Forma maxima

Redactia
Farmacia De Sub PamantRadacinile. Brusturele Si Ceata LuiDezgropati o radacina de Brusture ori de Urzica si apropiati-va narile de ea... Inspirati cu putere, dar nu inchideti ochii, pentru ca riscati sa ametiti. Cand ati mirosit pentru ultima oara pamantul reavan, de primavara? Dar umilele radacini i...

Farmacia De Sub PamantRadacinile
Brusturele Si Ceata LuiDezgropati o radacina de Brusture ori de Urzica si apropiati-va narile de ea... Inspirati cu putere, dar nu inchideti ochii, pentru ca riscati sa ametiti. Cand ati mirosit pentru ultima oara pamantul reavan, de primavara? Dar umilele radacini infipte in ele? Si, totusi, nici o alta parte a plantelor primaverii nu iradiaza atata energie si forta vitala ca radacinile. Aici, in aceasta camara subterana, planta si-a pus inca de anul trecut tot ce-a avut ea mai de pret, pentru ca la anul sa rasara mandre florile si frunzele ei. De aceea sunt atat de pretioase aceste radacini. Si cate comori nu gaseste in pamant, primavara, cel care stie sa caute: radacinile adanci ale Brusturelui apara de infectii la plamani si curata organismul, urzeala de radacini subtirele ale Urzicii vindeca anemia si spala drojdiile din sange, firele brune si extrem de otravitoare ale Spanzului biruie cancerul, iar cioturile negre ale Tatanesei vindeca orice rana si fac tumorile sa se retraga. Si mai sunt si alte radacini, unele mai putin stiute ori mai rare, care fac minuni: Angelica ajuta stomacul si reda tineretea, Ciubotica-cucului vindeca bronsita si calmeaza nervii, Branca ursului da vigoare barbatilor, la fel ca si Poroinicul, radacina de Toporasi elimina febra, cea de Strigoaie vindeca infectiile de pe piele... Pamantul ne da zeci si sute de leacuri in fiecare primavara. Important este sa vrem sa credem in ele si sa le cautam. Brusturele (cu scaieti)

Brusturele (Arctium lappa) e de gasit pretutindeni, de la campie si pana pe dealurile inalte, abia in zona de munte el cedand locul Captalanului. Are frunza inconfundabila - mare si ovala - cu marginea aproape intreaga. Radacina lui este dreapta si foarte adanca, asa incat trebuie sa ai o lopata ca sa o poti scoate intreaga. O data desprinsa, radacina se spala, se lasa sa se zvante putin, apoi se despica pe lung fasii, ca sa nu mucegaiasca la uscat si sa nu rupa cutitele rasnitei cand va fi macinata. Se usuca in strat subtire, la temperatura camerei. (Pusa pe soba ori in cuptor, radacinile isi pierd puterea curativa.) Se pastreaza in pungi de hartie sau in saculeti de panza, in locuri curate si uscate.</b><b>Pulberea</b> Se obtine prin pisare sau, mai usor, prin macinare cu rasnita de cafea. Se ia cate o lingurita de pulbere pe stomacul gol, inainte de fiecare masa. Inainte de a inghiti o mestecam usor, vreme de cateva minute - este cam amaruie, dar in felul acesta organismul va fi ajutat sa o asimileze mai bine. <b>Tinctura</b> Intr-un borcan cu capac se pune o jumatate de pahar de pulbere de radacina de Brusture, doua pahare de spirt alb alimentar si jumatate de pahar de apa. Se amesteca bine si se lasa doua saptamani la macerat in borcanul inchis. Dupa doua saptamani se filtreaza prin tifon si apoi se pune in sticle mici si inchise la culoare. <b>Cateva indicatii terapeutice</b>Alergia - o puteti preveni daca luati in fiecare zi doua lingurite de pulbere de radacina de Brusture si doua lingurite de Trei-frati-patati.
Eczema alergica - se vindeca rapid daca beti un litru din ceaiul facut dintr-o lingurita de pulbere de Brusture, una de frunze de Nuc, una din frunze de Dud si una de Trei-frati-patati. Se inmoaie pulberea din aceste plante timp de doua-trei ore in jumatate de litru de apa, se pune deoparte zeama care rezulta si apoi se fierbe pulberea ramasa de la filtrare, timp de 5 minute, in jumatate de litru de apa. Ceaiul obtinut prin combinarea maceratului cu fiertura se bea in trei-patru reprize, pe parcursul unei zile. Pe piele se pune pasta obtinuta din flori de Musetel si apa calduta.
Umflarea fetei si a corpului - se bea un ceai de frunza de Urzica, Papadie intreaga (radacina si parte aeriana), Trei-frati-patati si Brusture - plantele se combina in parti egale. Una-doua lingurite de amestec din aceste plante maruntite se oparesc cu o cana de apa. Ceaiul se bea fierbinte.
Diabet - se ia de patru ori pe zi o lingurita de tinctura de Brusture in 100 ml apa. Efectul este mai puternic daca se combina tinctura de Brusture cu cea de radacina de Papadie (se prepara in acelasi mod).
