioane babane. Pentru 50 de milioane de parai de la Fmi se da cu limba juma de an, dupa care banii se duc pe contracte dubioase, cu comisioane nerusinate. Stimati <<compatrihoti>> senatori si deputati, ciordeala, ciordeala, da vrem si noi, striga poporul, degeaba de altfel!" Astfel se incheia, cam abrupt, interventia piratereasca. Chiar ca degeaba. Tare ne temem ca micul spargator a blocat inutil o pagina Internet, in vreme ce realitatea curge mai departe, catre alegerile locale, catre cele generale si, apoi, nu se stie unde. Pentru ca apa devine tot mai tulbure si mai subterana. N.C. Munteanu