Colesterolul - pentru scaderea valorilor colesterolului se foloseste o tinctura din trei radacini puse in parti egale: Papadie, Brusture si Urzica. Modul de preparare este acelasi cu cel de tinctura de Brusture. Mod de administrare: timp de 21 de zile, inainte de fiecare masa, se ia o lingura de tinctura, intr-o cana de apa.
Infectii urogenitale cu infrabacterii (Clamydia trachomatis, Mycoplasma hominis si Ureaplasma urealyticum) - se pune intr-un pahar de apa jumatate de lingurita tinctura de Brusture, jumatate de lingurita de tinctura de boabe de Ienupar, jumatate de lingurita de tinctura de Afin (tinctura de Ienupar si de frunze de Afin se prepara similar cu cea de Brusture). Se beau trei-patru pahare pe zi, pe stomacul gol, inainte de masa.
Cancerul - in scrisorile primite in ultimii ani de la cei care s-au vindecat de cancer, Brusturele, la fel ca si Tataneasa, este aproape omniprezent. Desi el singur nu constituie un tratament in sine, in asociere cu alte plante vindeca fara gres "boala secolului". Iata trei retete care nu dau gres:
Cancerul de piele - se macina fin si se amesteca pulberile din urmatoarele plante: Brusture (o lingurita), Trei-frati-patati (2 lingurite), Coada-calului (2 lingurite), radacina si frunza de Urzica (1 lingurita) se inmoaie in jumatate de litru de apa, de seara pana dimineata, se filtreaza si maceratul se pune deoparte, iar plantele care raman dupa filtrare se fierb 30 de minute, pe foc domol, in jumatate de litru de apa. Se combina la sfarsit maceratul cu decoctul racit si se pastreaza la loc racoros. Se bea de patru ori pe zi cate o jumatate de pahar, inainte de masa.
Cancerul ovarian si mamar - se combina radacina de Brusture, in parti egale, cu alte sapte plante curatatoare de acelasi calibru: Matasea de porumb, coaja de Crusin, radacina de Papadie, iarba de Trei-frati-patati, iarba de Coada-calului, frunzele de Mesteacan, florile de Soc. Din patru linguri de pulbere din acest amestec se face un litru de ceai dupa metoda de mai sus, care se imparte in patru si se bea pe nemancate de patru ori pe zi, la orele 7.00, 12.00, 16.00 si 21.00. In perioada de vara, se bea la orele 6.00, 11.00, 15.00 si 20.00.
Cancerul la gat - se mesteca pulbere de Brusture, cate o lingurita de trei ori pe zi, apoi se inghite cu apa calduta. La aceleasi ore, se bea si ceaiul de mai sus, indicat in cancerul ovarian si mamar, cu mentiunea ca se inlocuieste Coada-calului cu floare de Lumanarica. <b>Brusturele Dulce (Captalanul)
</b> Captalanul (Petasites officinalis) se mai cheama si Brusture dulce, pentru ca are o frunza care aduce aminte de cea a Brusturelui, numai ca este mai rotunda, mai crestata si ajunge la dimensiuni gigantice (se poate face o umbrela dintr-o singura frunza), in timp ce floarea care apare la sfarsitul lui aprilie - inceputul lui mai are un miros dulce care aduce foarte bine aminte de mirosul unui compot de fructe.
Se culeg radacinile acum, in perioada de inflorire, cand poate fi recunoscut usor dupa florile sale carnoase, rosii-albicioase, de o forma inconfundabila. Creste in asociatii, sub pamant intinzandu-se o adevarata retea de radacini orizontale, groase de un deget, albicioase, cu un miros specific. Odinioara, era foarte frecvent folosit, fiind leac pentru cele mai grave boli, de la cancer, la temuta ciuma. Radacinile se usuca si se prepara la fel ca si cele de Brusture obisnuit, de aceea nu vom repeta retetele. De mentionat ca in afectiunile nervoase florile uscate inlocuiesc foarte bine radacina de Brusture dulce, fiind chiar mai puternice ca efect. <b>Cateva indicatii terapeutice
</b>Tensiune oscilanta - radacina de Brusture dulce regleaza exceptional tensiunea arteriala, fiind deopotriva indicata in hiper si hipotensiune. Se ia o lingurita de pulbere de trei ori pe zi, pe stomacul gol.
Colita de fermentatie - se iau trei lingurite cu tinctura de Captalan pe zi, cu o jumatate de ora inainte de a manca. De obicei, aceasta afectiune apare pe fond de stres, de aceea are o eficienta deosebita tratamentul de mai jos.
Stres, nervozitate - se bea in fiecare dimineata un ceai facut din jumatate de lingurita de flori de Tei, jumatate de linguritade Captalan si un varf de cutit de Busuioc. Plantele se oparesc cu o cana de apa clocotita, se lasa sa stea, cu capac, timp de un sfert de ora, apoi se filtreaza si se combina cu miere de albine. Este bine sa mai bem pe parcursul zilei din acest ceai, care ne insenineaza si ne linisteste aproape imediat.
Colici abdominale - se fierbe jumatate de lingurita de Captalan intr-o cana de apa, timp de doua minute, se ia de pe foc si apoi se adauga o jumatate de lingurita de Chimen si o jumatate de lingurita de Fenicul. Se lasa sa infuzeze 15-20 de minute; se bea fierbinte, indulcit sau nu. Durerile abdominale dispar in cateva minute.
Cosmaruri, cosmaruri la copii - se pune intr-o cana jumatate de lingurita de tinctura de Captalan, jumatate de lingurita de tinctura de Menta si jumatate de lingurita de seminte de Chimen (toate tincturile se prepara la fel ca cea de Brusture); se bea inainte de culcare cu inghitituri mici, pe stomacul gol (aceasta inseamna ca mancam ultima oara cu doua-trei ore inainte de culcare). La copii se reduce doza la sfert.
Hipertiroidie Basedow - se face un tratament indelungat cu pulbere de radacina de Captalan, combinata in proportie egala cu pulbere de iarba de Turita mare (Agrimonia eupatoria) - o lingurita de trei ori pe zi, pe stomacul gol. In paralel, se urmeaza o cura cu extracte de muguri de Paducel (Crataegus oxyacantha) si Tei (Tilia tomentosa). Primele rezultate apar in doua-trei saptamani. Tratamentul dureaza minimum un an. <b>Urzica
</b> Radacinile de Urzica alcatuiesc un adevarat paienjenis subteran, deoarece Urzica, la fel ca si Brusturele dulce, creste in colonii. Radacina de Urzica se scoate usor, fiindca de obicei nu creste la mare adancime, iar cand tragem de o radacina mai groasa, impreuna cu ea ies si radacinile cu care ea comunica. Radacinile se spala in jet de apa rece, se toaca marunt si se folosesc proaspete sau se usuca la umbra, in strat subtire. <b>Decoctul de urzica</b> O mana de radacini proaspete si tocate marunt sau trei-patru linguri de radacina uscata maruntita se lasa la muiat de seara pana dimineata (12 ore), in doua cani de apa rece. Dimineata se scurg radacinile, apa se pune deoparte, in timp ce radacinile se pun la fiert intr-un litru de apa, impreuna cu doua-trei maini de frunze proaspete de Urzica. Cand se inmoaie bine frunzele, se dau de-o parte si se lasa la racit, apoi se storc, sucul care ramane fiind pus intr-o sticla. Din cantitatea data trebuie sa iasa circa un litru de suc, care se combina cu maceratul anterior obtinut. Acest preparat se pastreaza la rece. Se beau 100 ml (o jumatate de pahar) de decoct, de trei ori pe zi, dupa care se mananca la o jumatate de ora o cantitate echivalenta din Urzicile fierte. Apoi, se poate incepe masa propriu-zisa, cu mentiunea ca este bine ca ea sa inceapa cu cruditati. <b>Tinctura</b>Se prepara exact ca la Brusture. <b>Cateva indicatii terapeutice<b></b>Boli de piele (acnee, eczeme, psoriazis, dermatoze diverse) - se recomanda o cura cu decoct de Urzici vreme de doua-patru saptamani, in functie de gravitatea bolii.
Anemie, lipsa de calciu si de magneziu - se bea zilnic decoctul de Urzica, inainte de masa. Pe langa faptul ca este foarte bogata in minerale, radacina de Urzica favorizeaza asimilatia lor. O cura dureaza minimum doua saptamani.
Hemoragii, hipermenoree (ciclu menstrual foarte abundent) - decoctul de Urzica are dublu efect, impiedica anemierea, care apare de obicei inevitabil dupa o hemoragie puternica, si in plus, prin efectul astringent, opreste rapid hemoragia. Se beau doua-trei pahare de decoct pe zi.
Convalescenta - se bea zilnic decoct de Urzica pana la intremarea totala. Daca apar usoare stari de greata, se mesteca cateva seminte de chimen dupa consumarea decoctului.
Caderea parului - in loc de sampon se vor folosi doua galbenusuri de ou, combinate cu o lingurita de tinctura de Urzica, o lingurita de tinctura de Brusture si patru linguri de apa rece. Se omogenizeaza bine acest amestec si apoi se foloseste ca un sampon obisnuit, cu mentiunea ca trebuie facute mai multe clatiri (deoarece galbenusul adera puternic pe firul de par). Dupa cateva saptamani, caderea parului va fi oprita.
Cancer - se fac clisme cu 500-750 ml de decoct de Urzica, o data pe zi, timp de 21 de zile. Decoctul va fi tinut in colon timp de 15 minute si va fi folosit la o temperatura de 30-35?C, dar nu mai mult (aceasta se poate obtine prin incalzire pe baie de apa).
Hipotensiune, arterita sau alte afectiuni vasculare - se beau 200 ml de decoct, dimineata, inainte de micul dejun. Ilie Tudor